betöltés folyamatban...

Funkcionális edzőterem és az etikett

2022.07.29.
Edzőterem és etikett

A konditermi „etikett top 10”-listákkal tele az internet. Más irányt veszünk: az egyre népszerűbb funkcionális edzőterem és az ott betartani ajánlott illemszabályokat gyűjtöttem össze.

1. Tekintet

Ne nézz gyűlölködve arra, aki a súlyt akár a feje fölül dobja a talajra! Amit ő művel, az egy másik sportág, és nem feltűnési viszketegségtől szenved, csak épp a mozdulat szabályainak megfelelően dobja vissza a súlyt a földre!

2. Kereső tekintet

Ne utánozz másokat! Ha így választasz napi edzésprogramot, nagy hibát követsz el, és meg is sérülhetsz. Menj el szépen egy edzőhöz, majd ő elmeséli neked, hogy van ez az edzés dolog, és jó pár hónapra elegendő munícióval lát el.

3. Önfókusz

Ne másoknak eddz a teremben! Nem vagy érdekes, se különleges, egy vagy a többi sok ezerből, mindig lesz nálad erősebb, szebb, jobb. Nem társkereső hely. Eddz a céljaidért, amelyek az alábbiak lehetnek: egészségfejlesztés, teljesítménynövelés, esztétikai változás (jó, ha a sorrend is ez).

4. Ki keres kit?

Ha edzőhöz jársz, fogadd el, amit tanácsol, vagy legalábbis ne mondj neki kapásból ellent minden egyes alkalommal!

5. Okoskodás

Ha csoportos edzésre jársz, ne oszd az észt a többi tanítványtársadnak az edző helyett vagy háta mögött! Ha néha mégis tippet, tanácsot adsz, ügyelj rá, hogy az edző is hallja: tudjon róla, mert előfordulhat, hogy ami neked bejött, az az egyéni tulajdonságaidnak köszönhetően működött, a másikat viszont esetleg sérülésbe hajszolod a saját kis praktikáddal. Arról nem beszélve, hogy ő maga is utálhat téged azért, mert okoskodsz…

6. Türelem

Olyan nincs, hogy ma próbaedzésre jöttem, hátha tetszik, aztán itt se vagyok. Persze van, de az csak marketing. Ez sem az az emberi viszony, ami első találkozás után pontosan megítélhető. Adj két hónapot egy edzőnek! 

Ezt is olvasd el!
Edzők: segítők és nem őrök - edzőtermi kultúra 2020.09.21
A „gym fail”-videókban, azaz edzőtermi bakiparádékban összegyűjtenek minden olyan mozdulatot különféle szabad teremhasználókról, tehát open gymesekről, akik (feltehetően) nem edzővel, viszont szakszerűtlenül használnak eszközöket, beleértve a saját testüket. Ami sok esetben vérfagyasztó szakértői szemmel. Számos országban rég nem engedik meg, hogy valaki „csak úgy” lejárjon edzeni, mindenféle iránymutatás nélkül.

7. Egyenes beszéd

Ha edzőt váltanál, ne köntörfalazz! Mondd el, miért mész el, nem fog megtörni a kritikádtól. Tanulnia kell belőle, végső soron hálás lehet neked, hisz jobb edzővé válik általad. Ha viszont rövid időn belül „elfogyasztottál” két-három edzőt, érdemes magadba nézned.

8. Használd – és tedd vissza!

Sablon, de funkcionális teremben még borzasztóbb a hiánya: pakolj el magad után! Nem gond, ha akár többeszközös köredzést nyomsz, csak ne hagyj mindent szanaszét!

9. Alkalmazkodás

Mérd fel a terepet! Előfordulhat, hogy a teremben a helyi szabályzatnak megfelelően nem tartozol a „felsőbb kasztokhoz”, mert például napijegyes vagy, aki ma itt van, holnap már máshol, míg körülötted épp egy tízfős csoportos edzés zajlik két-három éve csatlakozott, elhivatott tanítványokkal. Ne lepődj meg, ha az adott teremben az ő edzésük (már csak az eszközlogisztika miatt is) előnyt élvez.

10. Ez nem verseny…

Ne versengj! Lehet motiváló valakinek az edzése, de spontán nem igazíthatod hozzá a saját edzésprogramod. Vedd magad komolyan!

 

Szerző: Szarka Ákos, a Tight Hold mozgásrendszer alapítója, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző.

Elérhetőségek: info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout

További cikkek

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, megfelelő sebességgel gyalogolunk.
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre népszerűbb sportot nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is űzhetik. A Sport&Move bemutatja, milyen egy jó CrossKids óra!
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout parkokban edzéshelyszínre lelhetünk, azokat is lezárták. Volt aki nem csüggedt, csak edzett.

Ajánló

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, ...
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre ...
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout ...
2022. évi Európai Egyetemi Játékok 2022.08.08
Idén júliusban a lengyelországi Lodz városában zajlott le a 2022. évi Európai Egyetemi Játékok, ahova az egész kontinensről érkeztek hallgatók. Rengeteg izgalmat és ...
Egy bogyó és kész vagy! 2022.08.06
El tudod azt képzelni, hogy csak lenyelsz egy icipici kapszulát – csak egy bogyó – és máris olyan eredményeket érhetsz el, mint amit csak kínkeserves edzések ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.