Élet szétnyílt hasizommal

2022.04.13.
Szétnyilt hasizom

Elsőre bizarrnak hangzik, de szétnyílt hasizommal nemcsak teljes értékű életet lehet élni,  hanem akár élsportolóis válhat az ember. Az egyenes hasizom túlnyúlása ráadásul nem is csak frissen szült nőket, hanem sokszor férfiakat is érinthet. Kezelésére speciális gyógytorna javasolt, ami mellé idővel a hagyományos hasizomerősítő gyakorlatok is beilleszthetők.

A szétnyílt hasizom leggyakrabban szülés után jelentkezik a nőknél, de előfordulhat az is, hogy valakinek a teste nem tudja követni a hirtelen fogyás-hízást, súlyváltozást, emiatt a hasizom szétnyílik. Sőt, nem megfelelően vagy túl intenzíven végzett sport esetén is kialakulhat a jelenség, akár férfiaknál is. Fontos azonban tudni, hogy valójában nem is reped szét, vagy tépődik a hasizom, hanem a legfelső, rugalmas izomréteg abnormálisan megnyúlik: vagyis az egyenes hasizom két függőleges sávja között lévő linea alba veszít rugalmasságából. A folyamat olykor magától rendeződik, de előfordulhat, hogy nem zárul össze az izom, ilyenkor van szükség a speciális hasizom gyakorlatokra.

Ellenőrizd a hasizmod állapotát!

Előfordulhat, hogy szabad szemmel is látható a rendellenesség, ilyenkor az egyenes hasizom “kockái” között középen egy mélyedés látható. Figyelmeztető jel lehet az is, ha egy-egy testhelyzetben, például a kanapéról feltápászkodva kitüremkedik egy függőleges csík a köldöktől felfelé vagy lefelé, esetleg mindkét irányban. Ránézésre viszont nehéz pontosan megállapítani, mekkora a probléma, ezért jobb elvégezni a speciális vizsgálatot.

Hanyatt fekvésből indulj, húzd fel a lábaidat talpra, és enyhén emeld meg a felsőtestedet, mintha hasprést csinálnál. Az ujjaiddal vizsgáld meg, van-e bemélyedés a hasad közepén. Ha nincs, akkor minden rendben, ha viszont van, akkor sajnos szétnyílt hasizommal van dolgod

Ezt is olvasd el!
EDZÉS 40 FELETT - NINCS KISZÁLLÁS! 2022.02.18
A legtöbb profi versenyző 40 éves korához közeledve fejezi be aktív pályafutását, de a negyedik „X” az amatőröknél is gyakran a sportolás végét jelenti. Munkahelyi elfoglaltság, család, gyakoribb sérülések, fájdalmak, fáradtság – többnyire ezek az indokok. Pedig 40 felett az egészségmegőrzés és a minőségi élet egyik kulcsa éppen a sport lenne. Megmutatjuk, miért, hogyan és mennyit érdemes edzeni 40 felett!

Műtét helyett gyógytorna

Enyhe mértékű szétnyílás esetén nem kell azonnal a sebészetre rohanni: kitartó és lelkiismeretes gyógytornával lehet javítani a helyzeten. Minden eset más és más, ezért a nagyjából kétujjnyira saccolt szétnyílást már jobb megmutatni szakembernek a minél hatékonyabb gyógyulás érdekében. A gyógytornász az állapotfelmérés eredményétől függően írja elő azt a terápiát, amit napi rendszerességgel végezve már 4-6 hét múlva javulhat a hasfal állapota. A módszer a mélyen fekvő, valamint haránthasizmokra koncentrál. Fontos azonban, hogy a gyógytorna mellett, vagy utána folyamatosan foglalkozni kell a hasizom erősítésével.

Milyen gyakorlatok ajánlottak szétnyílt hasizom esetén?

Minden olyan erősítés végezhető, ami a mélyhasizomra koncentrál, és nem növeli a hasűri nyomást.

 • plank
 • oldalsó plank
 • plank csípőforgatással
 • plank a felül lévő kar aláforgatásával
 • lábemelés függeszkedve
 • negatív padról felülés csavarással

Amit kerülni kell

 1. Futás >>> sajnos a rezonancia és a test rázkódása nem tesz jót az egyébként is meggyengült izomzatnak
 2. Nagy súlyok emelése
 3. Hasprés
 4. Hátrahajlások
 5. Hirtelen fordulással járó sportok (tenisz, squash)
 6. Inenzív csavarással járó mozdulatok
Ezt is olvasd el!
ANYAKÉNT SE MONDJ LE A MOZGÁSRÓL! 2022.02.20
Anyaként – egy négy és fél éves kislány anyukájaként – pontosan tudom, mennyire nehéz beilleszteni egy anya életébe bármilyen, a napirendbe szorosan nem tartozó tevékenységet. Ám ha megtaláljuk a mozgás helyét és idejét, minden más feladat gö – rdülékenyebben megy majd, hiszen nemcsak formába lendülünk, hanem energikusabbak is leszünk az edzéstől.

A javulás jelei

Ha a kellemetlen tünetek elmúltak, a has laposabb lett és nem jelentkezik a kitüremkedés, az azt jelenti, hogy megkezdődött a javulás. További jelzés lehet, hogy enyhül a derékfájás – hiszen újra ellátja tartó funkcióját a hasizom -, valamint elmúlik a kényelmetlen stressz-inkontinencia. Különös, de a szülés után időszakban jelentkező vizelet visszatartási probléma sokaknál nem a gátizom sérülése vagy gyengülése miatt fordul elő, hanem azért, mert a hasizom meggyengülése miatt nagyobb teher hárul a gátizmokra. A hasprés vizsgálattal érdemes nagyjából négyhetente megnézni, csökkent-e a rés nagysága a hasizmon.

Szöveg: Kőváry Anett

További cikkek

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. Az egyedülálló esemény célja, hogy a résztvevők megismerjék egymás különbözőségeit és erősödjön bennük az elfogadó hozzáállás.
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az is belefér, ha az elején inkább sétálsz felfelé, mint futsz.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.