betöltés folyamatban...

Sebességnövelő edzések

2023.02.06.

Ha télen kitartóan gyűjtögettük a lefutott kilométereinket, jó alappal rendelkezünk az idényre. Ahhoz azonban, hogy feltegyük a koronát a felkészülésünkre, a gyorsaság terén is van tennivalónk. Sebességet növelünk.

1. Folyamatosan gyorsuló folyamatos futás

Kíméletes fajtája a gyorsító edzéseknek, főként, ha betartjuk azt a szabályt, hogy a maximális pulzuszónában semmi vagy csak nagyon rövid időt töltünk. Másfél órás edzés keretében laza első kilométerek után érdemes kilométerenként csak néhány másodperccel gyorsabban haladni, így a pulzust is fokozatosan feljebb tornázzuk. Heti egy-két ilyen edzés segít, hogy „ne fussuk el” a verseny első kilométereit. A futópadon végzett edzéseken a tempót lehetetlen elszúrni, a sebességnövelés finoman adagolható (akár 0,1 km/órával). A legkiválóbb távfutóknak nem derogál ilyen edzéseket végezni a futószalagon – nekünk, amatőröknek sem árt!

Ezt is olvasd el!
A futás biomechanikája 2022.11.08
Hogyan kerülhetjük el a túlterhelést? A válaszhoz tisztában kell lennünk néhány alapvetéssel, nézzük meg a futás biomechanikája alapjait.

2. Fartlek

Azaz iramjáték. Alapkövetelmény, hogy tisztában legyünk a pulzuszónáinkkal. Megfelelő bemelegítés (3–4 km fokozatosan felépített futás) után célszerű úgy váltogatni az iramot, hogy a savküszöb alatti folyamatos futást követően az intenzívebb szakaszban a savküszöb fölött néhány ütéssel lévő pulzuson haladjunk, majd álljunk vissza az eredeti ritmusra. Adjunk időt a szervezetnek, hogy a kritikus érték alá essen a pulzus. A fartlek normál esetben 8–10 kilométer. (A bemelegítéssel, 6-7-szer ismételt egy kilométeres küszöb alatti, majd 500 méter picivel küszöb fölötti futással és a levezető 1,5–2 km-es kocogással együtt 14–16 km-es edzést hozhatunk össze, amely komoly hatással lesz a sebességünkre.) Célszerű kisebb ismétlésszámokkal és rövidebb gyors szakaszokkal kezdeni.

3. Résztávozás

A legkeményebb és leghatékonyabb sebességnövelő edzésforma. Megfelelő bemelegítés (3–4 km fokozatosan gyorsuló, de a végére is csak közepes intenzitású futás) után célszerű 80–100 méteres, lendületes repülőkkel felkészíteni a szervezetet a rá váró „sokkra”. Általában 200-tól 1000 méterig terjedő távolságtartományban szokás ezeket az edzéseket végezni.  Heti egy alkalomnál több (az összes, a maximális zónában eltöltött időt figyelembe véve) 40 percnél hosszabb résztávozás nem igazán javasolható. A résztávokat a maximális zónában befejezve végezzük a futásokat, megfelelő időt hagyva a regenerációra. Egy kilométeres résztávokat alapul véve 500 méter laza kocogással vagy 200 méter lendületes gyaloglással a pulzus várhatóan visszaáll az aerob extenzív zónába. A fokozatosság fontos, a hetente patikamérlegen adagolt, egyre hosszabb résztávokkal végzett edzésekkel jelentős teljesítményjavulás érhető el, ha jól illeszkednek az edzésprogramba.

Szöveg: Marik Balázs

További cikkek

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják tele hulladékkal a természetet.
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új szakaszához érkezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónő. A nyár végén vagy az ősz elején ad életet gyermekének.

Ajánló

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják ...
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.