Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán!

2022.05.16.
Suhajda Szilárd Lhoce

2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

A sportoló mesterséges oxigén használata nélkül, expedíciója során mindvégig önállóan és saját felszerelését használva, magashegyi teherhordók alkalmazása és egyéb, külső erőforrások és táborok használata nélkül mászott.

Suhajda Szilárd a K2 első magyar megmászása során is a „tiszta mászás” jegyében érte el történelmi sikerét: a világ második legmagasabb pontján, 8611 méteren szintén oxigénpalack használata nélkül, saját erejére támaszkodva állt. Mindkét csúcs – a K2 és a Lhoce – része a hegymászó hosszútávú projektjének, az úgynevezett THE BIG FIVE kihívásnak, melynek során szeretné elérni Földünk első öt legmagasabb pontját, az eddigiekhez hasonlóan tisztán, oxigénpalack használata nélkül.

Magyar Lhoce Expedíció 2022 – a csúcsmászás forgatókönyve:

Suhajda Szilárd május 11-én érte el a 6400 méteren fekvő kettes tábort, ahonnan éjszaka indult tovább 7300 méteren ledepózott sátrához. Innen – a 3-as táborból – szintén éjszaka startolt és nagyjából a déli órák során érte el a 4-es tábor magasságát, ami az úgynevezett csúcsmászó tábort jelenti. A mászók itt már nem éjszakáznak, néhány óra pihenés után elindulnak a csúcsra. Így tehát május 13-án, a 7800-7900 méteren eltöltött délutánt követően, az esti órákban vette kezdetét Szilárd csúcsmászása és másnap, május 14-én érte el a Lhoce 8516 méteres csúcsát.

Ezt is olvasd el!
Suhajda Szilárd elérte az alaptábort 2022.04.17
Suhajda Szilárd április 6-án indult Budapestről. Célja az Everesttől délre található 8516 méteres Lhoce megmászása. A Nepál és Kína határán emelkedő hegy a negyedik legmagasabb a világon. Szilárd a tervezettnél előbb elérte az alaptábort!

A hegymászó két napon keresztül ereszkedett, a biztonságot jelentő alaptábort a mai nap reggelén érte el.

„Büszkén jelentem, hogy a Magyar Lhoce Expedíció 2022, május 14-én a kora délutáni órákban elérte célját: sikeresen feljutottam Földünk negyedik legmagasabb pontjára, a 8516 méter magas Lhoce csúcsára! A csúcsmászás során végig kiválóan éreztem magam, ellenben a vártnál sokkal rosszabb idő volt egész nap, ez a mozgást jelentősen megnehezítette. Az erősen változékony idő ugyanakkor egy pillanatra sem bizonytalanított el és mire a legmagasabb pontra értem, a látótávolságra sem lehetett panasz! Boldogságom határtalan, alig várom, hogy elmeséljem mászásom történetét – hatalmas élményben van részem!!!”

Ezt is olvasd el!
Suhajda Szilárd újra a Himalájára indul 2022.03.30
Suhajda Szilárd, a K2 első magyar megmászója, 2022-ben új, hosszútávú himalájai projektbe kezd. Az úgynevezett The Big Five kihívás során Földünk öt legmagasabb hegycsúcsát szeretné elérni, első magyar állampolgárként, az eddigiekhez hasonlóan mesterséges oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül.

Suhajda Szilárd ismét bizonyított – újabb sikerével magabiztosan tervezheti következő himalájai expedícióját! A hegymászó 2023-as célja a The Big Five projekt legmagasabb tagja, a Mount Everest megmászása. Sikere esetén Szilárd lehet az első magyar állampolgár, aki mesterséges oxigén használata nélkül képes elérni a világ legmagasabb hegycsúcsát.

 

Magassági adatok a Lhocén
Tábor / csúcs Magasság
Alaptábor 5300 m
1-es tábor 5950 m
2-es tábor 6400 m
3-as tábor 7200 m
4-es tábor 7900 m
Csúcs 8516 m

 

További cikkek

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából indul útjára egy rövid, 13 kilométeres egyenkéntivel, majd további két szakasz erejéig marad Dánia országútjain.
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – bár a felület más, a geolokáció és az interaktivitás pedig hatalmas plusz – nem is különböznek olyan nagyon a régiektől…
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb csapata vett részt, izgalmas és szemet gyönyörködtető mérkőzésekkel cáfoltak rá a régi mondásra, hogy „Kis pénz, kis foci, nagy pénz nagy foci”.

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.