betöltés folyamatban...

Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport

2023.11.29.

A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak izgalmasak, de egyedi élményt nyújtanak azoknak, akik szeretik és bírják a hideg időben való szabadidős tevékenységeket. Nézzünk meg hét olyan különleges téli sportot, amik garantáltan felviszi az adrenalinszintet és különleges élményekkel gazdagítják a hideg évszakot!

  1. Síjöring

A síjöring egy olyan télisport, ahol az állati vagy motoros erő vontatja a síelőt. A kutyás verziótól a lovas száguldásig számos változata létezik. A skijoring vagy síjöring kifejezés eredete a “kjøring” szóban rejlik, ami vezetést jelent. Ez a különleges sportág Norvégiából származik, és először az 1928-as téli olimpián mutatkozott be. Bár többféle változata létezik, mindegyik közös jellemzője, hogy a síelőt vagy snowboardost egy állat vagy motoros jármű vontatja egy sík, hóborította területen. A kutyás, lovas és motoros (autó, motor vagy hószán) vontatás a legismertebb változatai közé tartoznak.

 

  1. Jukigasszen

A hógolyózás gyakorlatilag a legnépszerűbb téli szabadidős tevékenység – akkor miért ne lehetne versenyszerűen is űzni? Ez a kérdés természetesen nemcsak költői, hiszen mások is gondoltak már rá. Japánban például nem csak gondolkoztak, hanem cselekedtek is: több mint 30 évvel ezelőtt meghatározták a hétfős csapatok között lezajló hógolyócsaták szabályait. A cél az ellenfél zászlajának megszerzése, miközben megpróbáljuk elkerülni, hogy minket eltaláljanak. A jukigasszen (japánul: hócsata) azóta elterjedt az egész világon, Ausztráliától Alaszkáig, ahol csapatok nemzetközi tornákon, beleértve a világbajnokságot is, mérik össze ügyességüket. Ha a japán szakszövetségen múlik, akkor hamarosan talán az olimpián is helyet kaphat a hógolyósport.

  1. Jéglabda (Bandy)

A jéglabda (idegen elnevezéssel bandy) egy jégpályán játszott csapatjáték, amiben a korcsolyát viselő játékosok ütőkkel próbálják a labdát az ellenfél kapujába juttatni. Bár elsőre a jégkoronghoz lehetne hasonlítani, a jéglabda voltaképpen sokkal közelebb áll a gyeplabdához. A jéglabdát futballpálya nagyságú (45–65 × 90–110 méter alapterületű) jégfelületen játsszák. Egy csapatban 11 játékos van; tíz mezőnyjátékos és egy kapus. A mezőnyjátékosok ütők segítségével próbálják a labdát az ellenfél kapujába juttatni (gól). A játék két, 45 perces félidőből áll, melynek végén az a csapat nyer, amelyik több gólt szerzett.

  1. Snowkiting

A snowkiting egy extrém télisport, ahol a résztvevő egy speciális szánkót vagy snowboardot használ, amit egy nagy méretű sárkány segítségével vontatnak. Ez egészen új dimenziókat nyit meg a télisport rajongói előtt, mert nem csak hegynek le, hanem hegynek föl is vitethetjük magunkat, mégpedig a szél erejének köszönhetően.  A snowkiting a szél erejét használja ki, és lehetővé teszi a versenyzők számára, hogy lenyűgöző sebességgel száguldhassanak a havas tájban. Akinek kellő gyakorlata van, hatalmas ugrásokra is képes.

  1. Curling

5 különleges télisport

A curling egy téli olimpiai sportág, amelyet négyfős csapatok játszanak jégen. Ez egy stratégiai csapatjáték, gyakran hívják a jég sakkjának is. A játékot két csapat játssza, mindkét csapat nyolc-nyolc követ csúsztathat a jégpályán egy kijelölt kör alakú mezőbe. Az a csapat nyer, amelynek köve(i) a legközelebb esnek a kijelölt kör középpontjához. A játék eredete nem egyértelmű. Bár Skóciában nemzeti sportnak tartják, valószínűbb, hogy Hollandia a játék hazája. A még nem a mai szabályok szerinti játékot közel 450 éve már játszották a Németalföldön.

Ezt is olvasd el!
Futás a hidegben? Így készülj fel 2023.10.21
Az évszakok változásával a futás szerelmeseinek szembesülniük kell az időjárás kihívásaival. Szerencsére a hideg idő semmi okot nem szolgáltat arra, hogy abbahagyjuk a futást. Megfelelő felkészüléssel a hidegben való futás még előnyökkel is járhat, például segíthet megerősíteni az immunrendszert, fokozhatja az állóképességet és frissességet ad a lelkünknek. Cikkünkben megosztunk néhány praktikus tippet arról, hogy hogyan kell helyesen felkészülni és futni hideg időben.

Te melyiket poróbálnád ki?

További cikkek

Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs világbajnokság. De mi is ez?
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, hogy milyen szinten sportol az illető.
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így mindezt hosszában, a keleti oldal felé haladva teszik majd meg az 1hosszBalaton kihívás keretében.

Ajánló

Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs ...
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, ...
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így ...
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.