betöltés folyamatban...

Fitfullness: éld át milyen a pszichofizikai jólét!

2024.02.02.
Fitfullness

Ismered azt a kellemes érzést, amelyet közvetlenül edzés után tapasztalsz? Néha még akkor is, ha kezdetben nem vagyunk elég motiváltak a testmozgáshoz, az azt követő kiteljesedés és elégedettség ötvözetének különleges érzése arra ösztönözhet bennünket, hogy még többet mozogjunk. Ez a koncepció, a fitfullness pszichofizikai jólét, mely egyre fontosabbá válik az edzőtermekben és a különféle sportedzéseken. Ahogy a mondás tartja: “ép testben ép lélek”, vagyis az elme egészséges, ha a test egészséges, és fordítva. Dióhéjban egyformán fontosak, ezért nap mint nap vigyázni kell rájuk. 

Fitfullness

„Fitfullness pszichofizikai jólétről tehát akkor beszélünk, amikor mind a fizikai, mind a szellemi jólét és teljesség állapotát sikerül elérnünk.”

A sport gyakorlása, ha következetesen űzzük, általános elégedettségérzetet hoz magával. Olyan állapotot, amely arra késztet, hogy előrehaladj a választott fizikai tevékenységben, kihasználva annak testre és elmére gyakorolt milliónyi pozitív hatását. A cél tehát a testi és lelki teljesség állapota, melyhez elengedhetetlen, hogy a test és a lélek egyenlővé váljon. Tanuljunk meg célzottan és körültekintően gondoskodni róluk, mindkettőre megfelelő figyelmet fordítva. A fizikai és a pszichológiai tényezők stimulálásának köszönhetően létrejövő állapot, a fitfullness, a fizikai aktivitással elérhető beteljesülés, a nyugalom és teljes jólét állapotának elérése. 

Fitfullnes vs mindfulness

A fitfullness pszichofizikai jólét kifejezés a mindfulness fogalmából indul ki. A mindfulnesst magyarul tudatos jelenlétnek fordíthatjuk, és akkor beszélünk róla, amikor figyelmünket szándékosan a jelen pillanat felé irányítjuk, és pusztán tapasztaljuk, ami éppen velünk, körülöttünk történik. A mindfulnesst gyakorlók meditációt és testápolási technikákat alkalmaznak. Nem annyira az esztétikai szükségletek miatt, hanem a saját jólétük érdekében, és hogy nagyobb energiával, pozitívan és proaktívan nézzenek szembe a jelennel. A fitfullness pontosan beleillik ebbe a koncepcióba. A fitfullness elérését olyan mozgásformák segítik, amelyek az azokat űzőket a pszichofizikai jólét állapotának elérésére ösztönzik.

Azt mondhatjuk, hogy a fitfullness, a mindfulness pozitív előnyeit alkalmazza a testre anélkül, hogy félretenné, figyelmen kívül hagyná az ember mentális és pszichológiai állapotát: ebben a tudományágban ugyanis a két szempont összeér, és szorosan együttműködik egymással. Máshogy fogalmazva: a mindfulnessnek köszönhetően képesek vagyunk a jelenhez és a világhoz való hozzáállásunk fejlesztésére, tudatosabbá tételeretételére, míg a fitfullness ezt az általános jólétet a testre is áthelyezi, kihasználva a testmozgás, tudományos előnyeit.  Azáltal, hogy időt és energiát áldozunk az általunk kedvelt fizikai tevékenységekre, számos egészségügyi előnyt garantálunk szervezetünknek. 

„Nem az számít, hogy milyen sportot vagy gyakorlatkombinációt választunk. Hanem az, hogy a választott aktivitás mennyire tükrözi preferenciáinkat, és képes-e szórakozást, elégedettséget és kikapcsolódást generálni.”

Fitfullness

Tudatosság

A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy mi történik a testünkkel edzés közben.

Fizikai szempontból: tonizáljuk izmainkat, javítjuk állóképességünket, erősítjük csontjainkat, és egy kiadós edzést követően még aludni is jobban tudunk. Ami azonban agyunkat és hangulatunkat illeti, a sport és a mentális egészség közötti összefüggés már nem ilyen egyértelmű.

Valójában, amikor edzünk, az agy az erőfeszítést a stressz okaként értelmezi.

A szív nyomása megnő, és az agy azt gondolja, hogy veszélyes helyzetbe kerültünk.  Ha az edzés az erőnlétnek megfelelő erősségű és idejű, akkor a szervezet alkalmazkodik a rendszeres stresszhez, és a stresszválaszban részt vevő anyagok – mint például a szerotonin, a dopamin, az endorfin és a noradrenalin – termelését növelni fogja. Így a sport hosszú távon jótékonyan hat az idegrendszerre, segít a depresszió leküzdésében, a stressz kezelésében, energikusabbá és jókedvűvé tesz.

Meglepő módon nem kell órákat szenvedni a jótékony hatásokért. A Vermonti Egyetem kutatói szerint egy 20 húszperces edzés akár 12 tizenkét órán át is éreztetheti pozitív hatását. 

Ezt is olvasd el!
5 dolog, amit tudnod kell a Zumbáról 2022.10.14
Izzadt tömeg, hangos latin zene és szórványos ujjongás – nem, ez nem egy Pitbull-koncert, hanem a népszerű Zumba. Az 1990-es években kezdődött fitneszőrület még mindig erősen tart, miközben világszerte emberek milliói táncolnak a fogyás felé.

Ahogy látjuk, a folyamatos fizikai aktivitás pozitív változást idéz elő a szervezetben (a nagyobb izomtónustól az ízületek rugalmasságáig, bizonyos betegségek előfordulásának, kockázatának csökkentésétől a tevékenységben rejlő összes előnyig). Olyan változást, amely közvetlenül az agyba kerül, és a nyugalom, elégedettség és béke általános érzését eredményezi.

Fitfullness
Fitfullness pszichofizikai jólét

Bár nincs előre meghatározott recept a fitfullness eléréséhez, néhány kulcsfontosságú alapelv mégis szükséges annak biztosításához, hogy az elért állapot hosszú távon is fenntartható legyen. Az egyik az állandóság, tehát az elkötelezettség, hogy rendszeresen, meghatározott időszakonként elkötelezd magad a fitfullness állapot elérésére. A másik tanács; annak tudatosítása, hogy a fitfullness nem azoknak ideális, akik kizárólag a fizikai erőnlétüket akarják fokozni, hanem azoknak, akik az izomtömeg növelésén túl szeretnének szórakozni, kikapcsolódni és jó közérzetet elérni. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a választott sportág tükrözze az ember ízlését.  A fitfullness eléréséhez leginkább ajánlott sportok nem feltétlenül versenyszerűek, és inkább pihentetőek, mint például a jóga, pilates, úszás, trekking, tánc, hegymászás. Ezeket a tevékenységeket lehetőleg szabadban, baráti vagy megbízható emberek társaságában célszerű végezni. Így tudjuk tovább növelni a mozgás által generált öröm és elégedettség érzését.

A fitfullness tehát egy mindenki által elérhető állapot, amelyhez sok türelem, meggyőződés, és kellő kitartás szükséges. 

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.