betöltés folyamatban...

Rúdsport – szükséges az erőfejlesztő edzés

2024.01.23.
rúdsport

Szarka Ákos: “Többen kerestek már meg azzal, hogy rúdsportra járnak. Azonban nem alakult ki egy olyan erőnléti alap, ami ehhez a sportághoz, különösen az erőelemeihez kell. Részben megértem, hogy megkeresnek, mivel a mi sportágunk mindent tartalmaz erőben, ami a rúdsporthoz kellhet. Részben felmerül a kérdés, hogy akkor mi történik a rúdsport órákon. Ezt nem tisztem megítélni, és nem is látok rá.”

Az engem megkeresők elmondása alapján azt hallom ki, hogy az ottani foglalkozásokon rengeteg az úgymond szituációs gyakorlat. Egy-egy elemet egyből a rúdon gyakorolnak. Nyilván ez izgalmassá teszi az új élményt! Minden kezdő a rúdon találja magát már az első órán, és 60 perccel később már igazolhatja is képekben, hogy ő volt rúdsporrán.

De mint ahogy sok más sportágban vagy akár a zenében történik, attól még, hogy elmegyek az első órára, nem fogom tudni egyből ízig-vérig, teljes mélységében megtapasztalni azt, amit tanulok. Meg kell, hogy legyenek a kezdő lépések, a rávezetés. Az alábbiakban azt fogom végigvenni, hogy melyek ezek a rúdon gyakorolt elemekhez képest száraznak és unalmasnak tűnő rávezető-alapozó feladatok. Nagy csapda ez, mert valójában hiába gyakorolsz valamit minduntalan a rúdon, egy nap pszichésen is völgybe kerülsz, ha nem haladsz. Ehelyett érdemes egy stabil erőnléti alappal odaállni.

A rávezető gyakorlatok

Alkar:

Egy függőleges, húzódzkodóknál vastagabb rúdon lógni kihívást jelent az alkarnak. Ehhez javasolt először klasszikus húzódzkodón lógni felső-, alsó- és vegyes fogásban. Sőt befogással, mert teljesen más szöghelyzetben erősíti meg az alkart. Mint tudjuk, nem végtelen szórás, 15° az, amekkora pufferrel rendelkezik egy-egy ízület ahhoz képest, amiben megerősíted. Ha egy-egy percet képes vagy lógni több fogásnemmel is, akkor mindenképp térj át az egykezes lógásra is. Ügyelj rá, hogy ez aktív függésben történjen! A rúdsport egyik emblematikus eleme a zászló, amelyet a street workoutban jellemzően felsőfogással csinálnak rúdon. A rúdsportban pedig gyakori a singfogás a felsőkart tekintve. Az alsókar minden esetben alsófogással támaszkodik a rúdon. Tehát érdemes singfogásos húzódzkodást is gyakorolnod, Ezt elegendő hetente egyszer, és vigyázva, hogy minél szélesebben fogd meg a húzódzkodórudat. Különben csuklóízületed és vállízületed láthatja kárát egy húzódással! És hogy szimmetrikus maradjon a terhelés az alkar hajlító és feszítő izmaiban, fontos lesz a feszítő izmok izolált erősítése is. Ezt súlyzós vagy gumiszalagos csuklófeszítésekkel és ujjfeszítésekkel lehet elérni.

Váll:

A zászlónál maradva tudnod kell, hogy az alsókar leginkább egy függőleges nyomás felső szakaszához hasonló terhelést kap. És meg kell erősödni fej fölé nyomásban is. Én a bicskafekvőtámaszt javaslom. Azon belül is a teljes mozgástartományban végrehajtott változatot, de ha ez még soknak bizonyul, akkor a kézisúlyzós fej fölé nyomás lesz a barátod. 

rúdsport
Pretty pole dancer girl working out in the studio

Széles hátizom:

Számos húzómozgás van jelen a rúdsportban. Egy kiváló rávezető gyakorlat a nyújtott testes sagittalis irányú húzómozgásokra a sárkányzászló. Szintén a maga lépcsőin végighaladva kell erősíteni, leginkább bordásfalnál kezdetben. Le kell szögezni, hogy a sárkányzászló előtt a törzs ereje, elsődlegesen itt az egyenes hasizmok erőnléti alapozása is elengedhetetlen. Ezek fogják megóvni a gerincet egy túlzott mértékű lordózis helyzetétől azzal, hogy megtartják a gerincet neutrális helyzetben.

Törzs:

Az egyenes hasizmok esetében a trx-en végezhető kigördülés és testfűrész skálái lesznek alapozó gyakorlatok. Továbbá a lábemelés variációi hajlított és nyújtott lábbal függésben és támaszban. Külön kell gyakorolni a különféle szakaszokban megtartott helyzeteket is. Nem szabad átlendülni egyik ízületi szögálláson sem. A csípőízület esetében bicskás helyzetek és nyújtott helyzetek is előfordulnak. Tehát minden szakaszban meg kell tudni tartani a nyújtott lábas helyzetet. Például függésben, de robbanékony emelésre is képesnek kell lenned a lendítések miatt.

rúdsport

A transzverzális hasizmokat tekintve sem lehetünk felkészületlenek, már csak azért sem, mert rotációs lendületi elemeket is felvonultat a rúdsport amellett, hogy pl. az oldalsó zászlóhoz hasonló törzsterhelések ég felé néző oldala egyenesen kell, hogy tartsa a törzset, elkerülve a hajlítást. Ennek felvezetése az oldalsó planktől kezdve az oldalsó fekvőtámaszon át az oldalsó lebegő törzstartásig terjedhet, különféle karhelyzetekkel nehezítve.

A könyökmérleghelyzetek során meg kell tartani a mellkassal lefelé néző testet egyenesen. Így rövid híd, hip thrust, ghc, hiperextenzió, törzsemelés, reverse hyper lesznek azok a gyakorlatok, amelyekkel elérhető a kívánt stabilitás.

Lábak:

A sok lábkulcsolásos technika miatt a combközelítőket érdemes olyan hídhelyzetekkel erősíteni, amelyeknek során egy oldalsó plankben a felül lévő láb van feltéve egy padra például, míg az alsó levegőben lebeg. Később, ha 1 percig képes vagy tartani a pozíciót mozdulatlanul, jöhetnek a mozgásos változatok, ahol már leengeded a csípőd, majd fel is emeled.

Ezt is olvasd el!
AMERIKAI NARANCSFORRADALOM 2022.04.15
Belefér egy zsúfolt napirendbe, az egész testet átmozgatja, energikus, fitt és szép leszel tőle – mi az? Úgy tűnik, az Egyesült Államokban megtalálták az amatőr sportolók és jobb alakra vágyó nők/férfiak álmát: ez a narancsforradalom –  Orangetheory Fitness.

Minden egyéb:

A koordináció leginkább a lendületi elemeknél és kézállás-pozícióknál kell, így ezeket „száraz” edzés, tehát nem rúdon végzett mozgás során érdemes felugrás közben végzett csavarokkal gyakorolni, vagy kézállás-fejállás variációkkal felvezetni. 

Végül, de nem mellékesen a mobilitásfejlesztés kulcsfontosságú lesz, különös tekintettel a csípőízületre, amely alapvetően akár a technikai rudas vagy az erőfejlesztő, kiegészítő edzés végén kell, hogy szerepet kapjon. 

Ajánlott a pnf-módszer, mely annyit jelent, hogy a nyújtott izom először másodpercekig kontrakcióban van, és utána kezdődik a nyújtás, többször egymás után felváltva, 10-20 másodperces váltásokban. Továbbá ha ezzel megvagy, aktív mozgástartomány-fejlesztés a célod, tehát az antagonista izmokkal kell segítened például egy oldalspárga (angolspárga) esetén a farizmok megfeszítésével azon, hogy az idegrendszered mozogni is képes legyen az újonnan megszerzett mozgástartományban.

Ez egy teljesség igénye nélkül íródott átfogó ajánlás azoknak, akik érzik már, hogy a rúdsportedzéseken valami hiányzik, és az leginkább az erő.

Szarka Ákos, a Tight Hold mozgásrendszer alapítója, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa-dobogós street workout versenyző

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout

További cikkek

8 módszer a tüdőkapacitás növelésére 2024.05.21
Állandó kérdés hogyan növelhető a tüdőkapacitás a fizikai teljesítményedet növelése érdekében vagy ha egészséges életmódra törekszel. Mára a tudomány is bizonyítja, hogy a tüdőnk az egyik legfontosabb szervünk, kulcsszerepe van az egészségünk és jobb életminőségünk szempontjából, ám a sportban kiemelten fontos szerepet tölt be – a sejtjeinket oxigénnel látja el, így a hatékony regenerációnk is ezen múlik.
Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs világbajnokság. De mi is ez?
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, hogy milyen szinten sportol az illető.

Ajánló

8 módszer a tüdőkapacitás növelésére 2024.05.21
Állandó kérdés hogyan növelhető a tüdőkapacitás a fizikai teljesítményedet növelése érdekében vagy ha egészséges életmódra törekszel. Mára a tudomány is ...
Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs ...
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, ...
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így ...
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.