betöltés folyamatban...

Vas Kata Blanka U23-as világbajnok

2023.08.14.
Vas Kata Blanka világbajnok

A Glasgow-ban zajló kerékpáros-világbajnokság záró napján Vas Kata Blanka lett az U23-as világbajnok, kiváló sprinthajrával megnyerte az U23 korosztály mezőnyversenyét, amelyet a felnőttek országúti versenyével együtt rendeztek.

Vas Kata Blanka

A női mezőnyversenyben több mint kétszáz induló vágott neki a távnak, köztük két magyar, aki az U23-as korosztályban egyaránt az ötödik helyen zárt – Vas Kata Blanka hegyikerékpárban, Zsankó Petra pedig időfutamban lett ötödik.

Blanka két éve a felnőttek között óriási meglepetésre negyedik helyen végzett, így most is számíthatott a jó eredményre. A 154.1 kilométeres táv elején már az első kialakuló szökéssel ő is elment. Bár később leszakadt a szökevényekről, Glasgow-ba érve már a főmezőnnyel együtt haladt. Zsankó Petra ekkor már lemaradt a főmezőnyről, Vas Kata Blanka az esélyesek között helyezkedve tartotta a pozícióját a 48 kanyarral nehezített 14 kilométer hosszú technikás záró körpályán.

Vas Kata Blanka a második csoportban haladt két másik U23-as vetélytárssal együtt, közel egy perces hátránnyal az esélyesek – többek között a belga Lotte Kopecky, Van Vleuten és Demi Vollering és a svájci Marlen Reusser vezető ötös csoportja mögött. A svájcit 15 kilométerrel a vége előtt Volleringék befogták, és szinte folyamatosak voltak a támadások, majd Kopeckynek sikerült hét kilométerrel a vége előtt elszakadni, és néhány másodperccel Vollering előtt ért célba, aki a dán Cecilie Uttrup Ludwigot hajrázta le az ezüstért.

U23-asok végső sorrendje

Az U23-as csoportból korosztályos versenyző nem tudott ellépni a végén, így sprint döntött a világbajnoki címről, ebben pedig Vas Kata Blanka volt a leggyorsabb. Az összesített sorrendben végül a 11. helyen ért be, lehajrázva a holland Shirin van Anrooijt és a brit Anna Shackleyt.

Ezt is olvasd el!
GIRO HŐSÖK: Az Oroszlánkirály Mario Cipollini 2023.04.29
Mario Cipollini különleges alakja az országúti kerékpározásnak: generációja legjobb sprintere és showman is volt. Haja és temperamentuma miatt Oroszlánkirálynak nevezték – vagy Super Mariónak, aminek persze semmi köze nem volt legendás „sörényéhez”.

További cikkek

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális mozgásokat, a guggolást, a kitörést, az ugrást, a kardiót és a húzómozdulatokat egészíti ki olimpiai rúd emelésével, erőemeléssel és robbanékonyságot fejlesztő mozdulatokkal – nem véletlen, hogy az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb. Innen a senior crossfitter kifejezés is.
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok sokfélesége meglepő lehet. A középkorban az emberek különböző fizikai tevékenységeket űztek, legyen az hagyományos sport, lovagi gyakorlat vagy egyszerű szabadidős testmozgás.
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ultrafutás és az egészség összefüggéseiről a szakértők.

Ajánló

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.