betöltés folyamatban...

Az nikotinamid-mononukleotid (NMN) hatása az állóképességre

2023.01.11.

Egy, a Journal of the International Society of Sports Nutrition című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a nikotinamid-mononukleotid (NMN) pótlása javította az amatőr futók állóképességét. A kutatók szerint az NMN fokozza az oxigénszállítást az izomszövetben, és így energiát juttat az edzés által kimerített, energiaszegény sejtekhez.

Mi is pontosan az NMN-kiegészítő? 

Az NMN a NAD+ építőeleme, egy koenzim, amely a szervezetben zajló élettani folyamatok több mint 50%-ában vesz részt, például a sejtek oxidációs (öregedési) folyamatának késleltetésében. Az NMN-kiegészítőkről ezért azt feltételezik, hogy támogatják az öregedési folyamat lassítását azáltal, hogy a NAD+ szintjét megfelelően magasan tartják. Más kutatások azonban az NMN-kiegészítők egyéb lehetséges célpontjait is vizsgálták.

Mit vizsgált ez az új tanulmány?

A tanulmány az NMN-kiegészítők aerob kapacitásra gyakorolt lehetséges hatását vizsgálta. Jól ismert, hogy az állóképességi edzés javítja az aerob kapacitást a mitokondriális funkciót, az érrendszeri funkció és egyéb javulások révén. A vizsgálatot végzők azonban azt akarták megvizsgálni, hogy az NMN-kiegészítők fokozhatják-e ezeket a hatásokat.

A Guangzhou Sportegyetem kutatói hathetes randomizált, kettős vak, placebokontrollos, négykarú klinikai vizsgálatot végeztek, hogy megvizsgálják az NMN-kiegészítés hatását az állóképességi edzés teljesítményére. A vizsgálatban 48 (40 férfi és 8 nő), 27-50 év közötti, rekreációs céllal edzett futó vett részt. A résztvevőket négy csoport egyikébe sorolták: az alacsony dózisú csoportba (300 mg/nap NMN), a közepes dózisú csoportba (600 mg/nap NMN), a magas dózisú csoportba (1200 mg/nap NMN) vagy a kontrollcsoportba (placebo). Az NMN-t naponta kétszer adták be, felét reggel, felét pedig ebéd után, a testmozgást megelőzően. A sportolók az összes többi étkezést a szokásos módon fogyasztották. 

A sportolók heti 5-6 alkalommal 40-60 perces futó- és kerékpáros edzéseket végeztek. Az aerob kapacitást a kiinduláskor és a hathetes kísérlet végén mérték. Íme, amit a kutatók feltártak. 

Az NMN-kiegészítés hatása az állóképességre

Liao és munkatársai szignifikáns kapcsolatot találtak az NMN-kiegészítők és az állóképesség specifikus mérései között. A közepes és nagy dózisú NMN-csoportokban ezek a kulcsfontosságú markerek a kiindulási értéktől hat hétig szignifikánsan növekedtek a kontrollcsoporthoz képest:

  • Oxigénfelvétel (VO2) (A maximális oxigénfelvétel százalékos aránya (VO2max%)
  • Első ventilációs küszöbérték (VT1, az a pont, amikor a légzés meghaladja a VO2max-ot).
  • Teljesítmény a második ventilációs küszöbértéknél (VT2)

Érdekes módon az eredmények dózisfüggőek voltak; a magas NMN-dózisú csoport nagyobb változásokat eredményezett a VO2 és a VO2max%-ban, mint a közepes dózisú csoport. A kutatók nem találtak szignifikáns különbségeket más mérőszámok (beleértve a VO2max, az O2-pulzus vagy a csúcsteljesítmény) tekintetében a kiindulási és az utánkövetés között a négy csoport egyikében sem. Emellett nem észleltek változást a testösszetételben vagy a testtömegben.

Mint minden humán vizsgálatnál, különösen az új kiegészítőknél, fontos megjegyezni, hogy nem jelentettek mellékhatásokat vagy EKG-rendellenességeket.

Az NMN molekula képlete
Az NMN molekula képlete

Mit tudunk ezekből az eredményekből levonni?

A közelmúltig az NMN-kiegészítést nagyrészt állatokon vizsgálták, és az NMN-kiegészítő kísérletek embereken történő elvégzése kritikus lépés az emberi egészségre gyakorolt hatásuk értékelésében.  Az NMN-kiegészítők javították a vizsgált futók ventilációs küszöbértékét és VT2-es teljesítményét, ami azt jelenti, hogy az oxigént hatékonyabban keringette a szervezet. A kutatók ezeket az eredményeket a vázizomzat jobb oxigénhasznosításának tulajdonítják. Érdekes módon a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a szívműködés mérései (VO2max% és O2-pulzus) nem javultak szignifikánsan a beavatkozó csoportokban. Ezek az adatok arra utalnak, hogy az emberek vázizomzata (a szívizomzathoz képest) érzékenyebb szövet lehet az NMN-re. Az NMN és NR kiegészítésnek a testösszetétel változásaira gyakorolt hatásáról szóló korábbi bizonyítékok vegyesek. Mivel azonban a vizsgálatban résztvevők átlagos BMI-je a kiindulási szinten normális volt, a kutatók azt jósolták, hogy a kiegészítésnek nem lesz hatása a testösszetételükre. A testösszetételi mérésekben nem észleltek szignifikáns változásokat.

Ezt is olvasd el!
Sótabletta és ami mögötte van I. 2022.12.11
Sportközvetítéseken bizonyára sokan láttatok már görcstől összeroskadó sportolót a célvonal előtt vagy tapasztaltatok magatokon hasonlót. Nézzük meg mi az a kis dolog, amit megtehetsz ennek elkerülésére, és ami nagy hatással lehet a teljesítményedre is. Eláruljuk: sótabletta és folyadék!

Tényleg szednie kellene NMN-kiegészítőt?

A kutatók biztosak voltak abban, hogy vannak fenntartásaik a kutatással szemben. A résztvevők állóképességi eredményeit nem futópadon, hanem cikloergométerrel (egyfajta helyhez kötött kerékpárral) mérték. A futópadok jellemzően magasabb VT és VO2max értékeket eredményeznek. A jövőbeli kutatásoknak arra is törekedniük kell, hogy több női résztvevőt vonjanak be az általánosíthatóság biztosítása érdekében. 

Mint mindig, lényeges, hogy értékeljük a kiegészítővel kapcsolatos összes adatot, mielőtt bevezetnénk azt a rendszeres rutinba. 

Ezt is olvasd el!
Sótabletta és ami mögötte van II. 2022.12.16
Folytatjuk a sótabletta cikkünket. Sokan a nátriumot a magas vérnyomással, a szívbetegségekkel és a konzervekkel hozzák összefüggésbe, pedig fontos funkciókat tölt be a szervezet egészségének megőrzésében: Fenntartja a folyadékegyensúlyt a sejtekben, segít az idegi impulzusok továbbításában az egész szervezetben, segíti az izmok összehúzódását és ellazulását.

Szöveg: Michtiov Emese

Forrás: https://blog.insidetracker.com

További cikkek

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják tele hulladékkal a természetet.
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új szakaszához érkezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónő. A nyár végén vagy az ősz elején ad életet gyermekének.

Ajánló

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják ...
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.