FUTÓBABAKOCSI – ÉS MEHETÜNK FUTNI!

2022.02.27.
futóbabakocsi

Futni futócipőben, sportruházatban és – ha vinnénk a babánkat is – futóbabakocsival ideális, de nyilván ezek nélkül is lehetséges. Ha az ember friss szülőként nem lett hirtelen tökéletes, előfordulhat, hogy a busz után vagy a gyerekprogramra szó szerint rohanni kell, akármilyen babakocsi van is a kezünk ügyében. De vajon miért jobb a futókocsi, és mi alapján érdemes választani?

Pudingpróba

Ha még sosem futottunk babakocsival hosszabb távot, sőt nem vagyunk magabiztos futók, akkor csak próba után éri meg saját kocsit venni – ha egyáltalán… Lehet, hogy az első akció után inkább megszervezzük a gyerekvigyázást, hogy felhőtlenül élvezzük a futást. És persze a gyerek is gondolhatja úgy, hogy hagyjuk őt békén a passzióinkkal. Utóbbi esetben érdemes figyelembe venni, hogy a babák preferenciája nem konstans: lehet, hogy ma elsírja magát, egy hónap múlva viszont már ő követeli az indulást. A lényeg, hogy ha tehetjük, először próbáljuk ki egy barát vagy ismerős futóbabakocsiját, de még jobb, ha kölcsönzünk, egymás után akár több modellt is tesztelve. 

SM-tipp

A Fuss babakocsival! honlapján és facebookos közösségében is találni kölcsönkocsikat, de a közösségi oldalon a futóbabakocsira rákeresve több kölcsönzési lehetőség közül is választhatunk.

Úri muri vagy szükséges extra?

De miért van szükségem futókocsira, ha már van egy teljesen jó babakocsim is? Miért ne futhatnék azzal? Ha már kipróbáltuk a busz után rohanást, van némi fogalmunk arról, mit várunk egy ideális babakocsitól. Például, hogy ne rúgjunk bele a kerekébe. Hogy futás közben ne zörögjenek és pörögjenek (őrült mód) a kerekei. Hogy ne zötyögjön a kiváló minőségű magyar utakon, mert hímes tojást szállítunk. És hogy ne szakadjon le tőből a karunk 400 méter futás után.

A futókocsik pontosan azt nyújtják, amire szükségünk van.

► Tömör gumi helyett felfújható kerekekkel szerelték őket, így sokkal puhább a talajfogásuk. 

► Az első kerekük rögzíthető bolygókerék vagy teljesen fix: utóbbi ugyan kicsit megnehezíti a kanyarodást, de futás közben sokkal biztonságosabb, és a babának is komfortosabb, hogy nem zötyög alatta folyamatosan valami. 

► A három, nagy átmérőjű kerék és a hosszú tengelytáv a stabilitást és a rázkódásmentességet szolgálja, ahogy a terepváltozatoknál a teleszkóp is. Erre persze nincs olyan nagy szükség, ha mindig rekortánon futunk, vagy megtaláltuk az ország legjobb aszfaltját.

► A szülők kényelmét szolgálja a jó esetben állítható magasságú tolókar, a babáét pedig a dönthető, párnázott ülés, valamint a kupolaszerű napvédő, amelyen általában egy ablakon keresztül ellenőrizheti a szülő a szállítmányt – és fordítva. A futókocsik tolókarján fékkar is található, hogy lefelé könnyebb legyen lassítani, továbbá egy csuklópánttal biztosíthatjuk, hogy a kocsi a gyermekkel ne járjon külön utakon. 

Ne tartsunk dömpingtől!

Az utcai babakocsikkal ellentétben futókocsiból nem gyártanak száz fajtát, néhány márkát kell csak feltérképeznünk. Ha magyar boltban szeretnénk megvenni futótársunkat, a választás réme egyáltalán nem fenyeget. Az internet sem old meg mindent, az egyik legjobb gyártó (BOB) már nem szállít Magyarországra, így mindenféle kerülőutat kell keresnünk. Érdemes lengyel vagy cseh oldalakon böngészünk, ezekben az országokban ugyanis sokkal többen űznek outdoor sportokat a családdal együtt. A másik lehetőség, hogy a Fuss babakocsival! Facebook-csoportján keresztül használtat vásárolunk, de tudnunk kell, hogy ha tényleg igénybe vették a kocsit, egy-két gyerek után már erősen zöröghet. A Thule kocsikat itthon is forgalmazzák, így aki nem ragaszkodik a terepváltozathoz, az könnyen megtalálja a számítását.

Az SM kedvencei

Thule Urban Glide 2

Bolygósítható első kerékkel érkezik a svéd Thule 11,5 kilós legújabb futómodellje. A többi kocsival szemben nagy előnye, hogy városban, tömegközlekedésben is használható a súlya és a bolygókerék miatt. Az új modell kapott kéziféket, bár ki tudja, miért, az első kereket fékezi – ami pedig lejtőn hajlamosabb elemelkedni a földtől. Könnyen összecsukható és kinyitható, több rajta a fényvisszaverő felület a babánk biztonságáért. Számos tárolóval bővült, jobban szellőzik az ülőfelület is, mint korábban. Sokan esküsznek rá, nem véletlenül. Hátránya: viszonylag szűk a babának.

BOB Revolution Flex 3.0

A BOB a babakocsis futók legjobb barátja, mert gyárt járgányt versenyhez, terepre, fitneszcélra, vagyis bármire, amire egy kismamának/-papának szüksége lehet. A Revolution Flex szinte bármilyen normális terepen elmegy, hardcore erdőbe nem való. Viszont utcára igen, bolygósítható első kereke és 12,9 kilós súlya még alkalmassá teszi a városi közlekedésre. Teleszkópja védi a babát a rázkódástól, és minden kötelező elemet hoz a kéziféken kívül (utóbbi a Sport Utility típuson megtalálható). Ez a futók másik nagy kedvence, szintén joggal. Hátránya: méretes csomagtartó kell hozzá.

Chicco TRE Jogging Stroller

Legnagyobb előnye, hogy szétszedhető, és az ülés helyére babahordozó autósülés is betehető, így nincs szükség több babakocsira. Az ára is jóval kedvezőbb az első kettőnél, és a legtöbb funkcióban nem is marad el azoktól. A napvédelme gyengébb a BOB-nál, viszont terepen nem teljesít rosszul a felfüggesztés és a kerék. Hátránya: ehhez is nagy csomagtartó kell, és nem árnyékol olyan jól a kupolája.

Ezt a cikket is olvasd el >>> FUSS BABAKOCSIVAL!

Szöveg: Baumann Viola

További cikkek

AZ ELSŐ MARATON - CSINÁLD MEG! 2022.03.13
“Egyszer már elkezdtem, de munkát váltottam, a harmadik héten már nem tudtam tartani az edzéstervet.  Később már az is mozgásnak számított, ha nem a liftet használtam a másodikra menet, közben pedig bánatosan néztem a színes futócipőket és az izzadó, de elégedett futókat!” Ennek vess véget és jöjjön az első maraton!
FUTÁS SZÜLÉS ELŐTT ÉS UTÁN - ANYASAROK 2022.03.12
Vállaltan a futásért nem rajongók csoportjába tartozom, azzal együtt, hogy többször is esélyt adtam neki (és magamnak). Valahogy nem alakult ki köztünk életre szóló szerelem. Egyszerűen nem megy. Fáj, nehéz, idegesít, nem találtam meg benne a szépséget. Ennek ellenére (vagy pont ezért?) tisztelettel tekintek mindenkire, aki fut. Az előtt pedig egyenesen leborulok, aki várandósan fut. Mert a futást gömbölyödő hassal sem kell abbahagyni – igaz, elkezdeni nem terhesen a legjobb. Futás szülés előtt és után.
Felnőttek játszótere: a terepakadályfutás 2022.03.03
Akár megy a tél, akár nem, kezdődik a terepakadályfutás, másnéven OCR szezonja. De miért is szeretjük az akadályfutást, és kinek ajánljuk?

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.