betöltés folyamatban...

Rúdsport – ez már nem a bár

2022.09.12.
rúdsport

Elmúltak már azok az idők, amikor a rúdsport és rúdtánc egyet jelentett a füstös sztriptízbárok állandó műsorszámával. Mondhatjuk, hogy a rúdsportnak már Magyarországon is komoly hagyományai vannak, bár ma is számos előítélet társul a mozgásformához. Ezek azonban a magnéziával együtt válnak porrá, amint próbálunk nem büdös bogárként szenvedni a rúdon.

Első találkozásom a rúdsporttal nem nyújtott maradandó élményt, legalábbis abban az értelemben nem, hogy mindent elsöprő vágyat éreztem volna a folytatásra. A Sport&Move kedvéért azonban adtam még egy esélyt a kapcsolatunknak – és nem is bántam meg. Presinszki Ákos ugyanis, a rúdsport magyarországi meghonosítója, olyan profizmussal oktatja, tanítja, igazítja már az alapokat is, a bemelegítés első másodpercétől kezdve, hogy legszívesebben cikkírás helyett is rohannék vissza az órájára. 

Így indult

Ákos a kétezres évek elején, Ausztráliában találkozott először a rúdsporttal, azonnal meglátta a benne rejlő lehetőségeket, és az akkori párjával, Pirner Almával el is hozták Magyarországra. 

„2005-ben vettem részt az első rúdfitneszórán, és rögtön megfogott, mivel komplex mozgásforma: erő, koordinációs készség és koncentráció szükséges hozzá. Hiába voltam edzésben, mégis izomlázam volt az első alkalom után. Nem volt kérdés, hogy behozzuk az országba, egy évvel később meg is nyitottuk az első itthoni stúdiót” – idézi fel a kezdeteket Presinszki Ákos. 

rudsport
A rúdsport főként a törzset, a hátat és a karokat dolgoztatja meg.

Még mindig a nők sportja

Eleinte sokan idegenkedve figyelték, mi is történik a rúdon, azóta viszont egyszer már világbajnokság házigazdája is volt Magyarország, sőt világbajnokokat is adtunk a sportágnak, közülük többen Ákos versenyzői.

„Fontos különválasztani a rúdtáncot a rúdfitnesztől. Előbbi lágyabb, finomabb mozdulatokból áll, utóbbi inkább erősítő jellegű. Többségében még mindig nők választják mindkettőt, ha arányosítani kell, nagyjából 99 százalékban nők járnak a stúdiókba, és mindössze egy százalékban férfiak” – magyarázza a kézilabdázóból lett rúdfitneszoktató. 

Miért jó?

Murvai Eszter hét éve kezdte a rúdsportot, sosem gondolt rá, hogy versenyszerűen űzze. A rúd erősítő hatása miatt jár hetente kétszer Ákoshoz, és azért is, mert az órákon teljesen ki tud kapcsolni. 

„Minden feszültséget, problémát el tudok engedni az edzések alatt. Ha csak egy pillanatra nem koncentrálok, annak azonnali rontás a következménye, csúnya kék-zöld foltok is lehetnek belőle. Érzem azt is, hogy sokat fejlődtem, teljesen más az erőnlétem, mint amikor elkezdtem” – mondja Eszter.

Hogy szó szerint mennyire mélyen érinti testünket a rúdsport, azt gyönyörűen jellemzi, hogy a próbaóra után 30-40 perccel máris kellemes izomlázat éreztem, főleg a core-izmaimban, a vállamban, a hátamban és a karomban. 

Ezt is olvasd el!
AMERIKAI NARANCSFORRADALOM 2022.04.15
Belefér egy zsúfolt napirendbe, az egész testet átmozgatja, energikus, fitt és szép leszel tőle – mi az? Úgy tűnik, az Egyesült Államokban megtalálták az amatőr sportolók és jobb alakra vágyó nők/férfiak álmát: ez a narancsforradalom –  Orangetheory Fitness.

Ezért csináld!

Ha szeretnél egy kicsit kilépni a komfortzónádból, ha erősebb felsőtest kialakítása a célod, érdemes kipróbálnod a rúdsportot. A rúdon kivitelezett elemek főként a törzset, a hátat és a karokat dolgoztatják meg. Persze valamennyire a lábak és a fenék is gürizik, de azt ne várd, hogy a rúdsporttól gömbölyödik majd a hátsód, és versenylovat idéző lábaid lesznek. 

„Ezért szoktam kiegészítő sportot ajánlani azoknak, akik hozzám járnak, hogy arányosan izmosodjon a testük. Fontos hangsúlyozni, hogy nincs olyan testalkat, amellyel ne lehetne rúdsportra járni. Igaz, hogy a kisebb termetűeknek a fizika törvényei miatt könnyebb kivitelezniük a mozdulatokat, de ez egyáltalán nem tartja vissza a magasabbakat sem. A pluszsúly sem lehet akadály, több olyan vendégem is volt, akik nemcsak az órán elégetett kalóriák hatására kezdtek el fogyni, hanem mert megérezték azt, hogy az első egy-két kiló leadása után mennyivel könnyebb volt a mozgás a rúdon” – magyarázza Presinszki Ákos.

Kinek ajánlott?

„Tényleg azt mondom, hogy bárki és mindenki űzheti ezt a sportot. Ami viszont talán fontos lehet, hogy jobb egyéni órákkal kezdeni, mert a csoportos foglalkozásokon nehéz egyénre szabottan tartani a tempót. A magánórákon viszont akár hosszasan is lehet tanulmányozni és gyakorolni egy-egy elemet. Ha valaki először van nálam, felmérem az erőnlétét, a mozgáskoordinációját, és annak megfelelően kezdjük el a közös munkát.”

Presinszki Ákos, rúdfitnesz- és személyi edző

Ob-ról a világbajnokságra

A Magyar Rúdsport Szövetség által szervezett magyar bajnokságon amatőr, profi és elit kategóriákat hirdetnek meg, mindegyiken belül korosztályos csoportok is vannak. A világbajnokságra csak az elitből lehet kijutni, általában az első és a második helyezett kvalifikálja magát a vb-re. 

 

Szöveg: Kőváry Anett

További cikkek

8 módszer a tüdőkapacitás növelésére 2024.05.21
Állandó kérdés hogyan növelhető a tüdőkapacitás a fizikai teljesítményedet növelése érdekében vagy ha egészséges életmódra törekszel. Mára a tudomány is bizonyítja, hogy a tüdőnk az egyik legfontosabb szervünk, kulcsszerepe van az egészségünk és jobb életminőségünk szempontjából, ám a sportban kiemelten fontos szerepet tölt be – a sejtjeinket oxigénnel látja el, így a hatékony regenerációnk is ezen múlik.
Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs világbajnokság. De mi is ez?
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, hogy milyen szinten sportol az illető.

Ajánló

8 módszer a tüdőkapacitás növelésére 2024.05.21
Állandó kérdés hogyan növelhető a tüdőkapacitás a fizikai teljesítményedet növelése érdekében vagy ha egészséges életmódra törekszel. Mára a tudomány is ...
Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs ...
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, ...
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így ...
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.