betöltés folyamatban...

Sportos vezetők portré – Door Tamás

2024.02.16.
Sportos vezetők Door Tamás

Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés.

A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.

1. Szerinted mi a sport? 

Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. Nekem mindig is nagyon sokat adott a sport, sokat tanultam belőle. Megtanultam a szabályok tiszteletét, a csapat működését és működtetését, a motiváció erejét, a felállást a padlóról, a stratégiai gondolkodást és azt, hogy sosem szabad feladni. Sok mindent tanultam a sportból, amelyek jó részét menedzserként is tudom alkalmazni.

2. Mennyire intenzíven sportolsz mostanában? Heti hány alkalommal?

Heti kétszer-háromszor biciklizem, amíg az idő engedi. Utána a hideg időszak jellemzően benti testmozgást jelent nekem, bár ezek elég monotonok, de nem rajongok a télisportokért. Görgőzés és edzőterem heti kétszer, háromszor. Pár éve rákattantam a téli evezésre, amíg nem fagy be a Balaton, addig biztosan vízre szállok néhányszor.

Sportos vezetők Door Tamás 2
Sportos vezetők portré: Door Tamás

3. Mit jelent számodra sportolni? Eredmény? Élmény? Közösség? Egészség?

Most már elsősorban élmény. Régen az eredmény, a győzelem volt a lényeg, mindig versengtem, mindig a nálam jobb, ügyesebb, erősebb versenytársakat kerestem. Manapság már önmagam legyőzése a fontos. A bike-parkban a nap elején, a bemelegítés után gurulok párat a legnehezebb, fekete vagy downhillpályákon, akkor megvan a kihívás, az eredmény, de utána átmegyek már a könnyebb enduropályára, és inkább az élmény miatt gurulok le. És persze ilyenkor az esti sörözés a barátokkal ugyanúgy hozzá tartozik a sportos naphoz.

4. Kedvenc sportágaid

amit csinálsz/csináltál?

A kosárlabda volt az első sport, amelyet versenyszerűen csináltam, ez mindig is a kedvenc marad. Általánosba jártam, amikor lehetőség nyílt itthon is nézni NBA-meccseket, hamar rajongó lettem. Vettem a magazinokat, kosaraskártyákat gyűjtöttem. Egyszer egy jó bizonyítványért apám csinált nekem egy pingpongasztalt a kertben. Belejöttem, budapesti területi bajnokságot nyertem. Utána jött a fallabda, már nem is emlékszem, hogyan kerültem be az üvegkalitkába, de nagyon megtetszett a játék gyorsasága. Remek edzőhöz jártam, és ott is szereztem néhány érmet. Gyerekkoromban a Vértesben, köves utakon tanultam meg biciklizni, nem is értettem, hogy mi a jó abban, ha sima az út. Amikor megjelentek itthon a hegyikerékpárok, diákmunkából tudtam venni egyet magamnak, beleszerettem. Elsősorban a lejtőzésbe. Pár évre kihagytam sajnos, de kb. tíz éve újra felültem, és azóta is igyekszem a hazai erdei utakon tekerés mellett évente pár alkalommal meglátogatni az osztrák, szlovén bike-parkokat.

amit nézel?

A downhill-világkupákat mindig megnézem, és évente egy-két közeli országban rendezett versenyre is el szoktunk utazni. Nagyon szeretem ebben a sportban, hogy emberközeli. A világ top extrém bringásaival, világbajnokokkal bármikor lehet beszélgetni egy kicsit, és egy közös fotóra is mindig vevők. Mióta van sikeres magyar versenyző a hegyikerékpárban, azóta a cross country közvetítéseket is követem. Emellett persze a magyar labdarúgó-válogatott meccseit mindig megnézem. 

5. Mi volt a legkülönlegesebb sport, amelyet kipróbáltál? Extrém sportélményed?

Valójában borzalmasan félős vagyok, amint elvesztem az irányítást, pánikba esem. Nem bírom a magasságot, a repülést és a sebességet is csak akkor, ha én uralom. A downhill valamiért nem ijeszt meg, pedig volt már komolyabb esésem is, de lefelé 30-50 km/órás sebességgel a fák között biztonságban érzem magam, remekül kikapcsol, és a pulzust is megemeli. Szokták kérdezni, hogy mi a sportértéke annak, hogy csak lefelé gurulsz. Szoktam javasolni, hogy jöjjenek el egy körre, és majd meglátják. 

Sportos vezetők portré Door Tamás
Sportos vezetők portré: Door Tamás

6. A sportoláson kívül az életmódod is sportosan tudatos?

Sajnos viláletemben hízékony voltam, ezért az életem 17 éves korom óta diétával telik. Az étkezésre ezért állandóan oda kell figyelnem. Dietetikus segítségével határoztuk meg a napi ideális étrendet. Reggelente zsíros sonkát, sok rukkolát és paradicsomot eszem, papírvékony rozskenyérrel. A tízórai mindig valami rost vagy gyümölcs. Az ebéd saláta és csirke vagy hal, a vacsora pedig hús és zöldség vagy egy fehérjeturmix – péntekenként pizza, mindig az a cheat day 😊. Ha egy héten négy napon ezt tudom tartani, akkor azon a héten már jól ettem. És imádok sétálni, amit sokan lenéznek, pedig az egyik legjobb mozgásforma. Grace, a négyéves ír szetterünk nem is engedi, hogy ne legyen meg a napi 3-4 kilométer.

7. Melyek a legfontosabb kvalitások, amelyek a sportolókra és a vezetőkre is jellemzők?

Én az a típusú vezető vagyok, aki akkor is beugrik a medencébe, ha nem látja, hogy van-e benne víz, és ha nincs, akkor közben kitalál valami megoldást. A bringás hegyi utakon, nagy sebességnél sokszor van, hogy csak az utolsó pillanatban látni az akadályt, és a másodperc tört része alatt kell dönteni, hogy az ember kikerül, ugrik vagy csak rászorít a kormányra. A Mediaworksnél a feladatom a folyamatok, a rendszerek optimalizálása, az erőforrások jobb kihasználtságának kidolgozása, a termékek fejlesztése. Jelenleg éppen a sport, a gazdaság és a kultúra területeken. Ezeket a projekteket is ebben a szemléletben viszem a cégnél. Dinamikusan dolgozom, gyorsan döntök, és gyorsan változtatok, ha szükséges.

Ezt is olvasd el!
Sportos vezetők portré - Zakariás Fruzsina 2023.11.24
A sport számomra a mozgás szeretetét, a természet közelségét és a közösségi élményt jelenti. A versengés teljesen másodlagos. A Sportos vezetők portrésorozatunkban Zakariás Fruzsinával beszélgettünk

8. Extrém sport, extrém vezetés?

Hát, védőfelszerelésre az irodában is szükség van, például amikor az ember elmondja egy kollégának, hogy miért lenne valami jobb, ha nem úgy csinálná, mint az elmúlt húsz évben. 

9. Erősíthet-e egy vezetőt a sportolói múlt és a sportos életmód?

Egyértelműen igen. A csapatsport és a csapatmunka bizonyos szinten pont ugyanaz. Rengeteg salescsapatot volt szerencsém vezetni, ez is most az egyik feladatom a Mediaworksnél. A jó értékesítők mindig nagy egók is egyben, ahogy a sikeres sportolók is azok. Az edzőnek és a vezetőnek ugyanaz a dolga, ha sikeres, eredményes csapatot akar. Motiválni kell, a megfelelő embert a megfelelő poszton működtetni, és állandóan biztosítani a lehetőséget a fejlődésre. És nem habozni, ha cserélni kell egy „játékost”.

Ezt is olvasd el!
Sportos vezetők - Ispánki Niki, GTC 2023.04.02
Ispánki Nikoletta, a GTC Magyarország Ingatlanfejlesztő kereskedelmi igazgatója számára a sport a szabadságot, az életet jelenti. Már hétéves korában sportolt. Eleinte játék volt, majd a versenyzéssel teljesedett ki számára a sport, ám manapság már inkább a szabadásg és az igazi kikapcsolódás került előtérbe.

+ 1

Kedvenc ételed?

Az egyszerű ételeket szeretem, egy sajtos-tejfölös tészta bármikor elvarázsol.

És sportételed?

Snickers.

Kedvenc italod?

RedBull.

Sportos vezetők Door Tamás 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rövid bio – csak ami komfortos

Életkor: 45

– Családi állapot: nős, öt csodálatos gyerek apukája

Lakhely (város): Budapest

Sporteredmény, amire a legbüszkébb vagy ha van:

Nem tudok egyet kiemelni, minden érmemre büszke vagyok. Manapság arra vagyok büszke, amikor sikerül legyőznöm önmagam (és talán az életkorom), megcsinálni egy új ugrást, gyorsabb kanyart a bringaparkban ugyanolyan örömmel tölt el, mint anno egy aranyérem. 

További cikkek

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális mozgásokat, a guggolást, a kitörést, az ugrást, a kardiót és a húzómozdulatokat egészíti ki olimpiai rúd emelésével, erőemeléssel és robbanékonyságot fejlesztő mozdulatokkal – nem véletlen, hogy az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb. Innen a senior crossfitter kifejezés is.
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok sokfélesége meglepő lehet. A középkorban az emberek különböző fizikai tevékenységeket űztek, legyen az hagyományos sport, lovagi gyakorlat vagy egyszerű szabadidős testmozgás.
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ultrafutás és az egészség összefüggéseiről a szakértők.

Ajánló

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.