betöltés folyamatban...

Bringázz okosan – 10 hiba, amit ne kövess el!

2022.07.31.
Városi bringa

Akár kezdő, akár haladó bringás vagy mindig bringázz okosan, és az alábbi tíz hibát ne kövesd el… Szubjektív gyűjtemény, amelyet oktatásaim és a városbeli kerékpározás során szerzett tapasztalataim alapján állítottam össze. Okulunk és tanulunk.

#10 Rossz lakatolás

„Csak egy pillanatra ugrom be a boltba!”; „Ez egy jó környék és zárt lépcsőház!”; „Ez a bringa senkinek sem kellhet!”; „Innen jól látom a bringámat, nem kell lezárnom!” Bringatulajdonosok utolsó mondatai bringatulajdonosként… Mindig lakatold le a bringádat megfelelő, jó minőségű lakattal! Egy jó lakat akár több tízezer forintba is kerülhet, cserébe hosszú évekig hű társad – és a gépednek. 

#9 Nem nézni hátra

Kezdőtől haladóig, életkortól függetlenül gyakori hiányosság a bringások körében, pedig nem csak irányváltás előtt kell hátranézni, optimális esetben akár félpercenként ajánlatos meggyőződni a mögöttes forgalomról. Ha gyakorlás után sem vagy képes egy-két másodpercig teljesen hátrafordulva egyenesen haladni, akkor szerezz be egy bringás visszapillantó tükröt – jelentősen növeled vele a komfort- és a biztonságérzetedet. 

#8 Elhanyagolt kerékpár

Mivel a kerékpározás „a legolcsóbb közlekedési mód”, sokan úgy gondolják, elég megvenni a bringát – takarítani és költeni sem kell rá. Pedig a kerékpár élettartamát jelentősen megnöveli az ápolás és a kopó alkatrészek rendszeres cseréje – vagyis akkor úszod meg olcsón, ha menet közben költesz rá. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egy jól karbantartott bringával tekerni kényelmesebb és a biztonságosabb is. 

#7 Járdázás

Széles a járda, lassan megyek, a gyalogosokra odafigyelek, túl nagy a forgalom – ilyen és hasonló érvek mentén tekernek a járdán sokan, leginkább azok, akik tartanak az úttest forgalmától. Pedig nemcsak a KRESZ alapján tilos járdán kerékpározni, de aki így tesz, rossz példát mutat a többi közlekedőnek is. Ráadásul a kereszteződésekben sem számít járdáról felbukkanó kerékpárosra egy autó vezetője… A járda a gyalogosoké, önbizalmat bringasuliban szerezhetsz. 

#6 Zebrázás

Évek óta tartó polémia a gyalogátkelőhelyen való bringázás kérdése: bár tény, hogy a KRESZ explicite nem tiltja a zebrán történő kerékpározást, és az is, hogy a rendőrség által is gyakran idézett „le kell szállni és áttolni” szakasz a lakott területen kívüli balra kanyarodást szabályozó előírás; mégis, a gyalogosokat semmilyen jármű nem zavarhatja a zebrán, ráadásul a kerékpárosnak gyalogátkelőhelyen nincs elsőbbsége

#5 Zene mindkét fülben

Érhető, ha egy hosszabb bringaútnak valaki fülhallgatóval indul neki, és háttérzenével színesíti az amúgy sem unalmas közlekedést. Van azonban egy kis bibi: ha szeretnénk is hallani, ami a fülünkben szól, a külvilág zajait bizony el kell nyomnunk (hangerőemeléssel vagy a külső zajokat kiszűrő fülessel). Ezzel viszont fontos (a közlekedés során szerzett információink 20%-át kitevő) ingerektől fosztjuk meg magunkat. Ha végképp nem szeretnél a város zajai mellett bringázni, hallgass zenét egy fülben, a másikat hagyd szabadon! 

#4 Jobbról való előzés

Ha van hely jobboldalt, miért ne előzném az előttem haladót jobbról? Túl azon, hogy a KRESZ bringával csak álló járművek mellett teszi lehetővé a jobbról előresorolást, ezzel olyan kockázatos helyre pozicionálod magad, ahol nem számítanak a jelenlétedre. Ne feledd, gépjárművel jobbra kanyarodáskor nem előírás a jobb tükör ellenőrzése; az anyósülésen utazók ritkábban néznek a tükrükbe kiszállás előtt, s a manővered megkezdésekor még széles sáv az autó jobb oldalán egy tizedmásodperc alatt tűnhet el, ha például a gépjármű vezetője előzékenyen el akar engedni egy, a bal oldalán érkező motorost…

#3 Pirosozás

Talán meglepetés, de „csak” bronzérmes a tilos jelzésen való áthaladás. Regényt lehetne írni az érvekből, amelyekkel a bringával közlekedők megindokolják saját pirosozásukat, ugyanakkor az is igaz, hogy a gyalogosok jóval nagyobb arányban követik el ezt a szabálytalanságot. Ha bringázol, csak akkor pirosozz, ha utálod a bringásokat: minden ilyen szabálysértés „a bringások” egészére süti rá ugyanazt a bélyeget.

#2 Rossz helyezkedés

2010 óta nem kötelező a szoros jobbra tartás kerékpárral – mégis sokan biztonságosabbnak érzik, ha a járdaszegélyt súrolva bringáznak. Pedig éppen fordított a helyzet: minél inkább a sáv szélén haladsz, annál kevésbé látnak, annál kevesebb helyed lesz egy váratlan akadály kikerülésére, és annál kisebb ívben fognak megelőzni. Tanuld meg, hogy milyen esetekben és hol érdemes beljebb húzódni, de parkoló autók mellett mindenképpen hagyj egy ajtónyitásnyi távolságot!

#1 Kivilágítatlanság

Magyarországon minden ötödik kerékpáros nincs megfelelő módon kivilágítva. Ez azért óriási probléma, mert lehet, hogy valaki a lista egyetlen hibáját sem követi el, sőt példamutatóan kerékpározik sokévnyi tapasztalattal, talán jogosítvány birtokában és remek helyismerettel, ám mindez semmit nem ér, ha láthatatlan a többi közlekedő számára. Vegyél lámpát, és használd, világos?!

Ezt is olvasd el!
FIXI - KI TEKER KIT? 2022.03.02
A bringaipar is csak olyan, mint autós testvére: elképesztő tempóban fejlődik. Az újdonságok egy része valóban hasznos, egy része nem, előbb-utóbb a vásárlóközönség eldönti, mire van szüksége. Mindamellett érdemes egy kicsit lassítani. Fék nélkül pláne. Bemutatjuk a fixi életérzést.

Szöveg: Árva János

További cikkek

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, megfelelő sebességgel gyalogolunk.
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre népszerűbb sportot nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is űzhetik. A Sport&Move bemutatja, milyen egy jó CrossKids óra!
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout parkokban edzéshelyszínre lelhetünk, azokat is lezárták. Volt aki nem csüggedt, csak edzett.

Ajánló

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, ...
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre ...
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout ...
2022. évi Európai Egyetemi Játékok 2022.08.08
Idén júliusban a lengyelországi Lodz városában zajlott le a 2022. évi Európai Egyetemi Játékok, ahova az egész kontinensről érkeztek hallgatók. Rengeteg izgalmat és ...
Egy bogyó és kész vagy! 2022.08.06
El tudod azt képzelni, hogy csak lenyelsz egy icipici kapszulát – csak egy bogyó – és máris olyan eredményeket érhetsz el, mint amit csak kínkeserves edzések ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.