Giro d’Italia Nagy Rajt 2. szakasz – eredmények

2022.05.08.
Giro d'Italia Nagy Rajt

Simon Yates (GB, Team BikeExchange-Jayco) nyerte a Giro d’Italia Nagy Rajt 2. szakasz versenynapját, a budapesti időfutamot. Az összetettben a visegrádi szakaszt nyerő holland Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) megtartotta a rózsaszín trikót. Legjobb magyarként Fetter Erik (EOLO-Kometa) a 45. lett.

A három magyar versenyző más más céllal vágott neki az időfutam szakasznak

Peák Barnabás aki a a csapatában segítő szerepben tekeri végig a versenyt, most csak magáért küzdőtt. Valter Attila idei célja nem az összetett, ezért biztonsági versenyzéást vállalt. Fetter Erik az egyéni időfutam versenyszám magyar bajnoka, ezért a bajnokot megillető megkülönböztető trikóban és nemzeti színű bukósisakban teljesítette a szakaszt. Az EOLO-Kometa 22 esztendős bringása a nyitóetap hajrájában bukott, de megúszta kisebb sérülésekkel.

A Hősök tere és a Budai Vár közötti 9,2 kilométeres útvonal mentén szinte végig tömegek bíztatták a versenyzőket.

Az első igazán jó időeredményt a korábbi egyórás világcsúcstartó brit Alex Dowsett tekerte (12:23 p), akitől az első magyarként kerékpárra ülő Peák Barnabás mindössze hat másodperccel maradt el (12:29). Az Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux kétszeres magyar időfutambajnok kerékpárosát valóságos hangorkán kísérte végig a várba vezető, részben kockaköves emelkedőn. 

Giro d'Italia Nagy Rajt
Peák Barnabás

Fetter Erik is hatalmas ováció közepette gördült le a rámpáról a Hősök terén. Az EOLO-Kometa időfutambajnoka már három kilométer után megelőzte az egy perccel előtte indulót, és végig jó tempót tekerve ért be 12 perc 28 másodperc alatt, ezzel a tizedik időt birtokolta, egy másodperccel megelőzve Peákot.

Giro d'Italia Nagy Rajt
Fetter Erik

Valter Attila 12:41 perces idővel teljesítette az egyéni időfutamszakaszt.

Giro d'Italia Nagy Rajt
Valter Attila

“Egészen lenyűgöző volt a közönség. Csúnyán fogalmazva, elvonták a figyelmemet a versenyről, de én hagytam, hogy eltereljék, mert ennek minden pillanatát ki akartam élvezni. Ezt viszem majd magammal Olaszországba is, ott is erőt fog adni” 

A legjobbak

A legjobbak közül elsőként a 2017-es Giro-győztes holland Tom Dumoulin tudta 12 perc alá vinni az idejét (11:55), ám nem érezhette sokáig elsőnek magát, a brit Simon Yates ugyanis 11:50 alatt, 46,621 km/órás átlaggal teljesítette a távot, amivel élete egyik legjobb időfutamteljesítményét produkálta a Vuelta a Espana 2018-as bajnoka.

A pénteki nyitóetap győzteseként Mathieu van der Poel rózsaszín trikóban és ugyanilyen árnyalatban pompázó időfutamkerékpárral tekerte végig a szakaszt annak tudatában, hogy az összetett elsőség megőrzéséhez 14 másodpercen belül kell megérkeznie Yateshez képest. A sokat kockáztató holland láthatólag a szakaszgyőzelmet is meg akarta kaparintani, ám végül a pályafutása ötödik Giro-szakaszsikerét begyűjtő Yatestől három másodperccel elmaradt, így meg kellett elégednie a második hellyel és a Maglia Rosa megtartásával a Mátyás templom lábánál.

„Kissé váratlanul ért ez a győzelem. Nagyon boldog vagyok, hisz szinte mindent kiadtam magamból, a legjobbat nyújtottam. Köszönetet kell mondanom a csapatnak, a támogatóinknak, hisz az ő segítségük nélkül ez nem sikerülhetett volna. Rengeteget dolgoztunk a felkészülési időszakban és ez most kifizetődik. A pályafutásom során mindössze másodszor nyerek meg egy időfutamot, így igyekszem kiélvezni a sikert. Mathieu nagyon közel járt hozzám, de végül sikerült győznöm. Ami a verseny további részét illeti, rengeteg nehéz szakasz vár még ránk, így egyelőre nem szeretnék jósolgatásokba belemenni” – nyilatkozta Simon Yates.

Ezt is olvasd el!
Giro d'Italia Nagy Rajt 1. szakasz magyar szempontból 2022.05.07
Valter Attila a 29. lett a Giro d’Italia Nagy Rajt 1. szakaszán, ezzel legjobb magyar lett a mezőnyben.

Eredmények – 2. szakasz, Budapest, 9,2 km, egyéni időfutam:

1. Simon Yates (brit, Team BikeExchange-Jayco) 11:50
2. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) + 3 mp
3. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) + 5 mp
…45. Fetter Erik (EOLO-Kometa) + 38 mp
…51. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) + 39 mp
…82. Valter Attila (Groupama-FDJ) + 51 mp

Az összetett állása 2 szakasz után:

1. Van der Poel 4:47:11
2. Yates + 11 mp
3. Dumoulin + 16 mp
…40. Valter + 1:02
…101. Fetter + 3:07
…150. Peák + 6:19

Vasárnap következik az utolsó a magyarországi versenynap>>> Kaposvár és Balatonfüred között 201 kilométert teljesít majd  a 105. Giro d’Italia mezőnye, majd hétfőn szünnap és kedden már Szicíliában folytatják a 3445,6 kilométer össztávú, május 29-én záruló viadalt.

Fotó: Giro d’Italia Nagy Rajt

További cikkek

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából indul útjára egy rövid, 13 kilométeres egyenkéntivel, majd további két szakasz erejéig marad Dánia országútjain.
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – bár a felület más, a geolokáció és az interaktivitás pedig hatalmas plusz – nem is különböznek olyan nagyon a régiektől…
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb csapata vett részt, izgalmas és szemet gyönyörködtető mérkőzésekkel cáfoltak rá a régi mondásra, hogy „Kis pénz, kis foci, nagy pénz nagy foci”.

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

Giro d'Italia Nagy Rajt - Giro falu

2022.05.24
#girohungary2022
Giro d’Italia Nagy Rajt – 2022. május 6-án startolt Budapestről a 105. Giro d’Italia három magyarországi szakasszal.