betöltés folyamatban...

Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport

2023.11.29.

A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak izgalmasak, de egyedi élményt nyújtanak azoknak, akik szeretik és bírják a hideg időben való szabadidős tevékenységeket. Nézzünk meg hét olyan különleges téli sportot, amik garantáltan felviszi az adrenalinszintet és különleges élményekkel gazdagítják a hideg évszakot!

  1. Síjöring

A síjöring egy olyan télisport, ahol az állati vagy motoros erő vontatja a síelőt. A kutyás verziótól a lovas száguldásig számos változata létezik. A skijoring vagy síjöring kifejezés eredete a “kjøring” szóban rejlik, ami vezetést jelent. Ez a különleges sportág Norvégiából származik, és először az 1928-as téli olimpián mutatkozott be. Bár többféle változata létezik, mindegyik közös jellemzője, hogy a síelőt vagy snowboardost egy állat vagy motoros jármű vontatja egy sík, hóborította területen. A kutyás, lovas és motoros (autó, motor vagy hószán) vontatás a legismertebb változatai közé tartoznak.

 

  1. Jukigasszen

A hógolyózás gyakorlatilag a legnépszerűbb téli szabadidős tevékenység – akkor miért ne lehetne versenyszerűen is űzni? Ez a kérdés természetesen nemcsak költői, hiszen mások is gondoltak már rá. Japánban például nem csak gondolkoztak, hanem cselekedtek is: több mint 30 évvel ezelőtt meghatározták a hétfős csapatok között lezajló hógolyócsaták szabályait. A cél az ellenfél zászlajának megszerzése, miközben megpróbáljuk elkerülni, hogy minket eltaláljanak. A jukigasszen (japánul: hócsata) azóta elterjedt az egész világon, Ausztráliától Alaszkáig, ahol csapatok nemzetközi tornákon, beleértve a világbajnokságot is, mérik össze ügyességüket. Ha a japán szakszövetségen múlik, akkor hamarosan talán az olimpián is helyet kaphat a hógolyósport.

  1. Jéglabda (Bandy)

A jéglabda (idegen elnevezéssel bandy) egy jégpályán játszott csapatjáték, amiben a korcsolyát viselő játékosok ütőkkel próbálják a labdát az ellenfél kapujába juttatni. Bár elsőre a jégkoronghoz lehetne hasonlítani, a jéglabda voltaképpen sokkal közelebb áll a gyeplabdához. A jéglabdát futballpálya nagyságú (45–65 × 90–110 méter alapterületű) jégfelületen játsszák. Egy csapatban 11 játékos van; tíz mezőnyjátékos és egy kapus. A mezőnyjátékosok ütők segítségével próbálják a labdát az ellenfél kapujába juttatni (gól). A játék két, 45 perces félidőből áll, melynek végén az a csapat nyer, amelyik több gólt szerzett.

  1. Snowkiting

A snowkiting egy extrém télisport, ahol a résztvevő egy speciális szánkót vagy snowboardot használ, amit egy nagy méretű sárkány segítségével vontatnak. Ez egészen új dimenziókat nyit meg a télisport rajongói előtt, mert nem csak hegynek le, hanem hegynek föl is vitethetjük magunkat, mégpedig a szél erejének köszönhetően.  A snowkiting a szél erejét használja ki, és lehetővé teszi a versenyzők számára, hogy lenyűgöző sebességgel száguldhassanak a havas tájban. Akinek kellő gyakorlata van, hatalmas ugrásokra is képes.

  1. Curling

5 különleges télisport

A curling egy téli olimpiai sportág, amelyet négyfős csapatok játszanak jégen. Ez egy stratégiai csapatjáték, gyakran hívják a jég sakkjának is. A játékot két csapat játssza, mindkét csapat nyolc-nyolc követ csúsztathat a jégpályán egy kijelölt kör alakú mezőbe. Az a csapat nyer, amelynek köve(i) a legközelebb esnek a kijelölt kör középpontjához. A játék eredete nem egyértelmű. Bár Skóciában nemzeti sportnak tartják, valószínűbb, hogy Hollandia a játék hazája. A még nem a mai szabályok szerinti játékot közel 450 éve már játszották a Németalföldön.

Ezt is olvasd el!
Futás a hidegben? Így készülj fel 2023.10.21
Az évszakok változásával a futás szerelmeseinek szembesülniük kell az időjárás kihívásaival. Szerencsére a hideg idő semmi okot nem szolgáltat arra, hogy abbahagyjuk a futást. Megfelelő felkészüléssel a hidegben való futás még előnyökkel is járhat, például segíthet megerősíteni az immunrendszert, fokozhatja az állóképességet és frissességet ad a lelkünknek. Cikkünkben megosztunk néhány praktikus tippet arról, hogy hogyan kell helyesen felkészülni és futni hideg időben.

Te melyiket poróbálnád ki?

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.