Elektromos hajók feljövőben

2022.03.29.
elektromos hajók

Balaton és a vitorlázás annyira összefonódott, hogy a magyar tenger képzeletbeli képéhez automatikusan odaillesztünk egy vitorlást is a jellegzetes stégek és nádasok mellé. El tudjuk képzelni, hogy egy nap a vitorlások helyett elektromos hajók fognak száguldozni a tó vízén, és a kényelem győzelmeskedik a vizisport szeretete felett? Balatoni képeslap elektromos hajóval, ez lenne a jövő?

Bevették a  magyar tengert

Az elektromos hajók egyre elterjedtebbek a Balatonon, és nem csak azért, mert a tavon be van tiltva a robbanómotoros hajók használata. A  balatoni vitorlázásnak ez az egyetlen alternatívája, és úgy nő évről évre a kereslet iránta, ahogy egyre nagyobb hatótávra képes.

“Édesapám az elsők között volt, aki elektromos hajót tett a vízre Balatonlellén, a Prince Europe nevű hajót Keszthelyen vásárolta. Az első példányok megérkezése után nem kellett sokat várni az elterjedésükre, egyre több kikötőben tűntek fel. Nagyon sokan vitorlásról váltottak elektromos hajóra, mert megunták a gyönyörű, ám sok munkát igénylő vizisportot, az állandó kötél húzogatást. Egy elektromos hajó ugyanazt az élményt tudja nyújtani, és kényelmesebb vele az utazás. Természetesen, aki sportolásra használja a vitorlást, az kitart mellette, hisz vitorlázni az egyik legszebb és legélvezetesebb sport. Ám annak, aki csak azért húzza fel a vitorlát, hogy tudjon haladni, az elektromos hajó kényelmesebb” – magyarázta László Barnabás, az E-hajó center ügyvezetője a magazinunknak.

 

A Balatonon, ha betekintünk egy kikötőbe, már körülbelül 30 %-a a hajóknak elektromos. Tíz éven belül akár 50-50 %-ra is emelkedhet ez a szám. Annyi biztos, hogy a vitorlásokat soha nem fogja kiszorítani, hisz sokan a szerelmesei, de aki csak szeret a vízen lenni és kikapcsolódásból hajózik egészen biztos ilyet fog vásárolni.

Egyre gyorsabbak

Az elektromos hajók hatótávja az elmúlt években jelentősen nőtt, egyre nagyobb sebességgel tudnak haladni, bár ez nem tűnik fontosnak a Balatonon.

“A legnagyobb hatótávú elektromos hajókkal akár 200 km-t is meg lehet tenni. A leggyorsabbak 72 km/órás sebességgel tudnak haladni. Lehet velük száguldozni a  tavon de csak rövid ideig lehet élvezni a  nagy sebességet, mert ilyen használat mellett gyorsan lemerülni. Egy korszerű elektromos autó képes is 250 km/órával menni, mégsem annyival használják, mert gyorsan lemerül.”

“A Balatonon pedig nem is illik hatalmas hullámokat kelteni, ezért a siklóhajóknak 38 km/óra a legoptimálisabb sebessége. Persze van, aki azért vásárol elektromos hajót, hogy a déli partról villámgyorsan átugorhasson az északira egy kávéra, amit  ezzel meg lehet tenni 15 perc alatt. Vagy pedig egy badacsonyi bortúrára gyorsabban el lehet jutni az utolsó pillanatban is a haverokhoz, mint autóval megkerülve a tavat” – magyarázta a szakember.

Luxus hajózni

Nem csak megvásárolni drága, fenntartani sem olcsó egy hajót, legyen elektromos, robbanómotoros, vagy vitorlás. Mindig lehet és kell is költeni valamire. Egy benzinmotoros hajó ára körülbelül 120 ezer  Euró körül mozog, az elektromos, nagy teljesítményű akkumulátoros közel a duplájába kerül. Akármennyire is zöld és környezetbarát, sokan nem fizetik meg a különbözetet és maradnak a hagyományos motornál. Ugyanakkor egy elektromos hajót fenntartani egyszerűbb, mint egy robbanó motorosat, és az élettartama is nagyobb, ugyanis nincs szervizigénye.

Ezt is olvasd el!
Véget ért az idei Kékszalag 2021.07.24
Az idei Kékszalag versenyre 556 hajó nevezett és vágül 343 teljesítette a tókerülést, a győztes RSM lett, Vándor Róbert vezetésével

Tavakon, öblökben ideális

Elektromos hajót viszont nem igen használnak a Dunán, folyóvízen, tengeren, mert kisebb a hatótávja, mint a robbanómotorosoké. Hosszú, nagy túrákra, ahol nagyok a távolságok nem alkalmas mert kb .50 km-t lehet megtenni vele, aztán tölteni kell. Kisebb öblökben vagy a Balatonora viszont a megfelelő választás.

Szerző: Polesz Anita

További cikkek

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. Az egyedülálló esemény célja, hogy a résztvevők megismerjék egymás különbözőségeit és erősödjön bennük az elfogadó hozzáállás.
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az is belefér, ha az elején inkább sétálsz felfelé, mint futsz.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.