A keresztény túra: Csíksomlyói zarándoklat

2022.05.23.

Húsvét után kezdetét veszi a Pünkösdi időszak, ez sokaknak, leginkább Erdélyben azt is jelenti, hogy közeledik a Csíksomlyói zarándoklat és búcsú. Egyúttal több százezer ember zarándoklatra indul. Ez az ünnep eredetileg a Székelyek körében volt népszerű, de a rendszerváltás óta az összmagyarság egyik legjelentősebb keresztény eseményévé vált.

A Csíksomlyói búcsú eredete

Az eredetileg Szent Mária tiszteletére és dicsőítésére szervezett esemény sokat változott a történelem során, az első említésig 1444-ig kell visszanyúlni. Napjainkban sokan azért indulnak útnak, hogy tanúbizonyságot tegyenek hitükről,. Sokakat a hazaszeretetük hajt, végül ott vannak azok is, akik a búcsús vásárért és közösségi élményért járnak oda. Ebben a három csoportban mindössze annyi a közös, hogy sokan gyalog teszik meg ezt az utat.

Az erdélyi zarándokok általábana saját településeikről indulnak el kisebb nagyobb csoportokban, ezért a túraút pontos hossza falvanként és városonként eltérő. A magyarországi kirándulók legkedveltebb útvonala Budapestről vezet vonattal Csíkszeredába. Pár éve már direkt erre a célra létrejött a „Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz” nevű vonatjárat. A búcsú napján a csíkszeredai Kegytemplom előtt van a gyülekez. A tömeg együtt felvonul a „nyeregbe”, ami arról kapta a nevét, hogy a két hegy között elterülő völgy egy nyerget formáz.

Csíksomlyói zarándoklat
A csíksomlyói búcsús mise helyszíne. A szabadtéri oltárt Makovecz Imre tervezte

A túra és látványosságok

A Magyarországi túrázok sok kiindulási pont közül választhatnak, a legnépszerűbb kezdőpont Hargitafürdő. Hargita megye egyik legkedveltebb kiránduló helyei közé tartozik, a kis falut rengeteg látványosság veszi körül.

Határában magasodik a Tolvajos-tető, ahol három nagy kereszt áll 896, 1896 és 1567-es évszámokkal a honfoglalásra, Márton Áron születésére és a János Zsigmond seregén itt aratott győzelemre emlékeztetve.

Akik inkább aktívan szeretik szabadidejüket, azoknak ott van a Balu park, a 1,5 hektáron fekvő kalandpark méltán kedvelt a helyiek körében. A téli sportok kedvelői sem maradnak programok nélkül, a Hargitafürdői sípályák mellet egy nagyobb séta távolságra esik a Madarasi Hargita,. Ide még akkor is érdemes elsétálni, ha épp nincs síszezon. Az 1801 méter magas hegycsúcs, ami a tetején kopjafákkal van kidíszítve egy egyedi és varázslatos tájat tár az odalátogatok szeme elé.

Viszont, ha most látogatunk oda Székelyföldre, akkor mégiscsak a zarándoklat a legkülönlegesebb program. Hargitafürdőről két út vezet nyeregbe. A rövidebb és egyben népszerűbb ösvény – körülbelül 20 kilométer – áthalad a Toljavós-tetőn, így aki kíváncsi a Hármaskeresztekre az inkább ezt a szakaszt válassza.

Akik nagyobb kihívásra vágyik, az elindulhat a hosszabb közel 30 kilométeres úton, áthaladva egy olyan tradicionális és történelmileg fontos falun, mint Mádéfalva. Mindkét útvonal nagyon szép és autentikus, belátást enged a környék értékeibe, hegyes utakon kezdődik, majd ér véget.

Ezt is olvasd el!
A Szent Jakab-út, avagy a magyar Camino 2022.01.19
„2009 januárjában egy baráti beszélgetés közben született az ötlet egy Lébényben tartandó Szent Jakab-napról, zarándokünnepről. Az ötletet megosztottam néhány barátommal, nekik is tetszett, biztosítottak, hogy szívesen velem tartanak majd. Aztán persze arra gondoltunk, ha már egyszer zarándoklat, miért ne lehetne Szent Jakab minden zarándoka előtt nyitott az út. Szívesen magunkra vállaltuk ennek a megszervezését is.”

Zarándok túrázók

Általában nagyobb csoportokba gyűlnek egy lelkivezetővel karöltve a zarándokok, úgy vágnak neki a hosszú útnak, miközben közösen imádkoznak, beszélgetnek és énekelnek, amivel egy megható közösségi élményt nyújtanak a jelenlévők számára.

A Kegytemplomhoz érve mindössze 800 métert kell már megtenni a búcsú helyszínéig. A látnivalók és túrázási lehetőségek itt nem érnek véget. Ha már a nyeregben vagyunk, akkor érdemes ellátogatni a búcsú helyszínétől 1,5 kilométerre levő Csíksomlyói messzelátóhoz, ahol egész Székelyföld egyik legszebb kilátása nyílik az oda tévedők szeme elé.

Szerző: Bíró Bálint

Fotó: wikipedia

További cikkek

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából indul útjára egy rövid, 13 kilométeres egyenkéntivel, majd további két szakasz erejéig marad Dánia országútjain.
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – bár a felület más, a geolokáció és az interaktivitás pedig hatalmas plusz – nem is különböznek olyan nagyon a régiektől…
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb csapata vett részt, izgalmas és szemet gyönyörködtető mérkőzésekkel cáfoltak rá a régi mondásra, hogy „Kis pénz, kis foci, nagy pénz nagy foci”.

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.