betöltés folyamatban...

A SAKK AZ EZERARCÚ SPORTÁG

2024.02.01.
sakk

Az Egyesült Államok egyik alapító atyja, a polihisztor Benjamin Franklin, akinek arcképét máig őrzi a százdolláros bankjegy, 1999 óta tagja a Sakkhírességek csarnokának: már az 1700-as évek elején esszét írt „A sakk erkölcse” címmel, amelyben kifejtette: a sakk az ezerarcú sportág kifejezetten alkalmas arra, hogy előrelátásra, óvatosságra és körültekintésre tanítsa az embereket.

A sakk egy játék

Olyan erkölcsi alapok is elsajátíthatók, mint hogy nem szabad csalni vagy zavarni az ellenfelet. Ma már tudjuk, hogy a sakk komplexitása miatt ennél is előremutatóbb. Fejleszti többek között a döntési képességet, felelősségvállalásra nevel. Segít kialakítani a stratégiai gondolkodást is, idősebb korban pedig a játék a szellemi frissesség megőrzésének is eszköze lehet. 

Talán épp ez a kulcs: a sakk egy játék, a sakk az ezerarcú sportág. Idáig töretlen a népszerűsége, s olyan művek is emléket állítanak a sportágnak, mint a Sakk című musical, amely a hidegháború feszültségét jeleníti meg egy sakkvilágbajnokság történetén keresztül. Vagy Lewis Carroll Alice Tükörországban című regénye, amely sakktáblán játszódik, a játék logikája mentén. Amellett, hogy szórakoztató, és számos pozitív hatása van az életre. A sakkon keresztül egy nyelvet beszél nagyszülő és unoka, férfi és nő. Hidat teremt az emberek között is.

sakk

Hazai és külföldi parkokban, játszótereken egyaránt találhatók betonra festett táblák, hatalmas bábukkal, amelyekkel bármely arra járó érdeklődő lejátszhat egy partit. A budapesti Széchenyi rdőben pedig nemzetközi turistalátványosságnak számítanak a medence partjára rakott táblán, vízben állva sakkozó nyugdíjas törzsvendégek. Gyakran látni olyan érdeklődőket, akik csatlakoznak egy-egy partihoz, esetleg kihívják a rutinos urakat.

Megélhetési céllal is lehet valaki amatőr sakkozó. A sakkhuszárok New York parkjaiban keresik a pénzt azzal, hogy egymás ellen játszanak. Vannak, akik kis összegben játszanak, és nem a kedvességükről híresek. Ők többnyire a kevésbé kvalitásos, ám annál nagyobb önérzettel, egóval rendelkező szerencsevadászok, s nem is igazán jönnek ki nyereségesen a vállalkozásból. Míg olyanok is akadnak szép számmal, akik tényleg tehetségesek, és bőven megkeresik így a napi betevőt.

Milyen fizikumot igényel a sakk?

Bár sokan még azt is megkérdőjelezik, hogy sportágként definiálható-e a sakk. Az biztos: a fizikai fittség a mentális egészségre, így a sakkban nyújtott teljesítményre is pozitív hatással van. Robert Sapolsky neuroendokrinológus tavaly arról beszélt az amerikai ESPN-nek, hogy egy sakknagymester egy nap alatt akár 6000 kalóriát is elégethet, amikor egy nemzetközi tornán játszik. Főként a folyamatos stresszhelyzetből adódó megemelkedett vérnyomás, magas pulzus miatt.

Ezt is olvasd el!
Hogyan gyógyít a sport? 2024.01.04
Ha a sport és az egészséges psziché összefüggését említjük, garantáltan mindenkinek ugyanaz a közhely jut eszébe: ép testben ép lélek. De mint minden közhelynek, ennek is van igazságtartalma, azzal viszont már kevesebbet foglalkozunk akár hétköznapi, akár magasabb szinten, hogy a rendszeres mozgás nemcsak jól, hanem jobban lenni is segíthet. Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy az edzés javíthat a depresszív lelkiállapoton, vagyis a sport segíthet a lélekgyógyításban, így gyógyít a sport!

Emellett több órát ülnek a versenyzők edzés és verseny alatt is az asztalnál, a sakktábla előtt, ami kikezdi a gerincet, komoly hátfájdalmakhoz vezethet. Sokkal több időt töltenek görnyedve, mint a számítógépen dolgozó irodisták. Így ahhoz, hogy fájdalom nélkül tudjanak koncentrálni, a törzsizmok erősítése és a hajlékonyság fejlesztése elengedhetetlen. Mindkét nehézségre választ adhat egyébként a jóga. Amellett, hogy az izmokat erősíti, segít ellazulni, nyújtani, különféle légzési technikák elsajátításával fejleszteni a keringést, kontroll alatt tartani a pulzust, és javítani a koncentrációt.

Sakkpalota Program – a Nemzeti Alaptanterv része

Legismertebb és legeredményesebb női sakkozónk, Polgár Judit, aki a férfiak között úttörőnek számít a sportágban. A Polgár Judit Alapítvány a Képességfejlesztésért nevű szervezetével útjára indított átfogó programot. Általános iskolásoknak segít komplex módszerrel fejleszteni képességeiket. Azt vallja: az oktatás világszerte hatalmas nehézséget okoz, rengeteg kihívás elé állítja az országokat. Főleg manapság, amikor egyre nagyobb rugalmasságra van szükség ezen a területen – már csak a digitális világ fejlődése miatt is. Sakkpalota címmel jelent meg tankönyve és a hozzá kapcsolódó munkafüzete, amely már a nemzeti alaptanterv része, és alsó tagozaton szabadon választható tárgyként oktatják is.

Az Európai Bizottság és a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) is kiemelkedő oktatási innovációként tartja számon a programot. Az általános képességfejlesztés mellett a kreatív és stratégiai gondolkodást, a digitális bennszülöttként már az informatika térhódítása alatt felnövő új generáció számára nélkülözhetetlen algoritmikus logikát és a problémamegoldó képességet is előremozdítja. A Sakkpalota Program 2012 óta nyolc könyvből álló sorozattá nőtte ki magát. A sakkot mint eszközt arra is felhasználja, hogy a tanulókat segítse a többi tantárgy elsajátításában is. Közel 40 000 gyermeket érint már a sakkon keresztüli játékos tanulás Magyarországon.

Nők a sakkvilágban

sakk
SAKK: AZ EZERARCÚ SPORTÁG

S ha már Polgár Juditot említettük, arról is szót kell ejteni, hogy a férfimezőnyben nőként rengeteg eredményt ő ért el elsőként. Máig a világtörténelem legsikeresebb női sakkozója, aki sok világbajnokot végigvert karrierje során – legutóbb egy spontán találkozás alkalmával épp a regnáló norvég Magnus Carlsent. A 47 éves nagymester, akit 2021-ben a Nemzetközi Sakkhíreségek Csarnokába is beválasztottak, úgy véli, nincs külön női és férfisakk, csak sakk van. Ő az első nő, aki a férfiak között világbajnoki döntőn vehetett részt 2005-ben. Kiemelte: gyerekkorban még hasonló a két nem aránya a sakkozók között. Később viszont a lányok hamarabb hagyják abba a játékot, mint a fiúk.

„Ahhoz, hogy ez megváltozzon, az első lépés felnyitni az emberek szemét. Nem kell beskatulyázni a gyerekeket, hagyni kell őket kibontakozni, bármilyen is az érdeklődésük. Ha az tudományos irány, akkor abban, ha más, akkor másban, de ne legyenek alapból zárt ajtók” – magyarázta a hétszeres sakk-Oscar-díjas szakember.

„A lányokat nem biztatják annyira, sem a szülők, sem az edzők, hamar elkezdenek inkább a tanulmányaikra koncentrálni. Nem is érzik igazán jól magukat a sakkban – az őket körülvevő közösségnek kellene komfortosabbá tenni a környezetet. Fontos, hogy ne kapjanak a kislányok olyan elutasító megjegyzéseket, ha nyernek egy fiú ellen, hogy »mégis, hogy vertél meg, lány vagy«” – fejtette ki. Polgár Judit szerint rengeteg ilyen megszólalást hallanak a lányok, sokszor el is bizonytalanodnak tőle, ez úgy csapódik le bennük, hogy ha lányként nem lehet, akkor inkább nem is akarják csinálni.

Sakkinfluencerek népszerűsítik a sportágat

Az Insta- és TikTok-celebség a legtöbb ember számára kifullad a Kardashian klánnál, és többet emlegetik a női önbizalom rombolásának kontextusában, mint fordítva. Mégis, ez a hullám már a sakkvilágot is elérte, a hatás pedig épp ennek ellenkezője lehet. A dekoratív testvérpár, a romániai származású amerikai Andrea és Alexandra Botez YouTube-csatornáját több mint 900 ezer, az Egyesült Államokban népszerű Twitch-fiókjukat pedig 1,1 millió feliratkozó követi.

Gyakran posztolnak olyan tartalmakat is, hogyan lepik meg a gyanútlan férfiakat azzal: bizony nőként igen sokszor jobban sakkoznak náluk. Az idősebb nővér, a 27 éves Alexandra a Stanfordon tanult, és 2013-ban mesteri címet szerzett a nők között a Sakk Világszövetség égisze alatt. Valamint tagja a Polgár Judit nővére, Zsuzsanna által létrehozott alapítvány elnökségének, amelynek célja, hogy a nemek közötti különbségeket a sakkban is ledöntse. Idén rendezték meg az első „The Streamer Awards”-gálát. 27 kategóriában díjazták azokat az online tartalomgyártókat, akik élőben közvetítenek online játékokkal kapcsolatos tartalmakat. A sakk népszerűségét mutatja, hogy – mivel természetesen sokan online játsszák – külön kategóriát kapott. A Botez lányok nyerték a versenyt. Magyarországon Juhász Ármin, a 24 éves nemzetközi sakkmester, a Centrum Sakkiskola alapítója és vezetőedzője igyekszik sakkinfluencerként is megosztani néhány stratégiai elemet csatornáján, és még népszerűbbé tenni hazánkban szeretett sportágát. 

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.