betöltés folyamatban...

Amikor a futócipő az oka mindennek…

2024.05.31.
futócipő

Sokat lehet hallani, hogy a futás a legolcsóbb sport, mert semmire sincs szükség hozzá. Mások azért kiegészítik, hogy csak egy jó futócipőre. Mivel általában a futócipő az oka mindennek, hozzá kell tenni azt is, hogy a számodra tökéletes futócipőre!

Ahány ember, annyiféle láb

Így ne is hallgass a legjobb barátodra, hogy neki mi vált be, hiszen lehet, hogy neked teljesen más cipő lesz az ideális!

Meg kell nézni, hogy milyen a lábad anatómiája és állása, hogy hogyan futsz. De az sem mindegy, hogy milyen talajon, mennyit. Így érdemes felkeresni egy erre specializálódott boltot, ahol szakszerűen tudnak segíteni a döntésben, és együtt kiválasztjátok a megfelelő lábbelit. Ne sajnáld rá az időt és a pénzt, hiszen ezzel rengeteg sérülést kerülhetsz el. Természetesen nem előzhetsz meg vele mindent, hiszen más tényezők is szerepet játszhatnak a fájdalmak kialakulásában. De az biztos, hogy egy számunkra rossz vagy túl régi cipő megnöveli a sérülések kockázatát.

A munkám során sokszor találkozom olyan esetekkel, ahol a nem megfelelő cipő volt a fájdalom okozója. Az emberek sokszor nem is gondolják, hogy ilyen egyszerű ok bújik meg a tünetei mögött.

Na de nézzük is meg, hogy milyen sérülések jöhetnek elő ilyen esetekben!

A testünkben szerteszét, mindenhol receptorok vannak. Ezek a receptorok jeleket küldenek az agynak. Az agyunk pedig összegyűjti a sok-sok információt, és ezek alapján kiadja a parancsot az izmoknak, hogy éppen mit csináljanak. Ha minden rendben van, akkor az izmok megfelelően működnek, ahogy az adott mozgásnál kell. Ha rossz cipőben van a lábunk, akkor például a nem megfelelő alátámasztás miatt a receptorok azt a jelet küldik az agynak, hogy valami nem jó. Így az agy másképp reagál erre a szituációra. Más parancsot ad ki az izmoknak, megbomlik a normál izomegyensúly. Kezdetben ez csak akkor valósul meg, amikor rajtunk van a cipő, de egy idő után már állandósulhatnak is a tünetek.

Az egyik leggyakoribb eset, hogy a vádli feszessé válik – ebből pedig lehet talpibőnye- vagy Achilles-ín-gyulladás, esetleg izomsérülés. De kialakulhat a lábszár vagy a derék fájdalma is. Nagyon fontos megjegyezni, hogy az okot ne feltétlenül csak a cipőben keressük – sokszor más tényezők is közrejátszanak a sérülések kialakulásában, így ezek össze is adódhatnak. 

Nézzük meg, hogy mikor gyanakodjunk a nem megfelelő lábbelinkre!

Achilles-ín-gyulladás

Ha a sarkunk felett égő, fájdalmas érzést tapasztalunk, netán nehezen tudjuk mozgatni a bokánkat, vagy az Achilles-ín megvastagodását érezzük, akkor nagy valószínűséggel az Achilles-ín gyulladásáról beszélhetünk. Mivel ez az anatómiai képlet biztosítja a vádli és a lábfej között az erőátvitelt, könnyen túlterhelődhet, ha a lábfejnél valami probléma van. 

Plantar fasciitis

A talpi bőnye egy vastag kötőszövetes lemez, amely a lábujjaktól a sarokig húzódik. Ha ez a rész begyullad, akkor a talp egyes területei (a sarokcsontnál vagy az ujjak tövében) érzékenyek lesznek, fájdalmassá válnak. A kötőszövet megvastagszik, merevvé válik, ami csökkenti a terület funkcióját. Általában hosszú nyugalom után, valamint hosszú terhelés után növekszik a fájdalom, és hónapokig tarthat ez az állapot. 

Sípcsonti fájdalom

A lábszár elején, a sípcsontnál jelentkező tompa fájdalmat nevezzük shin splintnek vagy Tibialis Anterior szindrómának, ami az edzés hatására fokozódik. Ilyenkor a lábszár izmai között megbomlik az egyensúly, vagy túl rugalmatlan a kötőszövet – így nem lesz megfelelő az erőátvitel. 

Vádlihúzódás

Az izomtónus megváltozik a rossz cipő hatására. Leggyakrabban a vádlink túlfeszül. Ha ehhez hozzáteszünk egy hirtelen mozdulatot, akkor könnyen meghúzódhat az izom. Rosszabb esetben részleges szakadások is előfordulhatnak. Tartsuk rugalmasan és hidratálva, így elkerülhető a komolyabb sérülés.

Sarokfájdalom

A fentebb említett anatómiai képletek húzódása vagy amiatt, hogy a cipő irritálja egy ponton a lábunkat, kialakulhatnak fájdalmak a sarokcsonton. Általában a csont egy pontban nagyon érzékeny lesz. Gyakran a cipőt sem esik jól felvenni.

Térd-, csípő-, derékfájdalom

Ha egyszer megbomlik az egyensúly, akkor a szervezetünk elkezd kompenzálni, és máshol is előjöhetnek a fájdalmak. Így fordulhat elő, hogy a térdben, a csípőben vagy a derékban érezzük a nem megfelelően kiválasztott cipő káros hatását. Leggyakrabban az SI-ízület vagy a térdünk lesz érzékeny, de lesugárzó panaszok is megjelenhetnek. 

Természetesen ezeket a sérüléseket nem csak a rosszul megválasztott vagy a túl régi lábbeli okozhatja, de ha mostanában vagy esetleg túl rég cseréltél cipőt, akkor biztos, hogy ezen is érdemes változtatni. Vedd figyelembe, hogy egy cipő általános szavatossága a legtöbb esetben 800-1000 km (a gyártó által meghatározott érték). Érdemes cserélni, ha túlléptük ezt a határt. 

Ha már megtörtént a sérülés, akkor a nem megfelelő cipő elhagyása mellett ajánlott felkeresni egy szakembert, aki felderíti a probléma okát, és segít a kezelésben. A megfelelő terápia gyors gyógyulást tud biztosítani. 

Válassz kényelmes, a futásodnak és a testednek megfelelő lábbelit, hogy élmény maradjon a sportolás!

Ezt is olvasd el!
A NEW BALANCE BEMUTATJA AZ ÚJ FUELCELL REBEL-T! 2024.03.31
A SuperComp Elite v4 versenycipő megjelenésével együtt a New Balance bemutatja sokoldalú edzőcipője, a FuelCell Rebel legújabb változatát is. A Rebel negyedik kiadásánál a márka tervezői jelentős fejlesztéseket vezettek be, amelyek még könnyebbé, még kényelmesebbé és még hatékonyabbá teszik a mindennapi edzéseket. (X) (X)

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.