betöltés folyamatban...

Mi az a mozgástartomány beszűkülés?

2022.07.21.
mozgástartomány beszűkülés

Mire gondolj, ha futóként vagy bringásként nehéznek érzed a lábaid vagy a csípőd, fáj a derekad és nehezebben melegszel be? Edzés után pedig, mint egy birodalmi lépegető úgy tudsz csak járni? Ezek bizony a mozgástartomány beszűkülés jelei.

Nagyon jó dolog munka és család mellett is rendszeresen sportolni, de sokszor elfelejtjük a sok teendő miatt, hogy szükség van a fő sportunk mellett bizony kiegészítésekre is.

A testünk igényli a törődést.

A fascia-láncok pedig küldik az üzeneteket az agyunknak érdemes hallgatni rájuk. Ezek a testünk különböző részeit összekapcsoló kötőszöveti láncok tetőtől talpig összekötik testrészeinket, meghatározzák testtartásunkat és lehetővé teszik mozdulataink kivitelezését.

Egysíkú mozgás

Ha csak egyféle mozgástartományban terheljük magunkat az izmok hajlamosak a beszűkülésre és a testünk egyre inkább elveszíti rugalmasságát és ez gyakran sérüléshez is vezethet. Ahhoz, hogy a mozgás könnyed és élvezetes maradjon, fontosak a – sokszor háttérbe szorított – kiegészítő mozgásformák az edzések között. Futók és bringások számára különösen ajánlottak a gerinc- és csípőmobilizáló gyakorlatok, melyek a mélyizmokat is megdolgozva növelik a mozgástartományt. Ezek a gyakorlatok sérülések esetén is jó szolgálatot tesznek, de legjobb, ha már megelőzésképpen is gondolunk rájuk. Lehet végezni funkcionális jógagyakorlatok, gumiszalagos ill. különböző saját testsúlyos gyakorlatok formájában. Hetente néhány alkalommal mindössze pár percet vesz igénybe, de egyre inkább érezni fogod az előnyös hatásait.

 

A különböző videómegosztó portálok és a social média is bővelkedik ilyen gyakorlatokban, nem nehéz megtalálni a számunkra megfelelőt így az időmenedzsment oltárán otthon is végezhetőek. Változatossá tehetjük az ún. live órákhoz való becsatlakozással, ezekből is számos lehetőséget találhatunk az online térben. Akinek pedig a habitusa alapján az élő jelenlét szükséges számos jógastúdió és egyéb mozgásirányzat közül választhat.

Nem bonyolult, de csinálni kell

Nem kell bonyolult gyakorlatokra gondolni, sőt azokkal inkább csínján kell bánni. Látványosak ugyan a képeken, de csak kellő előkészülettel és gyakorlattal szabad végezni őket. Az alapgyakorlatokat mindenki ismerheti az általános iskola testnevelés órákról, melyeket a legújabb kutatások ismeretében fejlesztettek tovább az edző-, gyógytornász- és jógaoktató szakemberek. Ilyen a jól ismert alap gerincmobilizáló gyakorlat a marjali -macskapóz, mely lazítja, ezáltal hajlékonnyá és rugalmassá teszi az izmokat a gerinc mentén, vagy a lassú oldalra hajlítások és gerinccsavarások.  

Az alapgyakorlatok

Az alap csípőmobilizáló gyakorlatok a különböző lábkörzések, terpeszállásból végezhető testsúlyáthelyezések egyik lábról a másikra és a dinamikus nyújtások. 

Felsorolunk néhányat, melyek a megfelelő átmozgatás után szabadon kombinálhatók:

  • a galambpóz
  • a pillangópóz
  • a háton fekvésben keresztezett lábhúzás
  • a fej a térdhez póz (egyik láb nyújtva a másik pedig fél pillangóban a földön fekve hajlítva)
mozgástartomány beszűkülés
Egy könnyű alapgyakorlat
Ezt is olvasd el!
NAPI 5 PERCES GYAKORLATOK, AMELYEK CSODÁT TESZNEK! 2021.03.22
Bár a jó idő majd csak most jön meg és a koronavírus miatt korlátozottak a lehetőségek, lassan elhagyhatjuk a kabátokat, pulóvereket. Ha esetleg a télen rád rakódott pár felesleges kilóból még mindig van, de nincs túl sok szabadidőd vagy nem tudsz terembe menni, akkor most mutatunk néhány otthon is végezhető gyakorlatot!

A fokozatoság betartása itt is nagyon fontos, hallgassunk a testünk jelzéseire.  Ezek a pózok sem mennek egyik-napról a másikra, erőltetni semmiképpen sem szabad.  Törekedjünk a nyugodt ki és belégzésre, ha ez nem megy könnyítsünk az adott testhelyzeten. Egyik napról a másikra is változhat meddig enged a testünk, mennyire tudunk rugalmasak lenni.

Néhány az online lehetőségek sorából:

  • Almássy Csilla gerinckoncepció
  • Rehab Science
  • Online jógaórák Ádámmal, Online jógaórák Brigivel, Nirvana Online jóga
  • Nagy Melinda meditáció és jóga

Szöveg: Michtiov Emese

További cikkek

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, megfelelő sebességgel gyalogolunk.
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre népszerűbb sportot nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is űzhetik. A Sport&Move bemutatja, milyen egy jó CrossKids óra!
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout parkokban edzéshelyszínre lelhetünk, azokat is lezárták. Volt aki nem csüggedt, csak edzett.

Ajánló

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, ...
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre ...
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout ...
2022. évi Európai Egyetemi Játékok 2022.08.08
Idén júliusban a lengyelországi Lodz városában zajlott le a 2022. évi Európai Egyetemi Játékok, ahova az egész kontinensről érkeztek hallgatók. Rengeteg izgalmat és ...
Egy bogyó és kész vagy! 2022.08.06
El tudod azt képzelni, hogy csak lenyelsz egy icipici kapszulát – csak egy bogyó – és máris olyan eredményeket érhetsz el, mint amit csak kínkeserves edzések ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.