CUKORBETEGEK – ÉS PROFI KERÉKPÁROSOK

2020.07.27.
A profi kerékpárosok közé nehéz bekerülni. Csodáljuk Peter Sagant és Alberto Contadort és azokat a magyarokat is, akik nemzetközi mezőnyben versenyeznek.

A profi kerékpárosok közé lelkes amatőr szemmel nézve lehetetlen bekerülni. Csodáljuk Peter Sagant vagy Alberto Contadort, azokat, akik nem buktak le doppinggal, csodáljuk azokat a magyarokat is, akik nemzetközi mezőnyben versenyeznek. Ha minden lehetőségünk adva lenne, hogy megpróbáljuk elérni a profi szintet, vajon hányan vágnánk bele a kalandba?

Ha vissza lehetne forgatni az időt, a Team Novo Nordisk kerékpáros csapat tagjai alighanem újra nekiveselkednének, pedig hátrányból indultak: jellemzően gyerekkorukban 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizálták őket. Manapság már (UCI-versenyzőként) a Tour de France-t tervezgetik. Nem azért lehetnek ott a World Tour-csapatok mellett a flaszteren, mert cukorbetegek, hanem annak ellenére.

Egyéni tragédiából együttes erő

Valaki hét hónaposan, más 15 évesen kapta a hírt egy sérülés vagy rosszullét után, hogy ezentúl együtt kell élnie az 1-es típusú cukorbetegséggel. Ami nagy vonalakban azt jelenti, hogy egy autoimmun betegség miatt a szervezet nem termel inzulint, vagyis a glükóz nem szívódik fel a sejtjeibe, hanem megemeli a vércukor szintjét, ami akár halálos is lehet – ezen segít az inzulininjekció, amelyet azonban soha többé nem lehet elhagyni. Az embernek figyelnie kell a szigorú táplálkozási szabályokra, grammokra és rejtett veszélyekre, márpedig ezeket a feltételeket kevés aktív életet élő gyermek fogadja kitörő örömmel.

A csapat egyik társalapítója, Phil Southerland egyetemi évei alatt diabéteszét biciklizéssel kezdte kordában tartani, majd egyre több barátja és ismerőse között terjesztette a motivációt: kerékpározni nemcsak hogy lehet cukorbetegen, de még elviselhetőbbé is válik az állapot. Miután megalapították a profi csapatot a Novo Nordisk inzulingyártó támogatásával, egyre több érintett fiatalt és felnőttet tudnak szerződtetni a csapathoz. És hogy miért jó ez?

 

Csapatszinten sok erős kerékpáros sportolóval már a világ élmezőnyében versenyeznek, ami egyénileg szinte lehetetlen lenne. Az egyén szintjén pedig nagyon nagy erőt ad, hogy a társak ugyanazokkal a nehézségekkel, kihívásokkal küzdenek. Mindenkinek folyamatosan monitoroznia kell a vércukorszintjét, ugyanannyira oda kell figyelniük a frissítésre, az étkezésre, az inzulininjekciókra. A sporton túl pedig közösen harcolnak egy magasztosabb célért: hogy felvilágosítsanak és inspiráljanak abban a 400 millió fős közösségben, melynek tagjai 1-es típusú cukorbetegséggel küzdenek.

Humánus élsport

Időről időre számos példa bizonyítja, hogy az élsportban aki kimarad, lemarad. A versenyeken, meccseken, válogatókon a legjobbat kell nyújtani, mert mindig van, aki az ember helyébe lépjen. Ehhez képest a Team Novo Nordisknél utánanyúlnak azoknak, akiknek segítségre van szükségük.

A 16 éves Louis Evans például tehetséges kerékpáros versenyzőként került kórházba, ahol 30-as vércukrot mértek nála: a normál érték 4-7 mmol/l között van, a vércukormérő készülékek pedig 33 mmol/l-ig mérnek… Miután diabétesszel diagnosztizálták, a Novo Nordisk csapata pár napon belül felhívta, és az egyik vezető versenyzőjük hosszan beszélgetett vele. Végül meghívást kapott a csapat Talent Campjébe. A tábor előtt nem sokkal azonban síelés közben eltörte a combcsontját, amivel két hónapra kiesett az edzésből. Felépülése alatt a csapat, amelyhez hivatalosan még semmi köze nem volt, végig tartotta vele a kapcsolatot, majd közepes formában elment végül az edzőtáborba is.

„A legmeglepőbb a táborban a diabéteszes sportolók elképesztő száma volt. Ezt nem bírtam feldolgozni. Életemben addig összesen egy vagy két cukorbeteggel találkoztam, a táborban viszont az lógott ki a sorból, akinek nem volt cukorbetegsége. Néhány srác három-négy éves kora óta együtt él ezzel, velük nagyon hasznos volt elbeszélgetnem”

– mesélte Louis, aki azóta a csapat tagjaként edz és versenyez, és tanulja a cukorbetegséggel való együttélést.

Színes csapat, közös célokkal és nehézségekkel

Az amerikai csapat számos kerékpáros körversenyen indul, de a legnagyobbakra, a Giróra és a Tourra még nem kapott lehetőséget. A Pro Teamben mindenféle nemzetiségű versenyző helyet kap, ide jutott be többek között a többszörös országos bajnok olimpikon Kusztor Péter is 2019 januárjában.

A profi férfiakon kívül női csapat, montis különítmény, futó- és triatloncsapat, illetve a 2-es típusú cukorbetegek „hobbirészlege” is működik a TNN-en belül.

Mindannyiuknak fontos, hogy edzés és verseny alatt is folyamatosan monitorozzák a vércukorszintjüket, és mindenkinél van inzulininjekció. Oda kell figyelniük, hogy a melegebb hónapokban ne dehidratálódjanak, enniük is sokkal gyakrabban kell, mint a cukorbetegséggel nem küzdő versenyzőknek. Eközben az alapító Phil Southerland teszteli az összes egészségügyi technológiai újdonságot, hogy a sportolóik már csak a versenyzésre koncentrálhassanak az új eszközök segítségével. A csapat nagykövetei iskolákba látogatnak el, hogy azokat a gyerekeket is motiválják, akik most szembesülnek az állapotukkal, vagy egyedül érzik magukat a cukorbetegséggel folytatott harcban.

„Bármelyik kerékpárosunk győzelme győzelem annak az 1,2 milliárd embernek, akit napi szinten érint a cukorbetegség. És még mindig rengeteg diabéteszes van, aki nem hallott rólunk, ezért kell versenyzéssel felérnünk a csúcsra: hogy a világ halljon rólunk”

– vallja az alapító.

TEAM NOVO NORDISK

  • Státus: UCI (profi kontinentális)
  • Regisztrálva: Egyesült Államok
  • Alapítás éve: 2008
  • Szakág: országúti kerékpár
  • Kerékpár: Colnago
  • Web: teamnovonordisk.com

„Bármelyik kerékpárosunk győzelme győzelem annak az 1,2 milliárd embernek, akit napi szinten érint a cukorbetegség. És még mindig rengeteg diabéteszes van, aki nem hallott rólunk, ezért kell versenyzéssel felérnünk a csúcsra: hogy a világ halljon rólunk.”

Phil Southerland

További cikkek

Erőfejlesztés a szertornában 2022.06.06
Excentrikus izokinetikus és az állandó ellenállású módszerek összehasonlítása az alapja, hogy megértsük az erőfejlesztés lényegét a szertornában.  Mielőtt fejest ugranánk a mélyébe, egy könnyed bevezetővel kezdeném a szertorna pontozásának egy fejezetéből.
Miért jó a mezítlábas edzés? 2022.05.25
Habár a cipő- és sportszergyártók minden bizonnyal az ellenkezője mellett tesznek hitet – érthető és nyomós gazdasági okokból -, a valóság azonban az, hogy a mezítlábas edzés jó.
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják végre leggyakrabban, de talajon is szerepel néhány tornász gyakorlatsorában, például Brandon Wynn-éban.

Ajánló

miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...
10 kérdés - 10 válasz >>> Lőrincz Tamás 2022.06.19
Idén Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó lett a Múzeumok Éjszakája szóvivője
SZINTMÉRÉS - MENNYIRE VAGY ERŐS? 2022.06.18
Erős vagy? Mégis mennyire? Néhány év edzésmúlttal a háta mögött ez a kérdés foglalkoztatja a legtöbb hobbi testépítőt. Most megtudhatod, mennyivel kellene fekve ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

Dreambuild | Merida Reacto, 2021 | Team Bahrain McLaren | Mark Cavendish | World Tour Teambike

2020.10.01
#Merida bikes