betöltés folyamatban...

Március, a barlangok hónapja!

2023.03.12.

Ahogy a korábbi években, úgy idén is meghirdették a hazai nemzetipark-igazgatóságok a Barlangok hónapját, hogy ráirányítsák a figyelmet hazánk különleges föld alatti képződményeire. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok jelentős kedvezményekkel és különleges barlangi programokkal várják a látogatókat. Ezek közül ajánlunk most három izgalmas túrát.

Extrém overálos túra a Létrási-vizesbarlangban

A Bükk-fennsík fokozottan védett és lezárt barlangjának felfedezése nem mindennapi kaland, amelyre sportos és kalandvágyó fiatalokat és felnőtteket várnak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei. Egyes szakaszokon nem árt, ha van barlangi tapasztalatunk és/vagy kellő lelki-és fizikai erőnk. Felszerelést, overált, sisakot, fejlámpát a túravezetők biztosítanak. 

 

A Bükk-vidék negyedik leghosszabb barlangjának hossza több mint 3 km.  A barlang cseppkövekben gazdag, triász kori mészkőben alakult ki, és 68 méteres mélységben egy időszakos vízfolyások által táplált tó is található benne. A barlang első felfedezői amatőr barlangászok voltak az 50-es években, az első térkép a barlangról 1975-ben készült. 

A túrára előzetes bejelentkezés szükséges. 

Időpont: március 18. szombat
Találkozó: 9 óra, Felsőhámor, az Ómassai út melletti parkoló

További információk itt

Barlangleső geotúra az Ördög-árokban 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett bakonyi túra kiindulópontja Csesznek. A 13 km-es túra útvonala a Kő-árok és az Ördög-árok vadregényes szurdokjaiban halad. A két völgyben összesen 50 kisebb-nagyobb barlang nyílik. A legnagyobb a három szintes Sűrű-hegyi Ördög-lik, amelybe a túra résztvevői is bekukkantanak majd. 

Sűrű-hegyi Ördög-lik (Éva barlang) Forrás: csodalatosbakony.hu
Sűrű-hegyi Ördög-lik (Éva barlang) Forrás: csodalatosbakony.hu

Az Ördög-árok nevezetes pontja az Ördög-gát, amely egy hatalmas sziklatorlasz. Bár első pillantásra úgy tűnik, a meredek sziklafalak közé bezuhant sziklatömb mellett nem lehet átjutni, az átkelés vaslépcsők és láncok segítségével azért megoldható. A rendkívül izgalmas túra egyfajta időutazás is, hisz a sziklákba és kövekbe zárt üzenetekről szakértő vezetők mesélnek. Képzeletben megelevenedik majd a 200 millió éve itt hullámzott tenger, a szigetet építő folyók, de szó esik a környék bauxit-és barnakőszén bányászatáról is. 

Időpont: március 15. szerda 9 óra
Találkozó: Csesznek, Tarack-köz, parkoló

Előzetes bejelentkezés szükséges.

További információk itt.

Felfedező túra a Szemlő-hegyi barlangban

Márciusban minden pénteken rendhagyó túrát tartanak a gyönyörű képződményeiről híres Szemlő-hegyi-barlangban. A Felfedező túrákon résztvevő csoportok a túra végeztével nem a megszokott kijáraton át hagyják el a barlangot, hanem az Örvény-folyosón keresztül, ahol annak idején a barlang felfedezői bejutottak a föld alá. Itt kiérve gyönyörű panoráma, a Kőpark tanösvény és játszótér is várja az érdeklődőket. A program keretében lehetőség van a Budai barlangok csodálatos világa című 3D-s film megtekintésére is. 

Ezt is olvasd el!
TURISTAJELZÉS KISOKOS 2022.04.02
Azt valószínűleg a legtöbb – legyen bármennyire is alkalmi – túrázó is tudja, hogy mit jelent az Országos Kéktúra, és annak kék sávja. Azt már valószínűleg sokkal kevesebben, mit üzen egy sárga ómega. Vagy egy zöld négyzet. Vagy egy piros teli kör. Segítünk az értelmezésben, itt a turistajelzés kisokos!

1930-ban Miklóssy Géza gyógyszerész telkén kőfejtés közben egy üregre bukkantak a munkások. A bedobott kövek esése alapján egyértelmű volt, hogy nagyobb üreget rejt a föld mélye. Még abban az évben meg is kezdődött a feltárás, de „Budapest föld alatti virágoskertje” csak 1986-ban nyílt meg a látogatók előtt.

Időpont: március minden péntekjén, 15 óra

A programra előváltott jegy vagy előzetes regisztráció szükséges.

További részletek itt.

További cikkek

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új szakaszához érkezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónő. A nyár végén vagy az ősz elején ad életet gyermekének.
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a bemutatkozáson is túl vagyunk, ami eddig sikeresnek mondható.

Ajánló

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...
Triál- játszótér a világ 2023.03.15
Az elmúlt évtizedekben új technológiák jelentek meg a kerékpáriparban, a szakágak bringái minden eddiginél jobban specializálódtak, hiszen a legtöbb versenyszám ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25