BRINGAVÁLASZTÓ 2.

2022.04.01.
bringaválasztó

5 tanács a tavaszi kerékpárvásárláshoz! A jó idő beköszöntével sokakban elhatározássá érik a kerékpárvásárlás gondolata, de mielőtt belevágnánk egy impulzusvásárlásba, érdemes az alábbiakat végiggondolni.Itt a bringaválasztó 2. része!

Nincs olyan bringa, ami mindenre (is) jó!

Kerékpárvásárlás előtt gondoljuk végig, mire fogjuk leggyakrabban használni a bringánkat. Munkába járáshoz? Ha igen, milyen útvonalon fogunk haladni: sok hegymenet van benne vagy ellenkezőleg, hosszú kilométereken keresztül csak emelkedőmentes utakon haladunk? Esetleg csak hétvégi tekerésekhez a környék utcáin? Netán autóba vágjuk a család bringáit és nekiindulunk a Velencei-tó megkerülésének, nyaranta pedig kerékpáros nyaralásokat szervezünk? Ezekhez az utakhoz más „típusú” bringát érdemes választani, az úticélunknak és útvonalunknak leginkább megfelelő kerékpár a legjobb választás.

A legtöbb bringa átalakítható!

A fentieknek látszólag ellentmond azonban, hogy a legtöbb kerékpár kis mértékben átalakítható az igényeinknek megfelelően. Érdemes ezeket a szempontot is figyelembe venni, mielőtt a vásárlásra adjuk a fejünket. Egy profi országúti bringára nehezen szerelhető sárvédő vagy csomagtartó. Egy mountain bike széles gumijait általában gond nélkül cserélhetjük vékonyabbra, hogy aszfalton is kényelmes legyen vele pl. a munkába járás. Közlekedési célra a legmegfelelőbb típus a trekking, fitness és városi típusok, a vásárlást követően érdemes sárvédőt és csomagtartót szereltetnünk a drótszamarunkra, így évszaktól függően kényelmesen fogunk tudni naponta nyeregbe pattanni.

Nézz körül a bolhapiacon!

Pénztárcától függetlenül érdemes a használtpiacon is körülnézni: ma már óriási választék elérhető a használt kerékpárok piacán is, a néhány tízezer forintos lepukkant járgányoktól a több millió (!) forintos használt versenybringákig. Egy nagy hátránya/nehézsége van a dolognak: valamennyire értenünk kell a biciklikhez (vagy kell egy ismerős, aki ért hozzájuk) ahhoz, hogy jó ár-érték arányú bringához jussunk. A használtbringa-vásárlás előnyeit azonban hosszan sorolhatnánk, de elég annyi, hogy verhetetlen az ár-érték arányuk: a legolcsóbb új bringák áráért középkategóriás használt bringát vehetünk – előzőek 1-2 szezon után kidobhatók, míg egy jó használt bringa még 5-10 évig szolgálhat minket. Új helyett használtat venni ráadásul még környezetkímélő megoldás is.

A méret a lényeg!

Egy kerékpáron nagyon sok minden állítható, egy dolog azonban nem: a váz mérete. A nem megfelelő méretű kerékpár nemcsak kényelmetlen, hanem hosszú távon egészségtelen is a használója számára. Ezért nagyon fontos, hogy az interneten könnyen elérhető bringás mérettáblázatok alapján tájékozódjunk és a testmagasságunknak és belső lábhosszunknak megfelelő méretű kerékpárt válasszunk.

Elektromos vs hagyományos bringa?

Hollandiában már több elektromos kerékpárt értékesítenek, mint hagyományos bringát, s feltehetőleg a hazai e-bike eladások is megtöbbszöröződnek a következő években. A divathullámnak azonban csak akkor érdemes felülni, ha valóban szükségünk van e-bike-ra: pl. mert hegyvidéken lakunk, esetleg több tíz km-t tekerünk a munkahelyünkre. Az elektromos kerékpárok zöldebbek ugyan az autóknál, de nem annyira környezetbarátok, mint az „analóg” kerékpárok. 

Végül, de nem utolsósorban: ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről!

Amikor végre valahára megtaláljuk a keresett kerékpárunkat és kifizetjük a tervezettnél általában jóval több pénzt is érte, hajlamosak vagyunk „letudni” a bringavételt és megfeledkezni a jó minőségű, elengedhetetlen kiegészítők beszerzéséről. Egy jó lakat, jó minőségű lámpák, esetleg egy jobb sisak együttesen a bringa árának 20-30%-át is kitehetik, aki viszont kimaxolja a büdzséjét a biciklijére, az lehet, hogy éppen ezeken a legfontosabb dolgokon fog spórolni. Kalkuláljuk bele ezeket a költségeket előre és ugyanolyan alapossággal nézzünk körül a kiegészítők piacán is, amilyen elánnal a vágyott biciklinket keressük!

Ezt is olvasd el!
TEREPTŐL A TÚRÁIG - BRINGAVÁLASZTÓ 1. 2022.03.26
A 90-es években minden alternatívára megoldáskész, vadul rugózó, recsegő-ropogó biciklik gurultak a kerékpáros-infrastruktúrától mentes hazai utakon. Mi maradt meg mára ebből, és miben léptünk előre? A kerékpárválasztás ma is sokaknak gondot okoz. Itt a bringaválasztó, segítünk!

Szerző: Árva János

További cikkek

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. Az egyedülálló esemény célja, hogy a résztvevők megismerjék egymás különbözőségeit és erősödjön bennük az elfogadó hozzáállás.
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az is belefér, ha az elején inkább sétálsz felfelé, mint futsz.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.