Giro d’Italia Budapest Grande Partenza

2021.11.05.
Giro d'Italia Budapest Grande Partenza

A 105. Olasz Körverseny útvonalát már korábban is megismerhettük, most bemutatjuk részletesen a Giro d’Italia Budapest Grande Partenza, azaz a magyarországi szakaszokat.

Grande Partenza

2022. május 6-án, pénteken a Budapest-Visegrád szakasszal kezdődik, majd újra egy budapesti rajt következik egy fővárosi időfutammal, majd egy Kaposvár-Balatonfüred szakasszal zárul a 105. Giro d’Italia magyarországi része és folytatódik a verseny az olaszországi helyszíneken.

A 2022-es Giro első három, magyarországi szakasza

1. szakasz: Budapest–Visegrád, 195 km (május 6., péntek)

Alapvetően sík profilú etap, de sok „sunyi” kis fel-le „hullámvasúttal”, Székesfehérvár útba ejtésével. (2 csillagot kapott az ötös fokozatú nehézségi skálán).

2. szakasz: Budapest–Budapest, 9.2 km, egyéni időfutam (május 7., szombat)

Pestről érkezik Budára a szombati egyéni időfutam, amely rövid, de csalóka etap, avagy ne tévesszen meg senkit az alig 9 km-es táv: az útvonal nem egyszerű, különösen a szakasz végi emelkedő okozhat majd kellemetlen perceket a versenyzőknek a Ponty utcával kezdődően. (3 csillag)

3. szakasz: Kaposvár–Balatonfüred, 201 km (május 8., vasárnap)

A leghosszabb, 200 km feletti magyarországi etap Kaposvárról indul és Nagykanizsa, Badacsony és Tihany érintésével érkezik meg Balatonfüredre. Gyors, sík szakasz, egyértelműen a sprinterek játszótere – ezzel együtt megállapíthatjuk, hogy mindhárom hazai szakasz különböző karakterisztikájú, más és más versenytípusoknak fekszik, a változatosságra tehát bizonyosan nem lehet panasz. (1 csillag)

Valter Attila a 2021-es Giron öt napot a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér, három napot pedig az összetett éllovast illető rózsaszín trikóban töltötte.

“Nagyon örülök, hogy Visegrádra vitték az első szakaszt, nagyon sokat edzem arrafelé Fetter Erikel és Dina Mártonnal. A Tour de France egyelőre várat magára, nem volt kérdés, hogy a magyarországi Nagy Rajt miatt a Girót választottam. Két hete minden nap úgy kelek, hogy meg kell nyernem a visegrádi szakaszt. Van fél évem, hogy megküzdjek az extra teherrel, szeretnék maradandót alkotni.”

Ez is érdekelhet >>> GIRO HŐSOK: A KANNIBÁL – EDDY MERCKX

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

További cikkek

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából indul útjára egy rövid, 13 kilométeres egyenkéntivel, majd további két szakasz erejéig marad Dánia országútjain.
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – bár a felület más, a geolokáció és az interaktivitás pedig hatalmas plusz – nem is különböznek olyan nagyon a régiektől…
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb csapata vett részt, izgalmas és szemet gyönyörködtető mérkőzésekkel cáfoltak rá a régi mondásra, hogy „Kis pénz, kis foci, nagy pénz nagy foci”.

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

Giro d'Italia Nagy Rajt - Giro falu

2022.05.24
#girohungary2022
Giro d’Italia Nagy Rajt – 2022. május 6-án startolt Budapestről a 105. Giro d’Italia három magyarországi szakasszal.