betöltés folyamatban...

Saját testsúlyos edzés kislexikon 1.

2024.04.26.
Saját testsúlyos edzés kislexikon

Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon fogalmait.

Elkezdem az egyszerűbbekkel bemelegítésnek, aztán belemélyedünk majd olyanokba, amikről az sem tudni elsőre, hogy eszik-e vagy isszák.

Húzódzkodás

Hogy miért került a felsorolásba egyáltalán? Mert sokan összekeverik a felhúzással, ami egész más. A felhúzás az erőemelés egyik gyakorlata, más néven deadlift. Ez az a mozdulat, amivel igazán nagy súlyokat szoktak felemelni a talajról, persze szigorúan egyenes háttal. Na, de vissza a húzódzkodáshoz. A húzódzkodás során felhúzzuk magunkat függőlegesen egy vízszintes rúdon, úgy hogy a rúdba kapaszkodunk, lábunk pedig nem ér földet.

Zsugor helyzet

Ez az a testhelyzet, amikor például háton fekvő helyzetben teljesen behajlítjuk a térdünket és felhúzzuk a mellkasunkhoz. Tehát csípőnket is teljesen behajlítjuk. Zsugorodunk, mert rövidebbek leszünk. Általában könnyítésként alkalmazzuk, nehezebb változatai a bicskahelyzet, és végül a nyújtott helyzet.

Tolódzkodás

Annak ellenére, hogy ez a mozgás a gyakorlatban ritkább, mert a vállat nézve kényesebb, mégis többen vannak vele tisztában, mint a húzódzkodással. Vagy legalábbis kevésbé keverik össze másik szóval. Ez egy párhuzamos korláton végzett gyakorlat. Támaszkodunk két karunkkal a korlát 1-1 rúdján és lábunk, testünk lóg lefelé, úgy hogy nem érünk talajt. Ebből a kiinduló helyzetből engedjük le magunkat. Közben a könyökünket behajlítjuk, majd nyomjuk, toljuk – innen az elnevezés – vissza magunkat a nyújtott könyökkel támaszkodó helyzetbe. 

Bicskafekvőtámasz

Na de nyitott vagy csukott a bicska, amelyikhez hasonlítjuk a gyakorlatot? És bármelyik is, minek különbséget tenni? Ez esetben értelmetlen lenne különbséget tenni,  hisz egy csukott bicsak is egyenes, meg egy nyitott bicska is egyenes. Mindkét esetben párhuzamosan fut le a nyele és a pengéje, de a megoldás valahol félúton lesz. Ez egy félig nyitott bicska. Így rögtön beszédesebb a kép, amit lefest bennünk. bicskafekvőtámasz során lábunk a félig nyitott bicska nyele, felsőtestünk és karunk pedig a bicska pengéje. Tehát testünk egy derékszög szerű helyzetet ír le. A gyakorlat során lábunk lehet a talajon vagy emelvényen, de hátunkat minél függőlegesebben próbáljuk tartani. Hiszen ez egy felsőtesti, függőleges nyomó gyakorlatnak a saját testsúlyos variációja. A gyakorlat lényege, hogy ebből a testhelyzetből engedjük le felsőtestünket enyhén előre, fejünket a két kezünk elé leengedve, majd innen visszanyomva.

Macskanyúzás

Na kezdünk belemelegedni. Egy ilyen gyakorlatnév hallatán edző legyen a talpán, aki lemossa magáról a mészáros vagy szadista jelzőket. 🙂 Habár érzésben is van némi viszony a gyakorlat és annak neve között, de azért nem ilyen erős. Függőhelyzetben, tehát lógva helyezkedünk el a rúdon (mintha csak húzódzkodni akarnánk) ezután zsugorhelyzetben felhúzzuk a testünket és lábainkat átbújtatjuk a két karunk között, majd lelógatjuk azokat a törzsünkkel együtt hátul, amennyire csak tudjuk. Innen pedig, szintén zsugorhelyzeten keresztül, visszahúzzuk lábunkat és törzsünket visszabújtatva a karunk között majd lelógatva a kiinduló függőhelyzetbe. Ez egy remek váll alapozó gyakorlat a street workoutban, és egy macskát sem kell hozzá megnyúznunk. Ezen a ponton kicsit elhasal a szómagyarázat, ugyanis emögött a kifejezés mögött, hogy macskanyúzás (angolul is így hívják: skin the cat) ismeretlenek a történeti hátterek.

Ezt is olvasd el!
HÉT GYAKORLAT SÚLLYAL ÉS SAJÁT TESTSÚLLYAL 2020.08.20
Számos vita zajlik azzal kapcsolatban, hogy melyik a jobb, a súlyzós vagy a saját testsúllyal végzett edzés. Gyorsan lezárnám a kérdést: a középút az optimális. Mindenre sporteszközként kell tekinteni, a saját testünkre, a felfüggesztéses eszközökre, a kézi súlyokra és a súlyemelő, erőemelő rudakra is.

Szarka Ákos

A Tight Hold mozgásrendszer vezetője, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző, világszövetségi koordinátor, a világszövetség freestyle bírói testületének elnöke

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout

További cikkek

Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs világbajnokság. De mi is ez?
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, hogy milyen szinten sportol az illető.
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így mindezt hosszában, a keleti oldal felé haladva teszik majd meg az 1hosszBalaton kihívás keretében.

Ajánló

Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs ...
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, ...
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így ...
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.