betöltés folyamatban...

Valter Attila első éve a Jumbo-Visma sorában

2024.02.26.
Valter Attila és a Jumbo-Visma

2022 augusztusában robbant a hír, miszerint Valter Attila a kerékpársport legerősebb csapatához, a Jumbo-Visma sorába igazolt. Mint utólag kiderült, Atit már kereste korábban a holland bejegyzésű gárda, ám akkor még úgy ítélte, hogy nem tudná megugrani ezt a fajta szakmai nívót. De tavaly már nem tudott és nem is lehetett nemet mondani erre a visszautasíthatatlan ajánlatra, így a 2023-as esztendőt már Jonas Vingegaarddal, illetve Primož Roglič-csal egy sorban kezdhette meg. Nézzük is meg, hogyan alakult Attila idei szezonja!

Valter Attila és Jumbo-Visma éve

A szezon kezdte előtt már sejthető volt, hogy az eddigiekhez képest alaposan átalakul Attila versenyprogramja, így például hosszú idő után nem a Giro d’Italia volt az első kiemelt versenye, hanem az ardenneki egynaposok, valamint a Strade Bianche, ahol 2022-ben a fantasztikus 4. helyet tudta megkaparintani. Ezeken a viadalokon kapitányi és társkapitányi szerepet kapott, az egyheteseken pedig vagy Vingegaard vagy Roglič segítőjeként kapott kiemelt feladatokat. 

Ezt is olvasd el!
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a bemutatkozáson is túl vagyunk, ami eddig sikeresnek mondható.

Harc a győzelemért a Strade Bianche-on és tempómenés Vingegaard előtt 

A Gran Camino négynapos versenyén kezdte a szezont Valter Attila. A hóesés miatt neutralizált első szakasz és persze az Ati által mutatott hatalmas teljesítmény miatt is emlékezetes marad. Attila rendre ott tudott maradni a mezőny legjobbjaival a szakaszok végén is. Sőt többször is az általa ment tempó okozott komoly szelekciót a mezőnyben. Az Ati által elvégzett munkát pedig Vingegaard köszönte szépen, és magabiztosan húzta be a szezon első többnaposát.

Ezt követően az idény első komolyabb egynaposára terelődött a figyelem. A Strade Bianche murvás szektoraival tarkított versenyére, ahol Attila tavaly a 4. helyen végzett. A mostani viadalon – a későbbi győztes – Tom Pidcock bő 50 kilométerrel a cél előtt szökött meg. Sokáig úgy tűnt, nem fogja utolérni az üldözőboly, azonban bő 10 kilométerrel a vége előtt volt egy pont, amikor csupán hat-hét másodperc volt a brit fórja. Az üldözők között ott volt Valter is, aki kétszer is bekínálta a sort, de tetemes előnyre nem tudott szert tenni. Végül az 5. helyen gurult át a célvonalon, ami eggyel rosszabb, mint 2022-ben. Viszont Attila alakította a versenyt, többször is próbálkozott, így aligha érheti őt kritika e téren. 

Ezt is olvasd el!
Valter Attila a "csömöri havasokból" a Stelvio tetejére 2020.11.08
Aki egy kicsit is követi a magyar sportéletet, egészen biztosan hallotta már Valter Attila profi kerékpáros nevét. A 22 éves kerékpáros az idei évben előbb a Tour de Hongrie-t nyerte meg öszetettben egy ellánállhatatlan hajrával a Kékestetőn. Majd októberben már a Giro d’Italia mezőnyében alkotott emlékezeteset, s lett végül 27. összetettben a világ egyik legnagyobb presztízsű háromhetes körversenyén.  Edző-édesapjával, Valter Tiborral beszélgettünk arról, hogyan lehet eljutni a “csömöri havasokból” a kerékpáros sportvilág egyik csúcsának számító Stelvio tetejére, és ez mekkora lökést jelenthet a helyi, jellemzően amatőr egyesületnek, és a jobbára szintén amatőr státuszú magyar kerékpársportnak.

Tirreno, Baszk kör, majd az Ardennek

A következő nagyobb állomást az ardenneki egynaposok jelentették. Ezekre a Tirrenón, majd a Baszk körön hangolódott, a kettő közé pedig egy MilánóSanremo is be lett sűrűsítve. Ez utóbbiról utólag azt mondta, hogy nem lesz a kedvence, de cserébe mind a Tirrenón, mind a Baszk körön győzelemhez segítette a sor éppen aktuális kapitányát. Így bizakodva várhatta az Ardenneket: Amstel, Fleche Wallone és LiègeBastogneLiège, melyek közül a Mur de Huy meredekén záruló Fleche Wallone sikerült a legjobban. A kiemelkedő 11., az Amstelen a 30., a Liegen pedig a 26. pozíciót szerezte meg. 

Valter Attila az Ardennek után némi hiányérzettel, de összességében elégedetten nyilatkozott. Korábban nem indult ezeken a versenyeken, ráadásul a kiemelt versenyzőként való létet is még szoknia kell. Kis pihenő után jöhettek az országos bajnokságok, először az időfutam, majd a mezőnyverseny. Előbbit – némi meglepetésre magabiztosan tudta megnyerni. Bár a legfőbb kihívónak számító Fetter Erik még jócskán a legjobb formáján kívül volt, hiszen egy komolyabb betegségből volt éppen visszatérőben. Az eredmény mellett az elért idő is megerősítés volt Atinak. Ezen a pályán korábban nem tudott ehhez hasonló időt repeszteni, így minden adott volt egy jó eredményre a mezőnyversenyen is. A vasárnapi mezőnyverseny legnagyobb kérdése az volt, hogy a legnagyobb kontingenssel rendelkező Epronex ki tudja-e használni a létszámfölényét. Egyik csapat sem rendelkezett annyi versenyzővel, mint hazánk egyetlen kontinentális besorolású sora. Végül aztán hiába próbálkozott az Epronex. Attilát nem lehetett megállítani, hatalmas szólóban védte meg a bajnoki címét. 

A Vuelta és a történelmi tripla 

Valter Attila és a Jumbo-Visma történelmi éve
Valter Attila és a Jumbo-Visma történelmi éve

A különféle sérülések, valamint betegségek miatt egy darabig úgy nézett ki, hogy akár a Touron is indulhat Valetr Attila. Aztán nem borult az eredeti forgatókönyv, így készülhetett a Vueltára, melyen első ízben vehetett részt. A Jumbo-Visma nem kisebb céllal vágott neki az év utolsó nagy körversenyének, mint hogy a Giro és a Tour után a Vueltát is megnyerjék egy naptári éven belül. 

Ehhez megvolt minden esélyük, hiszen az olasz körversenyen diadalmaskodó Primož Roglič-ot és a Touron címet vé Jonas Vingegaardot is nevezték a spanyol körre. Az esztendő utolsó Grand Tour viadalára hangolódva a Burgosi kör volt a főpróba. Itt Valter Attila az első szakasz után magára ölthette a verseny összetett éllovasának járó trikót. Joggal bízhattunk Attila jó teljesítményében az előtte álló három hétben. 

A Vueltán a Jumbo-Visma sora gyakorlatilag egy percig se engedte ki az irányítást a kezei közül, hogy aztán hatalmas fölénnyel, valamint a teljes dobogó kisajátításával írja be magát a történelemkönyvekbe. Korábban egyetlen alakulatnak sem sikerült egyazon évben mindegyik GT-t különböző versenyzővel megnyernie.

Összességében elmondható, hogy Valter Attila remek munkát végzett a csapatában.  Bebizonyította azt is, hogy érdemes vele kapitányként is számolni. Így minden, kerékpársportot kedvelő honfitársunk nevében kijelenthetjük, izgatottan várjuk 2024. év versenyeit, különösképpen azokat, ahol Valter Attiláért lehet szurkolni!

További cikkek

A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új kifejezésmódjait mutatja be. Miután az 1980-as években megalkotta kiemelkedő futócipőit, a New Balance világszerte is népszerűvé tette a Szürke színt. Éppoly gondosan választott ki, mint az összes többi teljesítménnyel kapcsolatos tulajdonságot. (X)
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában és történelemben. 
Női Vuelta Espana: Demi Vollering győzőtt 2024.05.10
Az U23-as világbajnok és Giro d’ Italia szakaszgyőztes Vas Kata Blankával a mezőnyben vágtak neki a kerekesek a 10. női spanyol körversenynek. A női Vuelta Espana nyolcnapos viadal és egy Valencia körüli 16 kilométeres csapatidőfutammal indult, ahol már egyből komoly izgalmakban lehetett részünk, ráadásul szenzációs és egyben történelmi magyar sikernek is a szemtanúi lehettünk. Nézzük is meg, hogy miként alakult ez a 8 szakasz!

Ajánló

A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában ...
Női Vuelta Espana: Demi Vollering győzőtt 2024.05.10
Az U23-as világbajnok és Giro d’ Italia szakaszgyőztes Vas Kata Blankával a mezőnyben vágtak neki a kerekesek a 10. női spanyol körversenynek. A női Vuelta Espana ...
Olimpikonok és paralimpikonok mutatták be az olimpiai formaruhákat 2024.05.09
Május 6-án, a Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a Magyar Olimpiai és Paralimpiai Csapat részére tervezett olimpiai ...
A „Clean eating” a tiszta étrend(?) 2024.05.08
Az elmúlt évtizedben a clean eating egyre inkább a figyelem középpontjába került, noha magának a fogalomnak nincs egyetlen hivatalos definíciója. Inkább egy diétás ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Giro d'Italia Nagy Rajt - Giro falu

2022.05.24
#girohungary2022
Giro d’Italia Nagy Rajt – 2022. május 6-án startolt Budapestről a 105. Giro d’Italia három magyarországi szakasszal.