Karintia – 11 jó ok, hogy télen is ellátogasssunk

2019.10.19.
Karintia síterületein 100 órával többet süt a nap a téli hónapokban mint az északra eső területeken

Az Alpok déli oldalán különösen naposak a sípályák, Karintia síterületein 100 órával többet süt a nap a téli hónapokban, mint az Alpok fővonulatától északra eső területeken. A mérést a nassfeldi téli napórával végzik, amely közvetlenül a hegyállomás mellett található.

1. Síelés

Karintiában a kezdőktől az újrakezdőkig vagy a profi síelőkig mindenki megtalálhatja a számítását. A változatosságot 31 karintiai és kelet-tiroli síterep garantálja, amelyek mindegyike saját karakterrel rendelkezik, ráadásul egyetlen síbérlettel, a „TopSkiPass” síbérelttel használható. A kínálatot számos regionális síbérlet egészíti ki, amelyek változatos inkluzív szolgáltatásokat is kínálnak. A feledhetetlen téli élményekről összesen 800 kilométernyi tökéletesen karbantartott és hóbiztos sípálya gondoskodik, amelyek részben háromezres hegycsúcsok között, részben pedig szelídebb hegyoldalakon és gyermekbarát lejtőkön találhatók. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy több síterepen is ugratós pályák és félcsövek, valamint mélyhóval borított hegyoldalak várják a freeride szerelmeseit.

2. A karintiai síiskolák

Egy további jó ok, hogy télen is ellátogassunk Karintiába: a 33 karintiai síiskola. Tapasztalt és képzett síoktatók szimpatikus karintiai mentalitással segítik a kezdőket a helyes technika elsajátításában. Ez jelentős mértékben csökkenti az energiabefektetést és minimalizálja a balesetveszélyt is, így a kezdők már kezdettől fogva élvezhetik a síelést. A karintiai síiskolák nagyszerű ajánlatokat tartogatnak a haladóknak is, hogy kijavíthassák esetleges hibáikat és új technikákat sajátíthassanak el, vagy új sífelszereléssel ismerkedjenek meg. Emellett a csoportban síelés igazán szórakoztató élmény és tanulás közben számos érdekes embert is meg lehet ismerni. A sok napsütés, az Alpok déli oldalának enyhe klímája, valamint a széles és biztonságos sípályák garanciát jelentenek az eredményes karintiai síoktatásra.

3. Korcsolyázás befagyott tavakon

Télen Karintiában is befagy néhány tó vízfelülete, így nincs hiány a szabad ég alatti tükörsima korcsolyapályákból, ahol kedvükre sportolhatnak a korcsolyázók, jéghokisok és a jégtekézők. Ausztria legdélibb tartományában található Európa legnagyobb természetes jégfelülete is, a Weissensee. Itt rendezik meg az Alternatív Holland 11 város túrát, amelyen több mint 500 holland gyorskorcsolyázó méri össze erejét. A „király” kategória a 200 kilométeres táv. Időpont: 2020. január 18-tól február 1-ig. A 200 kilométer aktuális világrekordja természetes jégfelületen 5 óra 11 perc – ezt a Weissensee-n állították fel.

4. Termálfürdők, fürdőházak és szaunák

Karintiában rendkívül sokoldalú a téli wellnesskínálat. Az egyik legszebb élményt a Millstatti-tó partján fekvő Karintia fürdőház nyújtja: a nagyméretű üvegablakoknak köszönhetően télen is lenyűgöző a napfényben fürdő tó panorámája. Ha azonban a Wörthi-tavat részesíti előnyben: itt is található egy Karintia fürdőház, mely a Werzer’s hotelhez kapcsolódik.

Igazi különlegességgel büszkélkedhet a sí világkupa futamoknak is otthont adó Bad Kleinkirchheim. A Nockberge-hegységben található településen mindjárt két termálfürdő is található: a Római termálfürdő és a St. Kathrein termálfürdő. A Római termálfürdő ráadásul közvetlenül a világkupa sípálya mellett található.

A Villachban található Karintia termálfürdő Ausztria délvidékének legmodernebb élményfürdője: csúszdák, sportmedencék, gyermekrészleg és pazar SPA oázis várja a felüdülni vágyókat. Titkos tipp a természetbarátoknak: a Maibachl termálforrás Warmbad Villachban, amely csak hosszú csapadékos időszakok és hóolvadás után tör a felszínre. A meleg víz kis forrásmedencékben gyűlik össze, amelyekben a szabad ég alatt fürdőzhetnek a vendégek. Karintia nagyszerű wellnesshotelekkel is rendelkezik, ahol a vendégek a szaunázást követően közvetlenül egy tóban hűthetik le magukat. Ilyen szaunák találhatóak például a Wörthi-tó vagy a Turrachi-tó partján is.

5. Hagyományőrzés: nem csak az adventről van szó!

Karintia-szerte számos lehetőség kínálkozik arra, hogy a városok mellett a tavaknál, vagy a hegyekben hangolódjunk rá a karácsonyra különféle adventi rendezvényeken és karácsonyi vásárokon. Ezek közül is kiemelkedő a Katschbergi Adventi Útvonal (téli túraútvonal több állomással 1750 méteres magasságban), amely a karácsonyi hagyományokat helyezi előtérbe és az Alpesi Termáladvent Bad Kleinkirchheimban (kézműves termékek, zenei előadások és kulináris finomságok az Alpok-Adria térségből). A romantikusoknak a „Felhők feletti advent” ajánlott a Pyramidenkogelen és a Millstatti-tavon úszó Kap 4613-on. A hagyományőrzők naptárjában kitüntetett helye van Gegendtal-völgyi harangozóknak, a Karintia egyes tavainál ápolt hagyománynak, a karácsonyfa-szentelésnek, valamint a csillagéneklésnek Heiligenblutban, ami 2010 óta az UNESO szellemi világörökséghez tartozik.

6. Mágikus pillanatok a természetben

Hallott már a Karintiában, a természetben átélt „mágikus pillanatokról”? Ezek különleges vezetett félnapos és egésznapos túrákat jelentenek érintetlen, gyakran misztikus helyeken, hegyek és tavak között. Karintia csodás növény és állatvilágát bemutató kirándulásokat komoly helyismerettel rendelkező, képzett túravezetők tartják. A kínálat a kőszáli kecskékhez vezető hótalpas túráktól a csillagok megfigyelésén át a Weissensse Natúrparkban a régi kézműves mesterségek nyomában tett felfedezőtúrákig és natúrkozmetikumok előállításáig terjed.

7. Túrázás a sívidékek között

A sítúrázás reneszánszát éli. Karintiában is. Karintia sítúrákat bemutató honlapján több mint 160 hivatalos túra található. Egy különlegesség mind között a Nockberge Trail, amely öt síterepet, a Katschberget, az Innerkremset, a Turracher Höhét, a Falkertet és a Bad Kleinkirchheim/St. Oswald síterületet köti össze egymással. A Nockberge-trail Ausztria első online foglalható sítúraösvénye, amelyen bárhol, bármikor, bárkivel útnak indulhatnak a vendégek. A trail elsősorban olyan sítúrázóknak ajánlott, akik kényelmes, de gyakorlott és jó erőnlétű túrázók, de kerülik a magashegyi szakaszokat. Az 5 napos túra egy-egy szakaszára legfeljebb hat órát kell betervezni. Mivel egyes helyeken felvonókkal is utazhatnak a sítúrázók, ezért minden szakaszon ki lehet váltani némi szintkülönbséget. Szintén rendhagyó, hogy a Nockberge trailen más többnapos sítúrákkal ellentétben nem matracos hálóhelyeken, hanem kitűnő alpesi-adriai konyhát kínáló, színvonalas (wellness-) hotelekben éjszakázhatnak a túrázók.

8. Amikor beköszönt az éjszaka Karintiában

A téli napok Karintiában csupa szórakozást, temérdek kalandot és számtalan izgalmas és új élményt jelentenek. Ezek a pillanatok akkor sem érnek véget, amikor a nap a hegyek mögé bújik. Valójában az élmények csak sokasodnak az éj beálltával: Ausztria délvidékén a vállalkozó kedvű „éjjeli baglyok” is megtalálják a kedvükre való szórakozást: ilyen például az éjszakai síelés (többek között Bad Kleinkirchheimben és a Nassfelden) vagy a fejlámpás sítúra a Dreiländereck síterepen. Ezen kívül teliholdas hótalpas túrára is várják a vendégeket (például a Dobratschon) vagy az éjszakai szánkózás is izgalmas lehet (a Katschbergen, a Turrachon és az Innerkrems síterepen). A Karintia termálfürdőben teliholdas szaunafelöntéseket is tartanak.

9. Újdonságra vágyik? Valami másra?

Néha érdemes elhagyni a komfortzónát és kipróbálni egy új sportágat. Nincs erre jobb időszak, mint az üdülés. Gyerünk hát, induljon a kaland! A jég mindjárt két különleges kalandot is tartogat a vendégeknek – a jégbúvárkodást az Weissensee-nél és a jégfalmászást, például a Nassfelden vagy a Hohe Tauern Nemzeti Parkban található Heiligenblutban. Nassfelden központja is van a különleges téli sportágaknak. Itt mindenki kedve szerint kipróbálhatja a snowbike-ot, a hammerhead szánkót, a snowtrike-ot vagy bobszánkót. A snowbike Bad Kleinkirchheimban, a Weissensee-nél és a Dreiländereck síterepen is kipróbálható.

10. Romantikus alpesi menedékházak és kóstoló a karintiai Alpok-Adria konyhából

A sípályák mentén számos fogadó, étterem és hütte várja a síelőket. Sok helyen jellegzetes karintiai csemegékkel kényeztetik a vendégeket és számos vendéglátó csatlakozott már a slow food kezdeményezéshez is. A karintiai Alpok-Adria konyha jellemzője, hogy a környékbeli friss alapanyagokat párosítja a régi főzési hagyományokkal. Emellett fontos szempont, hogy növeljék a tudatosságot a regionális termékek iránt és megőrizzék a különféle régiók kulináris sajátosságainak sokszínűségét. A karintiai konyha specialitásai közé tartozik a Kärntner Kasnudel (töltött tésztatáskák), a karintiai tavi pisztráng, a fatányéros uzsonna (többek között galtali sonkával és sajttal), a helyi vadspecialitások, a glockner-bárány, a biolúd, a lesachtali parasztkenyér (UNESCO világörökség), az aszalt körtés tészta mézes vajjal és a Reindling, amely egy kelttésztából készült kuglóf cukorral és fahéjjal – és végül, de nem utolsó sorban a házi készítésű cirbolyasnapsz.

11. Téli Karintia-kártya

A téli Karintia-kártyát az elmúlt évben vezették be. A különleges téli üdülőkártya univerzális kulcsként szolgál, legyen szó a hófödte hegycsúcsok meghódításáról vagy a hóborította téli tájon át tett hótalpas kirándulásról. A kínálat a Pyramidenkogel kilátóból nyíló impozáns kilátástól, a karintiai múzeumok kulturális kínálatán át, a számtalan hegyi felvonóig terjed. A téli Karintia-kártya 29 eurótól vásárolható meg.

További információk:

www.kaerntencard.at

www.karintia.com

Fotó: Franz GERDL_Kärnten Werbung és Tine Steinthaler_KaerntenWerbung

További cikkek

Karintia > 5+1 panorámapont 2022.06.02
Karintia tájain mindent megtalálható, amit a túrázók csak kívánnak – magas hegyek, tágas völgyek és kristálytiszta tavak váltakoznak bármerre is indulunk, bármilyen sorrendben is tervezzük a túránkat. A csodás panorámát számtalan kilátópontról megtekithetjük. Íme bemutatjuk az 5+1 panorámapont kedveceinket.
A MÉLYBE TEKINTENI 2020.10.18
A Stájerországban, a Ramsau-fennsík felett található Dachstein Skywalk kilátóról a bátor vállalkozók 250 méteres mélységbe tekinthetnek alá.

Ajánló

A Balaton legújabb kikötője - Kékszalag PORT 2022.07.02
2022. július 1-én ünnepélyes keretek között megnyílt a Balaton legújabb kikötője, a Kékszalag PORT. A Marina a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Kajak-Kenu ...
Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.