Hóra váltotta a homokot a Szombathelyi-Villám strandröplabda páros

2021.03.02.
Snow Volleyball European Tour

Szombathelyi Szandra és Villám Lilla strandröplabda páros február közepén kipróbálta magát havon is,  gyönyörű tavaszias időben kezdődött a 2021-es Snow Volleyball European Tour első hétvégéje.

Snow Volleyball European Tour

Az ismert teremröplabda játékosok, Villám Lilla és Szombathelyi Szandra tavaly óta játszanak párban a strandröplabdában, – egyebek mellett minketten Eb-résztvevők és jelenleg a Vasasbna játszanak.
Szandra már négyszer nyert strandröplabda Országos Bajnokságot, míg Lilla tavaly váltott a teremről homokra. A Snow Volleyball European Tour-ra párosuk kiegészült a korbban már havon tapasztalatot szerzett Győri Panni és Lutter Eszter párosával, – ebben a felállásban vette kezdetét nyégyük számára a nem mindennapi sportesemény.

Első hétvége

A február 20-án indult sorozat első hétvégéjén 13 nemzet versenyzői vettek részt, több csapattal. Voltak köztük rutinos snow röpisek, voltak akik először váltottak homokról hóra. Mindenki  izgatottan várta a kihívásokkal teli hétvégét, átlag minúsz 10 fokos hőmérsékletet jósoltak előzetesen a szervezők. Ezzel szemben a plusz 15 fokos jó idő és szikrázó napsütés fogadta a csapatokat 1850 méterrel a tengerszint felett az ausztriai Wagrainban.
A négy fős magyar magyar csapat már az első napon felhívta magára a figyelmet, hiszen a tornán egy átlagos mérkőzés 20-25 percig tart, a magyar lányok ezzel szemben kiélezett kemény menetet vívtak a cseh lányokkal 48 percen keresztül. Bár alulmaradtak délelőtt, de nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttek a délutánra. A litvánok elleni 37 perces mérkőzésükön sem adták magukat könnyen, sikereson hozták a 2:1-es győzelmet.
Elképesztő volt ez a versenyhétvége, minden percét imádtam. A havon való mozgást még meg kell szokni és a stoplist is, de a hangulat és, hogy a hegyekben játszunk egy teljesen új élményt ad. De azért nekünk a homokon való játék marad az első.” – mesélte Szandi.
Lilla is hasonló véleménnyel volt az elmúlt napokról, – “A friss hó alatt azért a jég ott volt a pályán és okozott néhány sérülést, de ezek ellenére is végig mosolyogtunk minden mérkőzésünk alatt és élveztük a játékot, gondolom ez a fotókon is visszajön.

Második hétvége

A második hétvégére a női mezőny száma felduzzadt, erős kihívókkal teli mecsnapok vártak a magyar lányokra, így a szokatlan pálya és szinte pihenés nélkül, három kiélezett mecss során a 9. helyig meneteltek.
A két hétvégéről a Szandi pozitívan nyilatkozott,
“Még csak 4 hónapja készülünk együtt, de már lejátszhattuk első közös nemzetközi mérkőzéseinket. Persze itt jött egy kis csavar, mert homok helyett havon, valamint 4 fős csapatunkból 3 játékos állhatott a pályán.
Az igazat megvallva tartottunk a strandröplabdától teljesen ellentétes meccskörülményektől, látszott hogy nehezebben is alkalmazkodtunk, de borzasztóan élvezetes volt és a jövőre nézve rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk az elmúlt 2 hétvége során. Most visszatérünk újra 100%-al az első közös strandszezonunk felkészüléséhez. Hihetetlenül motiváltak és elszántak vagyunk, amihez az elmúlt hétvégék plusz lendületet adtak nekünk.”

2

kép 1 / 5

A téli kitérő után a páros természetesen visszatér majd a homokra, és teljes erővel készülnek az idei Országos Bajnokságra és a nemzetközi stranröplabda versenyekre.
A blogjaikat itt olvashatjtok >>>

Mit kell tudni a hóröplabdáról?

  • Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szakágnak 2026-tól az olimpiai részvételre is esélye lehet.
  • A hóröplabdát ugyanolyan méretű pályán játsszák, mint a strandröplabdát, a szettek azonban nem 21, csak 15 pontig tartanak.
  • A pályán egyszerre 3 játékos van, és egy csere lehetőség.
  • Maga a hóröplabdázás alapjában véve a strandröplabdához hasonlít – csak a talaj, az öltözet és a szettek hossza más.
  • 2011 mérföldkő volt a sportág történetében. Az Osztrák Röplabda Szövetség (ÖVV) hivatalos sportágnak ismerte el a hóröplabdát, és saját pályázati meghívóval látta el.
  • Nemzetközi irányító testületek általi elismerést 2015. októberében  az Európai Röplabda Szövetség (CEV) megerősítette, így az új sport bekerült a hivatalos versenynaptárba is.
  • Az első CEV Snow Volleyball sorozatot 2016. márciusában rendezték meg.
  • Hóröplabda éjszakája a PyeongChang 2018 olimpiai játékokon, a világ röplabda és a strandröplabda legnagyobb sztárjainak bemutatójával.
  • Első Európa-bajnokságra a 2018. márciusában került sor az ausztriai Wagrain-Kleinarlban és Flachauban.
Elérhetőség: 

 

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.