betöltés folyamatban...

Hóra váltotta a homokot a Szombathelyi-Villám strandröplabda páros

2021.03.02.
Snow Volleyball European Tour

Szombathelyi Szandra és Villám Lilla strandröplabda páros február közepén kipróbálta magát havon is,  gyönyörű tavaszias időben kezdődött a 2021-es Snow Volleyball European Tour első hétvégéje.

Snow Volleyball European Tour

Az ismert teremröplabda játékosok, Villám Lilla és Szombathelyi Szandra tavaly óta játszanak párban a strandröplabdában, – egyebek mellett minketten Eb-résztvevők és jelenleg a Vasasbna játszanak.
Szandra már négyszer nyert strandröplabda Országos Bajnokságot, míg Lilla tavaly váltott a teremről homokra. A Snow Volleyball European Tour-ra párosuk kiegészült a korbban már havon tapasztalatot szerzett Győri Panni és Lutter Eszter párosával, – ebben a felállásban vette kezdetét nyégyük számára a nem mindennapi sportesemény.

Első hétvége

A február 20-án indult sorozat első hétvégéjén 13 nemzet versenyzői vettek részt, több csapattal. Voltak köztük rutinos snow röpisek, voltak akik először váltottak homokról hóra. Mindenki  izgatottan várta a kihívásokkal teli hétvégét, átlag minúsz 10 fokos hőmérsékletet jósoltak előzetesen a szervezők. Ezzel szemben a plusz 15 fokos jó idő és szikrázó napsütés fogadta a csapatokat 1850 méterrel a tengerszint felett az ausztriai Wagrainban.
A négy fős magyar magyar csapat már az első napon felhívta magára a figyelmet, hiszen a tornán egy átlagos mérkőzés 20-25 percig tart, a magyar lányok ezzel szemben kiélezett kemény menetet vívtak a cseh lányokkal 48 percen keresztül. Bár alulmaradtak délelőtt, de nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttek a délutánra. A litvánok elleni 37 perces mérkőzésükön sem adták magukat könnyen, sikereson hozták a 2:1-es győzelmet.
Elképesztő volt ez a versenyhétvége, minden percét imádtam. A havon való mozgást még meg kell szokni és a stoplist is, de a hangulat és, hogy a hegyekben játszunk egy teljesen új élményt ad. De azért nekünk a homokon való játék marad az első.” – mesélte Szandi.
Lilla is hasonló véleménnyel volt az elmúlt napokról, – “A friss hó alatt azért a jég ott volt a pályán és okozott néhány sérülést, de ezek ellenére is végig mosolyogtunk minden mérkőzésünk alatt és élveztük a játékot, gondolom ez a fotókon is visszajön.

Második hétvége

A második hétvégére a női mezőny száma felduzzadt, erős kihívókkal teli mecsnapok vártak a magyar lányokra, így a szokatlan pálya és szinte pihenés nélkül, három kiélezett mecss során a 9. helyig meneteltek.
A két hétvégéről a Szandi pozitívan nyilatkozott,
“Még csak 4 hónapja készülünk együtt, de már lejátszhattuk első közös nemzetközi mérkőzéseinket. Persze itt jött egy kis csavar, mert homok helyett havon, valamint 4 fős csapatunkból 3 játékos állhatott a pályán.
Az igazat megvallva tartottunk a strandröplabdától teljesen ellentétes meccskörülményektől, látszott hogy nehezebben is alkalmazkodtunk, de borzasztóan élvezetes volt és a jövőre nézve rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk az elmúlt 2 hétvége során. Most visszatérünk újra 100%-al az első közös strandszezonunk felkészüléséhez. Hihetetlenül motiváltak és elszántak vagyunk, amihez az elmúlt hétvégék plusz lendületet adtak nekünk.”

2

kép 1 / 5

A téli kitérő után a páros természetesen visszatér majd a homokra, és teljes erővel készülnek az idei Országos Bajnokságra és a nemzetközi stranröplabda versenyekre.
A blogjaikat itt olvashatjtok >>>

Mit kell tudni a hóröplabdáról?

  • Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szakágnak 2026-tól az olimpiai részvételre is esélye lehet.
  • A hóröplabdát ugyanolyan méretű pályán játsszák, mint a strandröplabdát, a szettek azonban nem 21, csak 15 pontig tartanak.
  • A pályán egyszerre 3 játékos van, és egy csere lehetőség.
  • Maga a hóröplabdázás alapjában véve a strandröplabdához hasonlít – csak a talaj, az öltözet és a szettek hossza más.
  • 2011 mérföldkő volt a sportág történetében. Az Osztrák Röplabda Szövetség (ÖVV) hivatalos sportágnak ismerte el a hóröplabdát, és saját pályázati meghívóval látta el.
  • Nemzetközi irányító testületek általi elismerést 2015. októberében  az Európai Röplabda Szövetség (CEV) megerősítette, így az új sport bekerült a hivatalos versenynaptárba is.
  • Az első CEV Snow Volleyball sorozatot 2016. márciusában rendezték meg.
  • Hóröplabda éjszakája a PyeongChang 2018 olimpiai játékokon, a világ röplabda és a strandröplabda legnagyobb sztárjainak bemutatójával.
  • Első Európa-bajnokságra a 2018. márciusában került sor az ausztriai Wagrain-Kleinarlban és Flachauban.
Elérhetőség: 

 

Ajánló

Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor ...
Hidegben vagy melegben jobb edzeni? 2023.01.26
A nagyon hideg vagy rendkívül meleg hőmérsékleten végzett edzés biztonsági kockázatot jelent a sportolók számára. Míg az edzési hőmérséklet preferenciája ...
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. ...
A futás élvezet is lehet! 2023.01.23
A maratoni futásnak nincs tíz olyan törvénye, amelyet ha betartasz, biztosan beérsz, sérülés nélkül és a kívánt idővel. Viszont olyan szabályai akadnak, amelyeket ...
Törölköző diéta?? 2023.01.22
Tíz évvel ezelőtt egy japán orvos, Fukutsudzi rájött, hogy az elhízás hátterében sok esetben a rossz testtartás áll. Fukutsudzi szerint, a medence és a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.