SZINTMÉRÉS – MENNYIRE VAGY ERŐS?

2022.06.18.
szintmérés

Erős vagy? Mégis mennyire? Néhány év edzésmúlttal a háta mögött ez a kérdés foglalkoztatja a legtöbb hobbi testépítőt. Most megtudhatod, mennyivel kellene fekve nyomnod, guggolnod vagy húzódzkodnod, hogy kijelenthesd: bitang erős vagyok! Ehhez nem kell más csak objektív szintmérés.

Guggolás: a testsúlyod kétszerese!

A guggolás esetében ez a szorzó jelenti azt, hogy igazán erős vagy. Ha képes vagy a saját testsúlyod kétszeresével (azaz 80 kg-os férfi esetében 160 kg-mal) szabályosan guggolni egyszer, vagy a saját testsúlyodnak megfelelő súllyal a válladon 20 ismétlést végrehajtani, akkor bizony egy szűk elithez tartozol! 

Szintek

  • Egy 80 kg-os férfi kezdőként kb. 55 kg-mal, középhaladóként kb. 120 kg-mal, igazán edzettként kb. 160 kg-mal guggol.

Deadlift: a testsúlyod kétszerese!

A felhúzásnál szintén a kétszeres szorzó a varázsszám. Ha a testsúlyod kétszerese az egyismétléses maximumod, vagy a saját testsúlyodnak megfelelő súlytömeggel végre tudsz hajtani 15 ismétlést, akkor igazán erős vagy.

Szintek

  • Egy 80 kg-os férfi kezdőként kb. 70 kg-mal, középhaladóként kb. 140 kg-mal, csúcskategóriásként 160–180 kg-mal deadliftezik.

Fekvenyomás: a testsúlyod másfélszerese!

1,5 – minden férfi kedvenc gyakorlatánál ez a szorzó. Ha képes vagy a saját testsúlyod másfélszeresével fekve nyomni (egyismétléses maximum), vagy a saját testsúlyodnak megfelelő súllyal tíz szabályos ismétlést végrehajtani, akkor igazán büszke lehetsz magadra.

Szintek

  • Egy 80 kg-os férfi kezdőként kb. 55 kg-mal, középhaladóként kb. 90 kg-mal, míg nagyon erős szinten kb. 120-125 kg-mal képes fekve nyomni.
Ezt is olvasd el!
CINGÁRBÓL ERŐGÉP 2021.12.12
Magas vagy? Vékony? Kétszer annyit edzel, mint mások, mégsem sikerül egy deka izmot sem magadra pakolnod? Ha magadra ismersz, most megtudhatod, eddig mit csináltál rosszul. És persze azt is eláruljuk, miként kell edzened és enned azért, hogy erőgép legyél, hogy ne maradj örökre cingár!

Húzódzkodás: testsúly felényi pluszsúly!

Kezdőként egyetlen szabályos húzódzkodás végrehajtása is komoly feladat. Középhaladóként hét-nyolc ismétlés már szép teljesítmény. Az igazán erősek saját testsúllyal 15-20 ismétlést képesek végrehajtani, vagy egy ismétlést a saját testsúlyuk felének megfelelő pluszsúllyal a derekukra/lábukra akasztva.

Fekvőtámasz: 1 perc, 50 ismétlés

Ehhez aligha szükséges különösebb magyarázat: ha egy perc alatt képes vagy 50 szabályos fekvőtámaszra, akkor erős vagy – és kész. 

 

Söveg: Németh Attila

További cikkek

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából indul útjára egy rövid, 13 kilométeres egyenkéntivel, majd további két szakasz erejéig marad Dánia országútjain.
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – bár a felület más, a geolokáció és az interaktivitás pedig hatalmas plusz – nem is különböznek olyan nagyon a régiektől…
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb csapata vett részt, izgalmas és szemet gyönyörködtető mérkőzésekkel cáfoltak rá a régi mondásra, hogy „Kis pénz, kis foci, nagy pénz nagy foci”.

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.