betöltés folyamatban...

Off the road, irány az erdő!

2023.10.08.
gravel

Biztosan többen hallottatok már a gravel kerékpárokról, és valószínűleg sokatoknak van is már ilyenje, de feltehetőleg vannak jó néhányan olyanok is, akiknek még újdonság a bicózásnak ez a különleges fajtája – így most egy kicsit közelebb hozzuk nektek a gravelezés rejtelmeit, továbbá összegyűjtöttünk hét okot arra, hogy miért is érdemes kipróbálnotok. Nézzük is akkor!

Széles gumikkal és enyhén kiszélesített kormányvégekkel ellátott országúti kerékpárok. Közutakon tempósan, erdei, mezei ösvényeken vagy akár kavicsos utakon gond nélkül – ezt mind tudják a gravel kerékpárok, és elsősorban ebben rejlik a titkuk. Kell még több ok? Ha eddig nem győztünk meg titeket, akkor majd most! 

1. A természet élvezete

A forgalmas utak komoly visszatartó erővel bírnak, és sajnos nem mindenki tud mellékutakat keresni, ezért a legtöbbször kénytelenek vagyunk offroad” típusú terepet keresni, viszont ott a vékony kerekű versenygépek és a robusztus trekking kerékpárok elérik a határaikat. Ezekben a szituációkban hoz áttörést a gravel, szóval nincs akadály, irány az erdő! Csodálatos atmoszféra, csönd és a nagybetűs természet két keréken

2. Egy teljesen új „ride”-élmény

Kényelmes siklás az egyenetlen utakon, amit a hosszú tengelytáv biztosít, míg a tárcsafékek biztonságot nyújtanak a kerékpáros élményhez. Az országúti kerékpárokkal ellentétben a gravel bike-ok nagy gumiabroncsokkal rendelkeznek, így a 45 milliméteres gumikon hihetetlenül kényelmesnek tűnik a terepen való csapatás.

gravel

3. Nem számít az időjárás 

A pocsolyákkal teli utakon való tekerés, miközben az eső az arcodba csapódik – na, akkor válik igazán élvezetessé a terepen való kerékpározás. És tényleg az! Feltéve persze, hogy a ruházat megfelelő, és nem szabad elfelejteni a híres mondást sem, miszerint nincs olyan, hogy rossz idő, csak rosszul felöltözött kerékpáros. Több kerékpáros-ruházati márka rendelkezik olyan kabáttal, amely kompromisszumok nélkül tartja szárazon a használóját, miközben maximális komfortot nyújt. Érdemes alaposan utánajárni az egyes termékeknek, ugyanis olykor-olykor tényleg csak egy jó kabát választ el minket a felejthetetlen élményektől, de persze a sárhányókról se feledkezzünk meg!

4. Jobb kerékpárkezelés

Ha gyakran mész terepbicóval, azaz hepehupás talajon lavírozol, nagy gödröket kerülsz ki, és csúszós murván egyensúlyozol, akkor a kerékpárkezelési tudásodat is fejleszted, hiszen napról napra más-más úttípusokhoz kell alkalmazkodnod. Emellett a reakcióidő is fejlődhet, és végső soron a közúti forgalomban való biztonságos közlekedéshez is jó alapot adhat.

5. Új utak felfedezése

Egy gravel kerékpárral végre bejárható a szinte benőtt ösvény is a munka utáni tekerés során. Vagy végre fel lehet fedezni azt a göröngyös útvonalat, amelyről mindig is tudni akartuk, hol ér véget valójában. A gravel biciklik adta inspirációnak köszönhetően teljesen új módon tudjuk felfedezni a környezetünket, éppen ezért rendkívül fontos, hogy egy jó minőségű, GPS-funkcióval ellátott eszközt is beszerezzünk. A hagyományos lehetőségeken túl rengeteg kerékpáros computer is elérhető már, többféle árkategóriában. 

6. Éjszakán átnyúló és bikepacking túrák

Pakoljatok össze, tekerjetek ki a természetbe, és töltsétek az éjszakát a szabadban. – És ezt mégis hogyan? – kérdezhetnénk tök jogosan. A gravel kerékpárok tökéletesen alkalmasak az úgynevezett bikepackek” elhelyezésére, legyen az a nyereg alatt, a váz alatt vagy a kormányon. A hálózsák, a főzőedények, a ruhák és így tovább mind-mind elhelyezhetőek – többségében – vízálló táskákban. Az ilyen túrákra már alaposan fel kell készülni, és itt nemcsak az útvonalra gondolunk, hanem a tárolóalkalmatosságok elhelyezésére is. Egyre több kerékpáros-ruházattal és kiegészítőkkel foglalkozó cég ismeri fel az ilyen típusú áruk iránti keresletet, ami nem csoda, hiszen több országban is hatalmas népszerűségnek örvendenek a bikepacking túrák. 

Ezt is olvasd el!
Nyári eBike-újdonságok 2023.08.16
Nagyobb biztonság, könnyebb és csendesebb meghajtások, kisebb akkumulátorok – ez csak néhány a számos nyári eBike-újdonságok sorában, amelyet a Bosch a Smart System rendszerrel ellátott eBike kerékpárokhoz nemrég bemutatott. (X) (X)

7. E-gravel a még nagyobb élményért

Az e-gravel kerékpárok iránti érdeklődés egyre nagyobb. A különféle terepeken több emelkedő is van, amelyek nagyon gonoszak is lehetnek. Ráadásul, ha hosszú útra megyünk, a csomagok is plusznehézséget okoznak, így a rásegítés adta kis extra hatalmas segítség mindannyiunk számára. Mivel a motor 25 km/h felett kikapcsol, így tényleg csak akkor működik, amikor igazán szükség van rá. Ez védi az akkumulátort, amely – gyártótól és fokozattól függően – több mint 150 kilométeres hatótávolsággal is büszkélkedhet. Ez lehetővé teszi a hosszú túrákat, akár egy erős Bosch motorral, akár egy szerényebb teljesítményű Fazua motorral. Az e-bike-ok kapcsán pedig továbbra is a fun” az élmény jelszava – ezt ne felejtsük el! 

 

További cikkek

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto Contador és Ivan Basso által alapított csapat. Az előbbi nevével fémjelzett alapítvány segítségével – a kerékpársport népszerűsítése mellett – a stroke elleni küzdelmet, illetve a stroke utáni rehabilitáció előmozdítását tűzte zászlajára. Már a kezdetektől fogva látszott, hogy sokra hivatott ez a formáció, ami a jelent nézve be is igazolódott. Nézzük is meg akkor, hogy miként alakult Kometa cycling story!
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ki világszerte sokak elismerését. A természethez, a sporthoz való hozzáállása és egész életfelfogása igazi példaképpé teszi őt. 
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a testet, növelni az energia szintet, és optimalizálni a teljesítményt. Ebben a kontextusban a pisztácia kiváló választás lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk fogyasztásának előnyeit, és megvizsgáljuk, miért érdemes beilleszteni az edzés utáni étrendbe.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.