betöltés folyamatban...

Futósérülések – tehetünk ellene?

2023.11.07.
Futósérülések

A futás az egyik legnépszerűbb mozgásforma. A legtöbben azért szeretik, mert nincs sem helyhez, sem időhöz kötve. Nagy előnye, hogy segít aktív maradni, de mint bármelyik másik sport esetén, a futósérülések nem mindig kerülnek el minket. 

Előfordulnak akut sérülések (például bokaficam), azonban a futók sérüléseinek 80%-a túlterhelés miatt jön létre. Ilyenkor ismétlődő stressz hatásának van kitéve a mozgatórendszer, és egy idő után elfárad – megjelenik a sérülés. Ez viszont megelőzhető: tudunk tenni ellene. Fontos, hogy felismerjük az előjeleket, és megakadályozzuk, hogy komolyabb probléma legyen belőle. Nézzük meg, melyek a leggyakoribb túlterheléses sérülések, és mit tudunk tenni azért, hogy elkerüljük őket.

Futótérd

A futótérd a térdkalács elején (vagy környékén) jelentkező fájdalom. Ez a fájdalom hosszan tartó ülés hatására vagy lépcsőzésre, guggolásra megnő. A leggyakoribb oka, hogy a combfeszítő izmok túlterhelődnek, feszessé válnak, a kötőszövet rugalmatlan lesz. Ezt okozhatja a többi izom gyengesége, rossz bekapcsolási sorrendje – így a mozgásminta nem lesz megfelelő, és megnő a terhelés a fájdalmas területen. Ezt akár egy korábbi sérülés, rossz testtartás vagy helytelen terhelés is előidézheti. 

Futósérülések
A térd 3D-ben

Achilles-ín-gyulladás

Ha a sarkunk felett égő, fájdalmas érzést tapasztalunk, netán nehezen tudjuk mozgatni a bokánkat, vagy az Achilles-ín megvastagodását érezzük, akkor nagy valószínűséggel az Achilles-ín gyulladásáról beszélhetünk. Leggyakrabban akkor fordul elő ez a sérülés, ha a hátsó fascialánc túl feszes, illetve ha túl gyorsan növeljük a terhelést az edzésen (akár a sebességet, akár a távot). De a nem megfelelő cipő és a lábfej túlzott pronációja (befelé dőlése mozgás közben) is kiválthatja a problémát.

IT-szalag-szindróma

A gyenge csípő-, törzs- vagy farizmok okozhatják a comb külső oldalán húzódó vastag, kötőszövetes szalag feszülését, majd gyulladását. Emellett a csípő távolítóizmainak a feszessége/rugalmatlansága is kulcsfontosságú szerepet játszhat a probléma létrejöttében. Külső hajlamosító tényező lehet még a kis körben futás irányváltoztatás nélkül, a sok lejtőn lefelé futás vagy az intenzitás hirtelen növelése. Az éles, szúró és/vagy égető fájdalom általában a térd külső oldalán jelentkezik, ami a hajlításkor fokozódik. 

Sípcsonti fájdalom

A lábszár elején, a sípcsontnál jelentkező tompa fájdalmat nevezzük shin splintnek vagy tibialis anterior szindrómának, ami az edzés hatására fokozódik. Leggyakrabban akkor fordul elő, ha gyorsan növeljük a futás mennyiségét, esetleg cipőt vagy talajt váltottunk. Belső hajlamosító tényező lehet, ha a lábszár izmai között megbomlik az egyensúly, vagy túl rugalmatlan a kötőszövet, így nem lesz megfelelő az erőátvitel. 

Plantar fasciitis

A talpi bőnye egy vastag kötőszövetes lemez, ami a lábujjaktól a sarokig húzódik. Ha ez a rész begyullad, akkor a talp egyes területei (a sarokcsontnál vagy az ujjak tövében) érzékenyek lesznek, fájdalmassá válnak. A kötőszövet megvastagszik, merevvé válik, ami csökkenti a terület funkcióját. Általában hosszú nyugalom után, valamint hosszú terhelés után növekszik a fájdalom, és hónapokig tarthat ez az állapot. Ezt a sérülést okozhatja a vádli feszessége, illetve gyengesége is, de egy rosszul megválasztott cipő vagy terhelés is szerepet játszhat a kialakulásában. 

Futósérülések

Fáradásos törés

Erről a sérülésről akkor beszélhetünk, ha a csontban mikrosérülések keletkeznek egy ismétlődő erő hatására. Hajlamosító tényező lehet a hosszú, monoton terhelés, a nem megfelelő sportfelszerelés, a rossz edzésterv – a hirtelen távnövelés. De bizonyos hormonális állapotok, kalciumhiányos táplálkozás és genetikai hajlam is állhat a háttérben. 

Idővel súlyosbodó fájdalom jellemző, ami eleinte alig észrevehető, de a fájdalom előrehaladtával még nyugalomban is érezhető. Duzzanat, zúzódás, érzékenység kísérheti.

Ezt is olvasd el!
Preventív keresztedzés futóknak 2023.02.27
A futásban a teljesítményed nem csak azon múlik, hogy hány kilométert futottál le az adott hónapban. Csodálkoznál, ha a TRX lendítene át egy olyan helyzeten, amikor már nem tudsz jobb időket vagy hosszabb távokat futni? Néha a futás szerelmeseinek is érdemes más keresztedzés felé kacsintgatni!

Mit tehetünk, hogy elkerüljük ezeket a sérüléseket?

  • Válasszunk megfelelő felszerelést! Egy számunkra ideális, nem elhasznált cipő sok bajt meg tud előzni. 
  • Az edzésterv mind távban, mind sebességben legyen fokozatos! Ne essünk abba a hibába, hogy gyorsan szeretnénk haladni, és túl nagyot emelünk a terhelésen.
  • Végezzünk keresztedzést! A sok futás mellett az izmok megfelelő állapotával is törődnünk kell. Van, aminek az erősítése segít, hogy stabilabbak, gyorsabbak, ügyesebbek legyünk a futás során. Az egyik legfontosabb mégis az, hogy az izmok egyensúlyban, összhangban működjenek. 
  • Legyünk rugalmasak! A másik nagyon lényeges dolog, hogy a kötőszövet jó állapotban legyen. Rugalmasan működjön, hogy maximálisan ki tudjuk használni az erőátvitelt. 
  • Az edzés mindig tartalmazzon bemelegítést és nyújtást! A bemelegítés segíti, hogy a szövetek megfelelő tápanyaghoz jussanak, ezáltal jobban felkészüljenek a terhelésre. A nyújtás pedig a regenerációban játszik nagy szerepet. 
  • Keressünk fel szakembert! Ha már apróbb tüneteket észreveszünk magunkon – például minden futás után ugyanott húzódik, kellemetlen, nehezen nyújtható egy terület –, akkor érdemes felkeresni egy szakembert (gyógytornász, mozgásterapeuta, futóedző), aki segít felkutatni, majd megszüntetni a kiváltó okot.

Ha ezek ellenére megtörténik a probléma, nagyon fontos, hogy figyeljünk az apróbb jelekre. A túlterhelésből származó sérülések gyors felépülésének a kulcsa, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a tüneteket abban a reményben, hogy maguktól elmúlnak. Ha már az elején felismerjük a problémát, és kezeljük, akkor pár napos könnyített edzéssel megúszhatjuk a rehabilitációt. Azonban ha ilyenkor tovább terheljük a szervezetünket, akkor könnyen a fent említett diagnózisok valamelyikét foghatjuk ki, ami akár többhetes vagy hónapos kényszerpihenővel is járhat.

Szerző: Hepp Gréta

 

További cikkek

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto Contador és Ivan Basso által alapított csapat. Az előbbi nevével fémjelzett alapítvány segítségével – a kerékpársport népszerűsítése mellett – a stroke elleni küzdelmet, illetve a stroke utáni rehabilitáció előmozdítását tűzte zászlajára. Már a kezdetektől fogva látszott, hogy sokra hivatott ez a formáció, ami a jelent nézve be is igazolódott. Nézzük is meg akkor, hogy miként alakult Kometa cycling story!
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ki világszerte sokak elismerését. A természethez, a sporthoz való hozzáállása és egész életfelfogása igazi példaképpé teszi őt. 
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a testet, növelni az energia szintet, és optimalizálni a teljesítményt. Ebben a kontextusban a pisztácia kiváló választás lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk fogyasztásának előnyeit, és megvizsgáljuk, miért érdemes beilleszteni az edzés utáni étrendbe.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.