betöltés folyamatban...

BMX – a bringák svájci bicskája

2023.03.05.

A kreatív elme a szerény lehetőségeket a maga javára fordítja. Az ötvenes-hatvanas évek Kaliforniájában is előfordult, hogy elmaradoztak a hullámok – hamarosan meg is születtek a ma ismert gördeszkák ősei. A pótmegoldásból önálló (és a kiindulónál népszerűbb) sportág lett. Hasonló a helyzet a BMX -szel is.

Ahogy a név sejteti, a kerékpár és a motor kombinálásáról van szó: Bike (bringa), Motocross (terepmotor), X mint Cross (keresztezés). Már egy 1957-es holland videófelvételen is látszik, ahogy motorozó felnőtteket kergetnek gyerekek, bringával – és röviden ez a lényeg. Sokan egyszerűen nem engedhettek meg maguknak egy rendes terepmotort, vagy épp a szüleik veszélyesnek tartották az eszközt, így maradt a bringázás. 

Filmes indítás és felfutás

Az 1971-es On Any Sunday című amerikai dokumentumfilmben több híres motoros mellett Steve McQueen is szerepelt. A film (amelyet Oscarra is jelöltek) BMX-es szempontból mérföldkövet jelentett: gyerekek bringáznak, ugratnak, egykerekeznek, kezdetleges trükköket mutatnak be.

Kultuszfilm lett, ami a BMX-es közösségre is hatással volt. A nyitójelenetben a gyerekek Schwinn StingRayeket hajtottak, amelyek bringás körökben népszerűek voltak, hiszen ezeket a gépeket radikálisan át lehetett alakítani. Noha a szubkultúra epicentruma Kalifornia volt, Georg Esser Floridában alapította meg a BMX National Bycicle League-et. 1981-ben a Nemzetközi BMX Szövetség is megalakult, egy évvel később kiosztották az első világbajnoki címet. 

A popkultúra része

1993-ban a versenyszerű kerékpározást szabályzó világszervezet, a UCI – Union Cycliste International – felvette repertoárjába a BMX-et, amely a 2008-as pekingi olimpián már a játékok közt szerepelt (BMX Cross). Filmek, videójátékok és jelentős rendezvények születtek, megjelentek a szponzorált sportolók, azaz a BMX a popkultúra része lett – igaz, a többségnek ez még mindig a kis kerekű bicikli (rosszabb esetben gyerekbicikli), pedig ahogy a sportág fejlődött, a szakágak szétváltak (Freestyle és BMX Cross), a bringák pedig specializálódtak. 

BMX Bandits (1983) - IMDb
BMX banditák -IMBD

Mindegy, hogy az ember melyik szakágat választja, olyan képességek birtokába kerülhet, amelyek terep- és országúti bringázás közben is jól jönnek. A BMX bármely stílusával magas szinten elsajátítható a bringa kezelése: az ember szinte eggyé válik a géppel.

BMX CROSS

Ez a szakág a sebességről szól: a bringások egy földből vagy betonból épített pályán versenyeznek. 

► Az indítóállvány után többféle ugratót, hullámot és döntött kanyart kell teljesíteni. A sebesség nagyban függ attól, hogy a versenyző képes-e megőrizni a lendületet. Sokat kell például „pumpálnia”, vagyis a bringát belenyomni az ívbe, így növelve a tempót. 

► Ebben a szakágban 20 és 24 colos kerekű bringával egyaránt veretnek, ám a felépítésük eltér az utcán látott darabokétól. A váz jellemzően alumínium, esetleg szénszál. A geometriát úgy alakítják, hogy a lehető legagilisabb és leggyorsabb legyen a gép. Az áttétel hosszú, hogy minél nagyobb tempót tudjanak kitekerni a versenyzők. Minden esetben van fék.

► A 3-400 méter hosszú pályán test-test elleni küzdelem zajlik, hiszen a versenyzőknek nemcsak az ideális ívet kell kiválasztaniuk, de azt is számításba kell venniük, nehogy áthajtsanak valakin, vagy épp rajtuk menjenek át. A védőfelszerelés a veszélyekhez igazodik: a versenyzők a motorosokéhoz hasonló egész arcot védő (full face) sisakot és más protektorokat húznak. A pálya hullámos kialakítása miatt a teljes testet mozgatja, egyes elemeken a versenyző hosszú métereken át fekvőtámaszozik a bringával, de a testi erő mellett a technikai tudás is elengedhetetlen. 

Ezt is olvasd el!
Az e-bike csodái – ne ítélj elsőre 2022.09.08
E-bike vagy ebájk – kitolja a határainkat Az ebájkot (e-bike) ma már talán senkinek sem kell bemutatni, egyre többen használják, és egyre kevesebben lepődnek meg, amikor a mellettük elhaladó bringából némi (elektro)motorhang is jön. Azonban még mindig sokan hangoztatják, hogy az ebájk csalás.

FREESTYLE

► A Freestyle-szakágak egzakt módon nem mérhetőek, a gyakorlatok kivitelezését pontozzák. A Freestyle a trükkök miatt látványos, legyen szó méretes ugratókról vagy sima felületen bemutatott gyakorlatokról. 

► Ezekben a szakágakban a könnyűfémet az acél váltja, a 20 colos kerék szinte egyeduralkodó, az áttétel pedig rövidebb, hogy jobban gyorsítható legyen a bringa. Sokszor leszedik a féket (hátul is ritkán hagyják fent), amivel súlyt spórolnak, és a bovdenek sem zavarják a trükkök kivitelezését. A védőfelszerelés eltér a crosstól, főleg a nyitott sisak miatt, ez sokkal jobb látószöget biztosít, ami a levegőben különösen fontos.

Szakágak

  • Park

Betonból, fából és fémből épített elemeken lehet gyakorlatokat bemutatni az egyszerű ugrásoktól egészen a szaltókig. 

  • Street 

Fokozott kreativitást kíván. Ez azoknak a sportja, akik nem jutnak el épített elemekből álló pályára, ezért lépcsőket, korlátokat, betonelválasztókat használnak. 

  • Flatland

Akinek csak egy 5 × 5-ös betonplacc jut, az a „Flatland” felé fordul, ami tulajdonképpen tánc a bringán. Nem kellenek akadályok, sem elemek, a bringát valamelyik kerekén forgatva, átlépve kell mozgatni. Bár vannak alapgyakorlatok, a kreativitás, az új elemek kitalálása megkerülhetetlen. 

  • Dirt

A levegőben töltött (minőségi) idő a fő szempont. Az indítórámpáról legurulva kell teljesíteni egy sor földből épített ugratót, de nem a sebesség, hanem a levegőben kivitelezett trükkök a fontosak. Az ugratók függőlegesen dobnak el, a tempótól és méretektől függően hosszú másodperceket lehet a levegőben tölteni, az igazán komoly atléták gyakorlatai tényleg kiröhögik a fizikát. 

  • Halfpipe

A Dirt rokona, a fél cső két oldala között lendületet szerezve a levegőben bemutatott trükkök számítanak.

Szerző: Sturcz Antal

További cikkek

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják tele hulladékkal a természetet.
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új szakaszához érkezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónő. A nyár végén vagy az ősz elején ad életet gyermekének.

Ajánló

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják ...
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.