betöltés folyamatban...

Giro d’Italia Nagy Rajt 2. szakasz – eredmények

2022.05.08.
Giro d'Italia Nagy Rajt

Simon Yates (GB, Team BikeExchange-Jayco) nyerte a Giro d’Italia Nagy Rajt 2. szakasz versenynapját, a budapesti időfutamot. Az összetettben a visegrádi szakaszt nyerő holland Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) megtartotta a rózsaszín trikót. Legjobb magyarként Fetter Erik (EOLO-Kometa) a 45. lett.

A három magyar versenyző más más céllal vágott neki az időfutam szakasznak

Peák Barnabás aki a a csapatában segítő szerepben tekeri végig a versenyt, most csak magáért küzdőtt. Valter Attila idei célja nem az összetett, ezért biztonsági versenyzéást vállalt. Fetter Erik az egyéni időfutam versenyszám magyar bajnoka, ezért a bajnokot megillető megkülönböztető trikóban és nemzeti színű bukósisakban teljesítette a szakaszt. Az EOLO-Kometa 22 esztendős bringása a nyitóetap hajrájában bukott, de megúszta kisebb sérülésekkel.

A Hősök tere és a Budai Vár közötti 9,2 kilométeres útvonal mentén szinte végig tömegek bíztatták a versenyzőket.

Az első igazán jó időeredményt a korábbi egyórás világcsúcstartó brit Alex Dowsett tekerte (12:23 p), akitől az első magyarként kerékpárra ülő Peák Barnabás mindössze hat másodperccel maradt el (12:29). Az Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux kétszeres magyar időfutambajnok kerékpárosát valóságos hangorkán kísérte végig a várba vezető, részben kockaköves emelkedőn. 

Giro d'Italia Nagy Rajt
Peák Barnabás

Fetter Erik is hatalmas ováció közepette gördült le a rámpáról a Hősök terén. Az EOLO-Kometa időfutambajnoka már három kilométer után megelőzte az egy perccel előtte indulót, és végig jó tempót tekerve ért be 12 perc 28 másodperc alatt, ezzel a tizedik időt birtokolta, egy másodperccel megelőzve Peákot.

Giro d'Italia Nagy Rajt
Fetter Erik

Valter Attila 12:41 perces idővel teljesítette az egyéni időfutamszakaszt.

Giro d'Italia Nagy Rajt
Valter Attila

“Egészen lenyűgöző volt a közönség. Csúnyán fogalmazva, elvonták a figyelmemet a versenyről, de én hagytam, hogy eltereljék, mert ennek minden pillanatát ki akartam élvezni. Ezt viszem majd magammal Olaszországba is, ott is erőt fog adni” 

A legjobbak

A legjobbak közül elsőként a 2017-es Giro-győztes holland Tom Dumoulin tudta 12 perc alá vinni az idejét (11:55), ám nem érezhette sokáig elsőnek magát, a brit Simon Yates ugyanis 11:50 alatt, 46,621 km/órás átlaggal teljesítette a távot, amivel élete egyik legjobb időfutamteljesítményét produkálta a Vuelta a Espana 2018-as bajnoka.

A pénteki nyitóetap győzteseként Mathieu van der Poel rózsaszín trikóban és ugyanilyen árnyalatban pompázó időfutamkerékpárral tekerte végig a szakaszt annak tudatában, hogy az összetett elsőség megőrzéséhez 14 másodpercen belül kell megérkeznie Yateshez képest. A sokat kockáztató holland láthatólag a szakaszgyőzelmet is meg akarta kaparintani, ám végül a pályafutása ötödik Giro-szakaszsikerét begyűjtő Yatestől három másodperccel elmaradt, így meg kellett elégednie a második hellyel és a Maglia Rosa megtartásával a Mátyás templom lábánál.

„Kissé váratlanul ért ez a győzelem. Nagyon boldog vagyok, hisz szinte mindent kiadtam magamból, a legjobbat nyújtottam. Köszönetet kell mondanom a csapatnak, a támogatóinknak, hisz az ő segítségük nélkül ez nem sikerülhetett volna. Rengeteget dolgoztunk a felkészülési időszakban és ez most kifizetődik. A pályafutásom során mindössze másodszor nyerek meg egy időfutamot, így igyekszem kiélvezni a sikert. Mathieu nagyon közel járt hozzám, de végül sikerült győznöm. Ami a verseny további részét illeti, rengeteg nehéz szakasz vár még ránk, így egyelőre nem szeretnék jósolgatásokba belemenni” – nyilatkozta Simon Yates.

Ezt is olvasd el!
Giro d'Italia Nagy Rajt 1. szakasz magyar szempontból 2022.05.07
Valter Attila a 29. lett a Giro d’Italia Nagy Rajt 1. szakaszán, ezzel legjobb magyar lett a mezőnyben.

Eredmények – 2. szakasz, Budapest, 9,2 km, egyéni időfutam:

1. Simon Yates (brit, Team BikeExchange-Jayco) 11:50
2. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) + 3 mp
3. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) + 5 mp
…45. Fetter Erik (EOLO-Kometa) + 38 mp
…51. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) + 39 mp
…82. Valter Attila (Groupama-FDJ) + 51 mp

Az összetett állása 2 szakasz után:

1. Van der Poel 4:47:11
2. Yates + 11 mp
3. Dumoulin + 16 mp
…40. Valter + 1:02
…101. Fetter + 3:07
…150. Peák + 6:19

Vasárnap következik az utolsó a magyarországi versenynap>>> Kaposvár és Balatonfüred között 201 kilométert teljesít majd  a 105. Giro d’Italia mezőnye, majd hétfőn szünnap és kedden már Szicíliában folytatják a 3445,6 kilométer össztávú, május 29-én záruló viadalt.

Fotó: Giro d’Italia Nagy Rajt

További cikkek

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen azokat, amelyek könnyen tartósíthatók és tárolhatók. Extra előny, hogy a szezonális élelmiszerek általában finomabbak is. Ez a fajta tudatos étkezés, a szezonalitás figyelembevétele nagyon változatossá teheti étrendünket. Ha télen is paradicsomot, paprikát és uborkát vásárolunk (megszokásból, vagy mert ott van a boltok kínálatában) könnyebben megfeledkezünk arról, hogy a sütőtök, a vörös káposzta, a cékla vagy a fejes káposzta is ideális választás lehetne. Bár ezek sem télen teremnek, de jól tárolhatók.  
Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van! 2022.11.22
Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti Műjégpálya. Mi vasárnap kora délután látogattunk ki: gyermekes családok, fiatalok egyaránt kihasználták az első hétvégi lehetőségeket, hogy a friss levegőn csúszkáljanak néhány órát
Őszi impregnálás 2022.11.22
Most vetted az eső- vagy softshelldzsekidet, és máris beázik? Vagy a Gore-Tex cipőd állítólag lélegzik, mégis beleizzad a lábad? Semmi nincs veszve: impregnálás okosan és új életre keltheted a technikai öltözéked. A szellőző és vízálló ruha jelentősen növeli a komfortérzetedet az őszi, néha vizes túrákon.

Ajánló

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen ...
Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van! 2022.11.22
Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti ...
Őszi impregnálás 2022.11.22
Most vetted az eső- vagy softshelldzsekidet, és máris beázik? Vagy a Gore-Tex cipőd állítólag lélegzik, mégis beleizzad a lábad? Semmi nincs veszve: impregnálás ...
Együtt minden sikerül! 2022.11.20
2022. november 12-én második alkalommal került sor az Esély Sportnap sportprogram megrendezésére Budapest II. kerületében, amely a fogyatékossággal élők ... (X)
A méz 6 egyedülálló, jótékony tulajdonsága 2022.11.17
Itt a hidegebb idő, ilyenkor az ember jóval több időt tölt a négy fal között, előkerülnek a teafőzők és természetesen a méz. Megfázás, nátha, köhögés…az ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

Giro d'Italia Nagy Rajt - Giro falu

2022.05.24
#girohungary2022
Giro d’Italia Nagy Rajt – 2022. május 6-án startolt Budapestről a 105. Giro d’Italia három magyarországi szakasszal.