betöltés folyamatban...

INZULINREZISZTENCIA – ÉLETMÓDVÁLTÁS KÓDOLVA

2022.02.08.
zöldség

Robbanásszerűen terjed az inzulinrezisztencia, mintha fertőző betegség lenne, pedig semmi köze nincs a baktériumokhoz vagy a vírusokhoz. Ez az állapot, mely idővel betegségekbe fordulhat át, nincs tekintettel nemre vagy korra – már a gyerekek 50%-a is érintett.

Népegészségügyi probléma előtt állunk, és lassan nem lesz olyan család, amely megengedhetné magának, hogy ne tudjon a 160 gramm szénhidrátalapú étrendről, a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok közötti különbségről, étkezésenkénti fogyaszthatóságukról és azon belüli arányukról.

A háttér

Az inzulinrezisztencia robbanásszerű terjedésének hátterében ma már nem csak a cukrok, finomított szénhidrátok mértéktelen fogyasztása és a testmozgás hiánya áll! Az utóbbi évek orvosi kutatásai új külső civilizációs ártalmakra derítettek fényt. A stressz, az alvászavar, a bélflóra és a mitokondriumok egészségének tönkremenetele, az immunrendszer étrendi és kémiai túlterhelődése mind-mind alapvető szerepet játszanak az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, a szívinfarktus, a stroke, a magas vérnyomás és a daganatos betegségek kialakulási kockázatának növekedésében. 

Tehetünk ellene!

A kezelés komplex életmódváltást jelent, ami az étrenddel és a testmozgással kezdődik! Az újonnan megismert okozati tényezőket is vissza kell szorítani, amivel alapszinten lehet beavatkozni a folyamatba, ezáltal mindenki számára lehetővé válik a hosszú távú egészségtervezés. 

Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség étrendje az a banánhéj, amelyre minden érintett rálép – és igen, a legtöbben elcsúsznak rajta. Milyen problémák adódhatnak az étrenddel?

A 160 gramm mintaétrend-kaptafa annyira illik az összes inzulinrezisztenciás és cukorbeteg emberre, mint egy méretre készített cipő a lábukra. A túlsúlyosaknak általában a 160 grammnál kevesebb, a vékonyaknak pedig általában ennél több a napi össz-szénhidrátigénye. Egyéni érzékenységben egyre több embernél tapasztalható, hogy a lassú felszívódású gabonák és álgabonák gyors, míg a gyors felszívódású gyümölcsök ultragyors felszívódású szénhidrátként viselkednek. Ugyanígy mind gyakrabban találkozni ételintoleranciával és autoimmun-betegségekkel, ami a gyulladáskeltő élelmiszerek kihagyásával az étrend további személyre szabott szűkítését indokolhatja. Sokan az éjjeli-hajnali vércukorleesést észre sem veszik, csak nem tudják, miért alszanak rosszul, izzadnak le, vannak rossz álmaik, és ébrednek fáradtan. 

Megnyugtató hír, hogy személyre szabott étrenddel, sporttal és a külső megbetegítő okok visszaszorításával-kiiktatásával Ön is kilábalhat az IR-ből, a rossz közérzet betegségéből. 

SM-tipp >>> drbenkoeva.hu

Becsült adatok szerint a teljes magyar lakosság 60%-a inzulinrezisztenciás. 

Szerző: Dr. Benkő Éva

Ezt is olvasd el!
FITT GASZTRO TIPPEK GURISATTI GRÉTÁTÓL A NYÁRI FELKÉSZÜLÉS JEGYÉBEN 2020.07.12
Gurisatti Gréta, Európa-bajnoki bronzérmes, magyar válogatott vízilabdázó életében nemcsak sportolóként játszik fontos szerepet az egészséges táplálkozás. Már gyerekkorától kezdve mindennapjainak szerves része. A sportoló, a nyári felkészülés jegyében, kedvenc fitt receptjeit osztotta meg követőivel a közösségi média oldalain, hogy néhány könnyen elkészíthető fogással segítsen nekik még inkább odafigyelni a tudatos, fitt étkezésre.

További cikkek

Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon fogalmait.
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. Bár első hallásra kellemetlennek tűnhet, számos egészségügyi előnnyel jár.
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális mozgásokat, a guggolást, a kitörést, az ugrást, a kardiót és a húzómozdulatokat egészíti ki olimpiai rúd emelésével, erőemeléssel és robbanékonyságot fejlesztő mozdulatokkal – nem véletlen, hogy az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb. Innen a senior crossfitter kifejezés is.

Ajánló

Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. ...
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.