betöltés folyamatban...

Elrajtol az Ultrabalaton

2022.04.24.
Ultrabalaton rajt

Elszánt futók ezrei gyűlnek április 29-én Balatonfüredre, hogy részt vegyenek az idén 16. alkalommal megrendezésre kerülő Ultrabalaton futóeseményen. A nemzetközileg is elismert balatoni ultraverseny nagy népszerűségnek örvend mind hazánkban, mind világszerte, ezért sok hazai valamint külföldi indulóra lehet számítani. A szervezők 2020 óta a sport mellett nagy hangsúlyt fektetnek a környezetbarát lebonyolításra és annak oktatására is.

Pénteken, április 29-én rajtol el Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenye, a Balatont megkerülő Ultrabalaton. Az idén 16. alkalommal megrendezésre kerülő verseny egész Közép-Európában a legnagyobbnak számít. Az esemény fő attrakciója az egyéni futók versenyszáma, de az eltökélt indulók csapatban és kerékpáron is megmérettetnek egymással.

Az első Ultrabalaton

A 2007-ben életre hívott rendezvény sokat fejlődött az évek során; az alapítók eredetileg egy 200 km feletti ultrafutó versenyt álmodtak meg. Akkor az indulók létszáma mindössze 200 fő volt – hozzájuk évről évre csatlakoztak újabb és újabb résztvevők, 2021-ben ez a létszám már meghaladta a 17 ezer főt. Ráadásul 2008. január 5-én a Nemzetközi Ultrafutó Szövetség (IAU) ezüst fokozatú minősítést adott a versenynek, így az Ultrabalaton elsőként zsebelhette be ezt az elismerést Magyarországon.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni a különbséget a futás és az ultrafutás között.

Az ultrafutás a maratoni távok felett kezdődik, vagyis, ha egy futótáv hosszabb, mint 42195 méter, az már ultramaratonnak számít. Gyakori versenyhossz az 50, illetve a 100 km, valamint az időre teljesített szakaszoknál a 6, 12 és 24 órás futások. Léteznek azonban ennél extrémebb távok és idők is; néhány verseny 2, 3 vagy akár 6 napig is eltarthatnak. A világ leghosszabb távja pedig az Öntúlszárnyalás 3100 mérföldes (4988,97 kilométeres) versenye, amely minden évben megrendezésre kerül New York-ban.

Már csak 211km

Az Ultrabalaton során az egyéniben rajtoló résztvevőknek most már „csak” 211 km-t kell megtenniük 31 óra leforgása alatt. Ahhoz, hogy sikerrel járjanak, mivel a versenyzők biztonsága érdekében a szervezők újrarajzolták a távot, így az tíz kilométerrel lecsökkent. Az embert próbáló kihívás során a versenyzőknek segítségére lehetnek a biciklis kísérők; minden indulónak két kísérőt van lehetősége regisztrálni. Fontos megjegyezni, hogy ezek a kerékpáros kísérők nem vesznek részt a biciklisek számára kiírt versenyben. A futókat a verseny személyzete több frissítőponton várja, ahol itallal, valamint öt helyszínen meleg étellel is kínálják őket.

Rajt>>>cél

A verseny 2019 óta Balatonfüreden rajtol el és fejeződik be, a pálya során az indulóknak olyan ikonikus szakaszokon kell végigfutniuk, mint Keszthely, Balatonkenese, vagy Badacsonyörs, ahol a szakasz egyik része a Varga Pincészet pincéjén keresztül vezet. Ilyen és ehhez hasonló különlegességek várják az eltökélt futókat, de ezen kívül is tartogat érdekességeket az esemény. A versenyen évről évre megjelennek olyan ikonikus arcok, mint Csécsei Zoltán, vagy Dr. Lubics Szilvia, aki első nőként tudott összetettben beérni a célba. Nemzetközi ultraatléták is gyakran látogatást tesznek, mint Guilles Pallaruelo, aki 2020 kivételével az összes eddigi versenyen egyéniben állt rajthoz, és ért célba. Az ő teljesítményéhez a magyar indulók közül, csak Tóth Attila közelítette meg, aki 13 alkalommal versenyzett egyéniben és ért be szintidőn belül.

Az Ultrabalaton iránt hatalmas az érdeklődés, tavaly a Covid sem jelentett akadályt, hogy rekordmennyiségű, 17 ezer ember vegyen részt a versenyen. Az is sokat elárul, hogy 2020-ban 3 perc alatt minden jegy elkelt. A csapatban indulók létszámát a szervezőknek limitálni is kellett a túljelentkezés megakadályozása végett, szerencsére az egyéni indulókat nem érintik ezek a szabályozások.

A verseny ezen kívül nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre is. A #RUNGREEN hashtaggel arra próbálják sarkalni az indulókat, hogy ők is figyeljenek oda a természet megóvására. Az Ultrabalaton rendezői 2020-ban elsőként döntöttek egy zöldebb lebonyolítás mellett, így Magyarország egyik legnépszerűbb tömegsport eseménye is teljes mellszéleséggel állt be a környezetvédők sorába.

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”

– elgondolkodtató a szlogenjük, de nem csak szavakkal próbálnak tenni a jó ügy érdekében. A versenyen papírtányérokat és környezetbarát evőeszközöket fognak használni. A frissítőpontokon kínált izotóniás italt pedig a versenyzők saját kulacsába vagy egy, futáshoz fejlesztett, éveken át is használható frissítőpohárba (soft cup) töltik. Ezek mellett nagy hangsúlyt fektetnek a személyzet edukálására, valamint például a PET palackok hivatalos helyen történő újrahasznosítására is. Továbbá a keletkezett papírhulladékot tömörítve leadják, és az ebből befolyt összeggel egy környezetbarát célt támogatnak.

Csécsei Zoltán pályacsúcsa

Csécsei ZoliAz idei évben nagy kihívás előtt állnak az egyéniben induló ultrafutók, ugyanis Csécsei Zoltán tavaly pályacsúcsot futott a 17 óra 54 perc 56 másodperces köridővel, amivel abszolút csúcstartóvá lépett elő. Idán sajnos Zoli betegsége miatt nem tud részvenni az Ultrabalatonon – bár nagyon készült rá! 

Ugyanakkor emiatt senkinek sem érdemes meghátrálnia, mivel az Ultrabalaton nem feltétlenül a rekordokról szól. Ahogy az esemény weboldalán is olvasható, a futás egy önismereti út is egyben. A 211 km alatt mindenki szembesülhet saját korlátaival, ráadásul mindezt egy támogató közösség részeként élheti át, hiszen a jelenlévők, köztük a verseny szervezői is azon dolgoznak, hogy mindenki a legjobb teljesítményt tudja kihozni magából.

Ezt is olvasd el!
Csécsei Zoli pályacsúccsal nyerte az idei Ultrabalaton-t! 2021.10.02
Csécsei Zoli megjavította a versenycsúcsot az idei UB-n, a 216 kilométeres Ultrabalaton-t 17:54:46 perc alatt teljesítette, több mint fél órát javítva az eddigi csúcson, Dan Lawson 2017-ben 18:30:20 óra alatt teljesítette a távot.

Szerző: Bíró Bálint

Fotó: Ultrabalaton

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Korinthosz Ultra Running Race 2020

2020.09.25
#Ultrafutások
A Korinthosz 160, 80 és  40 km-es tiszteleg a legnagyobb görög klasszikus ultratávú futóverseny, a Spartathlon és annak teljesítői előtt. Őrizni és ápolni kívánja annak szellemiségét és hagyományait! A rendezvény több szálon kötődik a hagyományos görög versenyhez, hiszen az eredeti Korinthosz.hu verseny 81 km-es távja megegyezik a Spartathlon Athén – Korinthosz szakaszával.