CUKORBETEGEK – ÉS PROFI KERÉKPÁROSOK

2020.07.27.
A profi kerékpárosok közé nehéz bekerülni. Csodáljuk Peter Sagant és Alberto Contadort és azokat a magyarokat is, akik nemzetközi mezőnyben versenyeznek.

A profi kerékpárosok közé lelkes amatőr szemmel nézve lehetetlen bekerülni. Csodáljuk Peter Sagant vagy Alberto Contadort, azokat, akik nem buktak le doppinggal, csodáljuk azokat a magyarokat is, akik nemzetközi mezőnyben versenyeznek. Ha minden lehetőségünk adva lenne, hogy megpróbáljuk elérni a profi szintet, vajon hányan vágnánk bele a kalandba?

Ha vissza lehetne forgatni az időt, a Team Novo Nordisk kerékpáros csapat tagjai alighanem újra nekiveselkednének, pedig hátrányból indultak: jellemzően gyerekkorukban 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizálták őket. Manapság már (UCI-versenyzőként) a Tour de France-t tervezgetik. Nem azért lehetnek ott a World Tour-csapatok mellett a flaszteren, mert cukorbetegek, hanem annak ellenére.

Egyéni tragédiából együttes erő

Valaki hét hónaposan, más 15 évesen kapta a hírt egy sérülés vagy rosszullét után, hogy ezentúl együtt kell élnie az 1-es típusú cukorbetegséggel. Ami nagy vonalakban azt jelenti, hogy egy autoimmun betegség miatt a szervezet nem termel inzulint, vagyis a glükóz nem szívódik fel a sejtjeibe, hanem megemeli a vércukor szintjét, ami akár halálos is lehet – ezen segít az inzulininjekció, amelyet azonban soha többé nem lehet elhagyni. Az embernek figyelnie kell a szigorú táplálkozási szabályokra, grammokra és rejtett veszélyekre, márpedig ezeket a feltételeket kevés aktív életet élő gyermek fogadja kitörő örömmel.

A csapat egyik társalapítója, Phil Southerland egyetemi évei alatt diabéteszét biciklizéssel kezdte kordában tartani, majd egyre több barátja és ismerőse között terjesztette a motivációt: kerékpározni nemcsak hogy lehet cukorbetegen, de még elviselhetőbbé is válik az állapot. Miután megalapították a profi csapatot a Novo Nordisk inzulingyártó támogatásával, egyre több érintett fiatalt és felnőttet tudnak szerződtetni a csapathoz. És hogy miért jó ez?

 

Csapatszinten sok erős kerékpáros sportolóval már a világ élmezőnyében versenyeznek, ami egyénileg szinte lehetetlen lenne. Az egyén szintjén pedig nagyon nagy erőt ad, hogy a társak ugyanazokkal a nehézségekkel, kihívásokkal küzdenek. Mindenkinek folyamatosan monitoroznia kell a vércukorszintjét, ugyanannyira oda kell figyelniük a frissítésre, az étkezésre, az inzulininjekciókra. A sporton túl pedig közösen harcolnak egy magasztosabb célért: hogy felvilágosítsanak és inspiráljanak abban a 400 millió fős közösségben, melynek tagjai 1-es típusú cukorbetegséggel küzdenek.

Humánus élsport

Időről időre számos példa bizonyítja, hogy az élsportban aki kimarad, lemarad. A versenyeken, meccseken, válogatókon a legjobbat kell nyújtani, mert mindig van, aki az ember helyébe lépjen. Ehhez képest a Team Novo Nordisknél utánanyúlnak azoknak, akiknek segítségre van szükségük.

A 16 éves Louis Evans például tehetséges kerékpáros versenyzőként került kórházba, ahol 30-as vércukrot mértek nála: a normál érték 4-7 mmol/l között van, a vércukormérő készülékek pedig 33 mmol/l-ig mérnek… Miután diabétesszel diagnosztizálták, a Novo Nordisk csapata pár napon belül felhívta, és az egyik vezető versenyzőjük hosszan beszélgetett vele. Végül meghívást kapott a csapat Talent Campjébe. A tábor előtt nem sokkal azonban síelés közben eltörte a combcsontját, amivel két hónapra kiesett az edzésből. Felépülése alatt a csapat, amelyhez hivatalosan még semmi köze nem volt, végig tartotta vele a kapcsolatot, majd közepes formában elment végül az edzőtáborba is.

„A legmeglepőbb a táborban a diabéteszes sportolók elképesztő száma volt. Ezt nem bírtam feldolgozni. Életemben addig összesen egy vagy két cukorbeteggel találkoztam, a táborban viszont az lógott ki a sorból, akinek nem volt cukorbetegsége. Néhány srác három-négy éves kora óta együtt él ezzel, velük nagyon hasznos volt elbeszélgetnem”

– mesélte Louis, aki azóta a csapat tagjaként edz és versenyez, és tanulja a cukorbetegséggel való együttélést.

Színes csapat, közös célokkal és nehézségekkel

Az amerikai csapat számos kerékpáros körversenyen indul, de a legnagyobbakra, a Giróra és a Tourra még nem kapott lehetőséget. A Pro Teamben mindenféle nemzetiségű versenyző helyet kap, ide jutott be többek között a többszörös országos bajnok olimpikon Kusztor Péter is 2019 januárjában.

A profi férfiakon kívül női csapat, montis különítmény, futó- és triatloncsapat, illetve a 2-es típusú cukorbetegek „hobbirészlege” is működik a TNN-en belül.

Mindannyiuknak fontos, hogy edzés és verseny alatt is folyamatosan monitorozzák a vércukorszintjüket, és mindenkinél van inzulininjekció. Oda kell figyelniük, hogy a melegebb hónapokban ne dehidratálódjanak, enniük is sokkal gyakrabban kell, mint a cukorbetegséggel nem küzdő versenyzőknek. Eközben az alapító Phil Southerland teszteli az összes egészségügyi technológiai újdonságot, hogy a sportolóik már csak a versenyzésre koncentrálhassanak az új eszközök segítségével. A csapat nagykövetei iskolákba látogatnak el, hogy azokat a gyerekeket is motiválják, akik most szembesülnek az állapotukkal, vagy egyedül érzik magukat a cukorbetegséggel folytatott harcban.

„Bármelyik kerékpárosunk győzelme győzelem annak az 1,2 milliárd embernek, akit napi szinten érint a cukorbetegség. És még mindig rengeteg diabéteszes van, aki nem hallott rólunk, ezért kell versenyzéssel felérnünk a csúcsra: hogy a világ halljon rólunk”

– vallja az alapító.

TEAM NOVO NORDISK

  • Státus: UCI (profi kontinentális)
  • Regisztrálva: Egyesült Államok
  • Alapítás éve: 2008
  • Szakág: országúti kerékpár
  • Kerékpár: Colnago
  • Web: teamnovonordisk.com

„Bármelyik kerékpárosunk győzelme győzelem annak az 1,2 milliárd embernek, akit napi szinten érint a cukorbetegség. És még mindig rengeteg diabéteszes van, aki nem hallott rólunk, ezért kell versenyzéssel felérnünk a csúcsra: hogy a világ halljon rólunk.”

Phil Southerland

További cikkek

GIRO HŐSOK: A KANNIBÁL - EDDY MERCKX 2020.09.24
Egy-egy sportág legjobbjainál általában hozzá kell tenni, hogy az egyik legjobb, mivel sokan, sokféleképp értelmezik az eredményeket. Az 5x Giro győztes Eddy Merckx ...
HÉT GYAKORLAT SÚLLYAL ÉS SAJÁT TESTSÚLLYAL 2020.08.20
Számos vita zajlik azzal kapcsolatban, hogy melyik a jobb, a súlyzós vagy a saját testsúllyal végzett edzés. Gyorsan lezárnám a kérdést: a középút az optimális. ...

Dreambuild | Merida Reacto, 2021 | Team Bahrain McLaren | Mark Cavendish | World Tour Teambike

2020.10.01
#Merida bikes

Ajánló

WATTMÉRÉS - AZ AMATŐR SPORTOLÓ LEGNAGYOBB KINCSE: AZ IDŐ 2020.10.22
Vincenzo Nibali, Peter Sagan, Joao Almeida, Valter Attila. Elég jó névsor? Az országúti kerékpározást figyelemmel kísérők számára mindenképpen, hiszen a Giro ...
Az eső sem tántorította el a Warriorokat 2020.10.20
Október 17-én immár kilencedik alkalommal rendezték meg a magyar OCR (Obstacle Course Racing) akadályfutó versenyek predátorának tartott Running Warriorst, a budapesti ...
EDZÉSRENDSZER AMATŐRÖKNEK 2020.10.18
Mellnap, hátnap, karnap? Felejtsd el a hagyományos edzésfelosztást! Ha amatőr sportoló vagy, és fejlődni szeretnél a konditeremben, jobban jársz, ha hetente nem csak ...
A MÉLYBE TEKINTENI 2020.10.18
A Stájerországban, a Ramsau-fennsík felett található Dachstein Skywalk kilátóról a bátor vállalkozók 250 méteres mélységbe tekinthetnek alá.
Mi újság Boronkay Péter? 2020.10.17
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal a kiváló sokszoros világbajnok paratriatlonistát, Boronkay Péter kérdeztük edzésről, versenyzésről, tervekről!