betöltés folyamatban...

Így vált a kerékpározásból bubizás

2022.12.31.
Bubizás

Az elmúlt 8 évben megszokott látvánnyá vált, hogy zöld színű kerékpárokat és Bubi feliratú állomásokat látunk Budapest legforgalmasabb helyein. A kezdeti sikerek után kisebb hullámvölgy következett, ami teljes megújulást hozott. Így vált a kerékpározásból bubizás Budapesten. Honnan indult és hova tart hazánk legnépszerűbb kerékpár megosztó szolgáltatása?

A nehéz kezdet

Amikor a MOL Bubi elindult 2014-ben még sokkal kevesebben kerékpároztak rendszeresen a fővárosban. Az infrastruktúra is fejlesztésre szorult, így mondhatjuk, a projekt elindulása kicsit megkavarta az állóvizet. Az emberek számára is elkezdte megmutatni, hogy a kerékpározás bárkinek elérhető, közlekedési alternatívaként is működhet.

„Az évek alatt eljutottunk oda, hogy nem tűnik öngyilkosságnak Budapesten biciklizni” – mondta a fejlődésről a Sport Forum Hungary előadásán Nagy Bence Csaba, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) digitális csatornáinak üzletfejlesztéséért felelős vezetője.

Emellett azt is kiemelte, hogy a Bubi volt az első közösségi közlekedési szolgáltatás. A Bubi sikere megalapozta az elektromos rollerek és az azokat üzemeltető cégek (pl: Lime, Tier) megjelenését és térhódítását. Az ilyen rendszerek a városvezetésre is motiváló hatással vannak, hiszen mindig el lehet gondolkodni azon, hogy egy új biciklisáv vagy útfelújítás mennyire motiválja az embereket, hogy többet használják ezeket a közlekedési módokat.

Sport Forum Hungary – Magyarország első számú sportkonferenciája

Idén októberben a Puskás Arénában szervezte a Sport&Move és a the path sports management ügynökség az első Sport Forum Hungaryt, ami a sportvilág különböző szereplőit hívta egy kötetlen eszmecserére. Az 58 előadás és kerekasztal-beszélgetés 650 szakember részvételével zajlott. A konferencia a következő években szeretne még nagyobbá válni, és pár éven belül egy többnapos szakmai fesztivállá fejlődni, ahol tapasztalatokat cserélve és megosztva lehet felkészülni a hazai és nemzetközi sportélet fejlesztésére és népszerűsítésére

Bubizás

Az innováció hatására 2018-ban az év szava a bubi/bubizás lett, ami mutatja, hogy pár év alatt sikerült az emberek mindennapjaiba beépülni, és olyan brandet létrehozni, amihez a felhasználók kapcsolódni tudtak. A kezdeti rendszer fölött azonban eljárt az idő. Egyrészt az első generációs kerékpárok használatát nagy sportértéknek lehetett tekinteni, a tömör gumik és a robosztus súlya miatt.

„Amikor a Margitszigetnél mentél fel a hídra, úgy érezhetted magad, mint Pantani az Alpe d’Huezen” – hozott egy hasonlatot Nagy Bence Csaba.

Az is nehezítette a terjedést, hogy éves bérletet akkoriban csak személyesen lehetett vásárolni, és az árazás egyik nagy hátránya volt, hogy a használathoz 25 ezer kauciót kellett befizetni.

Az új Bubi

A MOL Bubi 2021 elején teljeskörű reformon esett át. Lecserélődtek a biciklik, a régiek azóta a Máltai Szeretetszolgálathoz kerültek, és a 300 legszegényebb magyar településen használják őket. Új applikáció készült, ami megkönnyítette a vásárlást. Megszűnt a kauciós rendszer és a havi bérlet 500 forintossá tételével mindenki számára elérhetővé vált. Az azóta eltelt 1,5 évben több, mint 230 ezren regisztráltak és próbálták ki a Bubit. Az összes utazás száma pedig 3,7 millió körül van, ebből is látszik mekkora a kereslet a rendszerre, és a városon belüli kerékpározásra.

A következő időszakra is vannak tervek. Az új bicikliknek hála már nagyobb távolságokat lehet megtenni, így fokozatosan bővül az állomások száma, és a város egyre több kerülete lesz elérhető Bubival. Egy jutalomrendszer bevezetése is az ötletek között szerepel, ami különböző kedvezményekkel támogatná azokat, akik többet használják az alkalmazást. A cél, hogy minél élhetőbb legyen a város, és minél több embert tudjanak bevonni a kerékpározás élményébe és a mozgásra ösztönözni. Sokan azok közül, akik a Bubit kipróbálták, azóta már saját biciklit is vettek, ez is pozitívum Nagy Bence Csaba szerint.

Ezt is olvasd el!
Kerékpárosok helyezkedésére vonatkozó szabályok 2022.11.16
Az elmúlt tizenöt évben Budapesten minimum megkétszereződött a naponta bringázók száma, és országos szinten is Európa harmadik legnagyobb bringás nemzete vagyunk. Ezért nem árt, ha minden közlekedő számára összefoglaljuk a kerékpárosok helyezkedésére vonatkozó szabályokat – gyakorlati példákkal illusztrálva azokat.

A szemléletváltás hosszú folyamat, de a Mol Bubi halad a saját útján azért, hogy minél tovább fejlődhessen. A különböző közösségi médiás felületeken pedig várják a felhasználók ötleteit és javaslatait, amik még több újítást hozhatnak.  

Szöveg: Kreisz Bálint

További cikkek

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új szakaszához érkezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónő. A nyár végén vagy az ősz elején ad életet gyermekének.
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a bemutatkozáson is túl vagyunk, ami eddig sikeresnek mondható.

Ajánló

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...
Triál- játszótér a világ 2023.03.15
Az elmúlt évtizedekben új technológiák jelentek meg a kerékpáriparban, a szakágak bringái minden eddiginél jobban specializálódtak, hiszen a legtöbb versenyszám ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.