betöltés folyamatban...

Bringa és jóga? Miért ne!

2024.06.24.
Bringa és jóga

Habár a jóga nem sport, még akkor sem, ha csak egyik szegmensét, az ászanázást tekintjük, ennek a csodálatos életmódnak a testre gyakorolt hatásai remek kiegészítői lehetnek a különféle aktivitásoknak, például a kerékpározásnak is. Ezért ajánljuk: bringa és jóga jól megférnek egymással!

Sőt, mondhatjuk, hogy a jóga tökéletes eszköz azoknak a bringásoknak, akik szeretnék fejleszteni erejüket, akik gyorsítanák és hatékonyabbá szeretnék tenni a két túra közötti regenerációt. Vagy egyszerűen csak más szemszögből közelítenének a mobilitáshoz és az erősítő edzésekhez. Összegyűjtöttük, miért és hogyan érdemes a jógához nyúlnod, ha még jobban kibontakoznál a nyeregben. 

Legyen szó erősítő edzésről, nyújtásról vagy bármilyen rekreációs tevékenységről, talán kijelenthető, hogy minden kerékpáros profitálhat valamilyen a biciklizésen kívüli kiegészítő tevékenységből. Ha téged is érdekelne, hogy még jobb formát érj el, de nem szeretnél edzőterembe járni, akkor érdemes lehet a jógával próbálkoznod, mert nemcsak az erőnléti edzésekhez hasonló előnyökkel jár, de vannak olyan hozadékai is a jógának, amelyeket semmilyen más mozgásformában nem találsz meg. 

Például azt, hogy az ászanák gyakorlása egyszerre erősíti és nyújtja az izmokat, mobilizálja az ízületeket, hatékonyabbá teszi a légzést, így segítve a rugalmasságod fejlesztését, ami hosszú távon segíti a teljesítmény fokozását és még a sérülések megelőzését is. Ha rendszeressé válik az életedben a jóga gyakorlása, egy idő után észreveszed majd, hogy nemcsak a mozgástartományokban értél el változást, de a funkcionális erőd, az egyensúlyod is fejlődött, arról nem beszélve, hogy hatékonyabb lesz a légzésed, aminek eredményeképpen a fókuszáltságod is javul. Hogy mégis hogyan? Máris leírjuk részletesen. 

Mobilitás 

Valószínűleg tapasztaltad már, hogy a kerékpározás korlátozott mozgástartományban dolgoztatja a testet. A pedálok ismételt lenyomásának ez a korlátozott és egyenletes mozgása adaptív izomrövidüléshez vezethet. Különösen a combizmok, a vádli és főleg a csípőhorpaszizom válik merevvé, de a váll és a hát izomzata is túlságosan feszessé válhat. A kifejezetten nyújtó és a környező izmokat erősítő jógszanák segíthetnek enyhíteni ezt a feszültséget, csillapítani a fájdalmat, és megelőzhetik a későbbi problémákat is. Az aktív gyakorlás emellett növelheti a rugalmasságot, és javíthatja a mozgástartományt, megelőzve a túlterhelés, valamint az adaptívan megrövidült izmok által okozott sérüléseket. Jógaoktatóként gyakran találkozom kerékpározó gyakorlókkal. Ők rendszeres jógázásnak köszönhetően már rövid idő után arról számoltak be, hogy érezhetően rugalmasabbá váltak az érintett testrészeik. Ennek köszönhetően pedig még nagyobb terhelést bírtak el a nyeregben ülve. A csípő és a váll merevsége is fokozatosan enyhült a mobilizálásra fókuszáló ászanák rendszeres gyakorlásával.

Ezt is olvasd el!
Gerincjóga: az egészséges hátért és testtartásért 2023.12.30
A gerincjóga egy speciális jógaforma, ami a gerinc egészségét és rugalmasságát célozza meg. A modern életmód gyakran hozzájárul a rossz testtartáshoz és a hátproblémákhoz, így a gerincjóga egy hatékony eszköz lehet ennek megelőzésére és a rehabilitációra. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, kinek ajánlott a gerincjóga, milyen előképzettséget igényel, és milyen előnyei lehetnek rendszeres gyakorlásának.

Erősítés

Egyes jógairányzatok, főként a dinamikusabb változatok felérnek egy saját testsúlyos edzéssel. Így pedig kiválóan használhatók a funkcionális erő növelésére, valamint az egyensúly fejlesztésére, hiszen rengeteg egyensúlyi testtartást találunk az ászanák között, például a hármas harcos vagy a fa tartást. Ezek napi szintű gyakorlásával nemcsak az erőd, hanem a stabilitásod is javulni fog. Arról nem is beszélve, hogy az általános erőnléted is alkalomról alkalomra növekszik. 

Fókusz és légzés

Elsősorban ugyan az erő, a mobilitás és a rugalmasság javítása érdekében kezdenek kiegészítő tevékenységként jógázni. Nagyon fontos, hogy ennek az életformának az előnyei nem korlátozódnak az izmokra és az ízületekre. A légzésritmusra való gyakorlás és önmagukban a légzőgyakorlatok pránajámák hosszú távon a tüdőkapacitás növelését eredményezik, amivel együtt jár a légzőizmok erősítése, valamint a mentális összpontosítás fejlesztése. Rendszeres és kitartó gyakorlással a tartás is javul tőle, ami megint csak segíti a hát- és vállizmok, valamint a core-izomzat erősödését. 

Regeneráció és alapozás

A felsorolt jótékony hatások miatt két túra, esetleg verseny között ideális módszer lehet a jóga a minél gyorsabb regenerációhoz és a minél hatékonyabb alapozáshoz. Próbáld meg beiktatni a mindennapjaidba az ászanázást és a légzőgyakorlatokat, ezek gyakorlása főleg nyújtásfókusszal a pihenőnapokon is ideális lehet. 

Milyen gyakran?

Természetesen a legideálisabb az lenne, ha a mindennapos rutin részévé válna a jóga gyakorlása. Már az is gyors eredményhez vezet, ha egy héten kétszer ellátogatsz egy-egy csoportos órára. A jóga csodája, hogy tökéletesen testre szabható, vagyis nem kell beleerőltetned magad olyan tartásokba, amelyekre pillanatnyilag nem állsz készen, mert a különféle módosításokkal, könnyítésekkel meg tudod találni azokat a variációkat, melyek számodra a leghatékonyabbak az adott pillanatban. 

Ezt is olvasd el!
Milyen jógát válasszak? 2023.11.14
Honnan tudhatom, melyik jóga való nekem? Mivel kezdjem? Milyen jógát válasszak? Cikksorozatunk első részében a jóga eredetéről írtunk, most pedig megnézzük, melyek a legelterjettebb és legnépszerűbb jógairányzatok. 

Mikor? 

Ha nagyobb intenzitású, dinamikus irányzatot gyakorolnál, azt legjobb úgy kezelni, mintha erősítő edzést végeznél. És annak megfelelően beilleszteni a napi vagy heti rutinodba. Közvetlenül biciklizés előtt ne jógázz! Viszont tekerés után az alábbi alaptartásokkal sokat tehetsz a minél hatékonyabb edzésért. 

További cikkek

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. Csúcstechnikával felszerelt, száguldó katamaránok, a múlt század első felét megidéző, klasszikus cirkálók és a Balatonra jellemző sportos és családi vitorlások százai lepik majd el a tó felszínét csütörtök reggel 9-től, a rajt pillanatától. A verseny egészen július 20-án, szombat reggel 9-ig tart, amikor lejár a 48 órás limitidő.
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a második genfi-tavi Bol d’Or távja 123 kilométer, a Boden-tavi Rund um és a Garda-tavi Centomiglia egyaránt nagyjából 100 kilométeresek
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá sportolás közben megóvják a szemünket az olyan fizikai hatásoktól, mint a szembe tóduló hó, eső vagy éppen esetünkben a hajó által keltett hullámok vize. Egy francia márkáról mesélünk, ami fenntartható, dinamikusan növekszik, elképesztően menő és jól passzol a vitorlás szettekhez is. Ez az IZIPIZI. (X) (X)

Ajánló

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. ...
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a ...
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá ... (X)
Lavina vetett véget az expedíciónak 2024.07.15
A két magyar alpinista – Klein Dávid és Nagy Marci – ép bőrrel megúszták az incidenst, miután lavina vetett véget a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024-nek
Foci EB döntő és folytatódik a GardenFest2024 2024.07.12
GardenFest2024 – folytatódik júliusban a foci Eb után is (X)

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.