betöltés folyamatban...

Vas Blanka 2023-as top szezonja!

2024.02.29.
Vas Blanka top szezonja 1

Vas Blanka neve a 2021-re halasztott olimpián égett be sokunk emlékezetébe. Az akkor 19 éves versenyző hatalmas meglepetésre a 4. helyen zárta a hegyikerékpárosok viadalát. Vas Blanka eredménye nem egy egyszeri csoda volt. Azóta sorra szállítja a jobbnál jobb eredményeket, mindezt három különböző szakágban. Legyen szó országútról, montiról vagy cyclocrossról, Blanka számára csak a két kerék a fontos. A vázméret, a guminyomás vagy éppen a terep már nem jelenthet megálljt. Nézzük is meg, miként alakult Vas Blanka 2023-as top szezonja!

Cyclocross

Azon kerékpárversenyzők számára, akik cyclocrossban is versenyeznek, már gyakorlatilag októberben megindul a következő szezon, hiszen ennek a szakágnak a versenyei októbertől február elejéig tartanak. Blanka a világkupákon top 10-es, valamint top 5-ös helyezéseket gyűjtött, behúzta a magyar bajnokságot, és végül egy vb 11. hellyel zárta a cyclocross-szezont. 

Vas Blanka top szezonja 1
Vas Blanka 2023-as top szezonja – cyclocrossban a világkupákon top 10-es helyezett!

Országút

Viszonylag hosszú szünet után az országúton is nekivágott 2023-nak Blanka, mégpedig egy belga egynaposon, amit aztán a Vuelta követett. Az első szakaszon egy csapatidőfutam várt Blankáékra, ahol az 5. helyen zártak végül. A csapaton belüli felosztás ezután úgy alakult, hogy Blanka a sprintekre, a csapattársa, Demi Vollering pedig az összetettre koncentrált. Ez a munkamegosztás két top 5-öt, valamint az összetett 2. helyét eredményezte. 

Ezt is olvasd el!
Vas Kata Blanka U23-as világbajnok 2023.08.14
A Glasgow-ban zajló kerékpáros-világbajnokság záró napján Vas Kata Blanka lett az U23-as világbajnok, kiváló sprinthajrával megnyerte az U23 korosztály mezőnyversenyét, amelyet a felnőttek országúti versenyével együtt rendeztek.

A spanyol kör után folytatódott a hispániai kaland. A Burgosi, majd a Baszk körön is második lett a fiatalok között, plusz egy szakasz top 10-et is a magáénak tudhat. Ám az igazán nagy eredmény csak ezután jött! A svájci körverseny első etapján Blanka mindenkit maga mögé utasított. Így másnap az összetett éllovasának járó sárga trikót is felvehette magára, amit később csapattársa, a svájci Marlen Reusser vihetett haza. 

Vas Blanka top szezonja 3

Söprés otthon, majd a történelmi szakaszgyőzelem

A sikeres svájci utazás után következtek az országos bajnokságok Debrecenben és Pannonhalmán. Előbbi az időfutam, utóbbi a mezőnyverseny küzdelmeinek adott otthont. Blanka mind az előbbit, mind az utóbbit meggyőző fölénnyel nyerte, így a férfiakhoz hasonlóan a hölgyeknél is duplázás volt a nemzeti bajnokságokon. Blanka ezzel már hét bajnoki trikónál jár, és akkor a többi szakágról nem is beszéltünk. 

A bajnokság után az esztendő másik nagy GT-versenyén, az olasz körversenyen is rajthoz állt Blanka. Az SD Worx nagyon fiatal sorral érkezett talján földre, így nem is volt meg a dominancia a részükről, de kisebb sikereket el tudtak könyvelni. Aztán mit ad Isten, az utolsó előtti napon Blanka behúzta a szakaszt, megelőzve többek között a korábbi világbajnokot, Chloe Dygertet is. Blanka ezzel a sikerével újabb történelmi tettet hajtott végre, hiszen korábban egyetlen magyar kerekes sem tudott szakaszelsőséget szerezni a nagy körversenyek bármelyikén. 

Világbajnok

A sportág történetében először egy multi-vb-t rendezett a nemzetközi szövetség (UCI), ahol az összes szakág para- és ép sportolói mérethették meg magukat a világ minden pontjáról. Blanka országúton és montiban is indult, ami eredetileg egyfajta teszt volt, hogy miként reagál rá Blanka szervezete. Az eredmény önmagáért beszél: montiban az 5. helyen zárt az U23-asok között, pár nappal később pedig első magyar kerékpárosként vehette fel magára a szivárványos trikót. 

Ezt is olvasd el!
Valter Attila első éve a Jumbo-Visma sorában 2024.02.26
2022 augusztusában robbant a hír, miszerint Valter Attila a kerékpársport legerősebb csapatához, a Jumbo-Visma sorába igazolt. Mint utólag kiderült, Atit már kereste korábban a holland bejegyzésű gárda, ám akkor még úgy ítélte, hogy nem tudná megugrani ezt a fajta szakmai nívót. De tavaly már nem tudott és nem is lehetett nemet mondani erre a visszautasíthatatlan ajánlatra, így a 2023-as esztendőt már Jonas Vingegaarddal, illetve Primož Roglič-csal egy sorban kezdhette meg. Nézzük is meg, hogyan alakult Attila idei szezonja!

A jövő

Hogy mit hozhat a 2024-es szezon Blanka számára, arról már kaphattunk nemrég egy újabb impulzust, ugyanis októberben egy edzésbaleset során eltört a kulcscsontja, ám két héttel rá már az országúton edzett, és készült a következő idényre, ami már a párizsi olimpia éve. És ha már olimpia, ne feledkezzünk meg arról, hogy Blanka akár két szakágban is képviseltetheti magát az ötkarikás seregszemlén! 

További cikkek

Női Vuelta Espana: Demi Vollering győzőtt 2024.05.10
Az U23-as világbajnok és Giro d’ Italia szakaszgyőztes Vas Kata Blankával a mezőnyben vágtak neki a kerekesek a 10. női spanyol körversenynek. A női Vuelta Espana nyolcnapos viadal és egy Valencia körüli 16 kilométeres csapatidőfutammal indult, ahol már egyből komoly izgalmakban lehetett részünk, ráadásul szenzációs és egyben történelmi magyar sikernek is a szemtanúi lehettünk. Nézzük is meg, hogy miként alakult ez a 8 szakasz!
Olimpikonok és paralimpikonok mutatták be az olimpiai formaruhákat 2024.05.09
Május 6-án, a Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a Magyar Olimpiai és Paralimpiai Csapat részére tervezett olimpiai formaruhákat. A párizsi olimpia és paralimpia nyitóünnepségére a bevonuló ruházatot a Heavy Tools tervezi és készíti, míg a sportruházatok az Adidas és a Tisza, az ünneplő ruházatok pedig a Roland Divatház és a Kézmű közreműködésével készülnek. (X)
A „Clean eating” a tiszta étrend(?) 2024.05.08
Az elmúlt évtizedben a clean eating egyre inkább a figyelem középpontjába került, noha magának a fogalomnak nincs egyetlen hivatalos definíciója. Inkább egy diétás megközelítésről van szó, amivel kapcsolatban számos népszerű étrend és best-seller szakácskönyv született.

Ajánló

Női Vuelta Espana: Demi Vollering győzőtt 2024.05.10
Az U23-as világbajnok és Giro d’ Italia szakaszgyőztes Vas Kata Blankával a mezőnyben vágtak neki a kerekesek a 10. női spanyol körversenynek. A női Vuelta Espana ...
Olimpikonok és paralimpikonok mutatták be az olimpiai formaruhákat 2024.05.09
Május 6-án, a Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a Magyar Olimpiai és Paralimpiai Csapat részére tervezett olimpiai ...
A „Clean eating” a tiszta étrend(?) 2024.05.08
Az elmúlt évtizedben a clean eating egyre inkább a figyelem középpontjába került, noha magának a fogalomnak nincs egyetlen hivatalos definíciója. Inkább egy diétás ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 3. 2024.05.07
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
Indul a Giro d’ Italia, Valter Attilával a mezőnyben! 2024.05.03
Május 4-én szombaton megkezdődik az idei esztendő első nagy háromhetes körversenye, a 107. Giro d’ Italia. Az olasz körverseny egy Torino környéki dombosabb etappal ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.