betöltés folyamatban...

Europe’s Best Promoter – Buranits Ildikó

2021.03.12.
EUROPE’S BEST PROMOTER

A legjobb európai promóternek választották Buranits Ildikót, aki hosszú évek óta meghatározó alakja a magyarországi és a nemzetközi fitness és body bulding életnek. A Fitparádét 2020-ban immár 18. alkalommal szervezték nagy sikerrel promóter társával, Sebestyén Péterrel.

A Europe’s Best Promoter díj kapcsán beszélgettünk Ildikóval (a képen bal oldalon)

Sport&Move: Hányadik nemzetközi elismerésed a Europe’s Best Promoter díj?

A profik égisze alatt ez az első nemzetközi elismerésünk Péterrel közösen. 1999 óta mi képviseltük a profi testépítő és fitnesz világszervezetet Magyarországon. Másik szövetség égisze alatt az elmúlt 15 évben, szinte minden évben kaptam díjat a testépítésért végzett globális tevékenységem kapcsán. Rangos szakmai díjakkal ismerték el az Európa-és világbajnokságokat amelyeket Magyarországon és Európa másik országaiban rendeztünk. Szerveztünk versenyeket Romániában, Koszovóban, de a Kanári-szigeteken sem okozott ez nekünk gondot. Vettem át díjat Dubajban, Indiában, Kínában, Bhutánban, Thaiföldön és több európai országban is. Iránban néhány edzőteremben falán híres versenyzők mellett díszeleg a fotóm, amit sportdiplomataként és nőként óriási megtiszteltetésnek veszek. A Fitparádét ért 15 különböző szakmai díj pedig korábban az általam vezetett budai sportközpont népszerűségéhez, márkaépítéséhez is hozzájárult. A Magyar Marketing Szövetségtől az esemény alapú aktivációk között a Fitparade Gymsports Festival-Multisport Festival Gyémánt díj 2020 elismerést kapott, az ügynökségi oldalon, vagyis a reklám-marketing nagyágyúk között. Mondjuk úgy, hogy nagyot mentünk tavaly.

Különlegesebb ez a díj mint a korábbiak?

A profi liga hazai képviselőjeként ez az első nemzetközi s közvetlenül a versenyzők és a rajongók szavazata által kapott elismerés a ”Europe’s Best Promoter 2020” elismerés, amely 3500 dollár pénzügyi támogatással jár. Ezt az októberi Fitparade IFBB Pro Bikini verseny pénzdíjaként közvetlenül a támogatótól fogják megkapni a helyezettek. Ha azt veszem, hogy ennek köszönhetően vágunk bele idén a profi verseny megszervezésébe, akkor ez díj óriási lehetőséget biztosít a magyar profi versenyzőknek is, lévén az első verseny leszünk amelyik a 2022-es Bikini Olympiára kvalifikál. A szavazáson a legkisebb országként nyertünk, Olaszország, Spanyolország és Románia előtt. Ez utóbbi tulajdonosa a Mr Olympia tulajdonosa is egyben, mondjuk úgy, hogy ott van pénz és paripa is, de a versenyzők mégis ránk szavaztak a legtöbben. Figyeltem a szavazás menetét. Hullámokban érkeztek a voksok. Előszőr a magyarok, majd az olaszok és a spanyolok, románok voksoltak, és akkor mellénk álltak az arab országok és Irán sportolói, majd a balkáni országok segítségével jutottunk fölényhez. A többieknél szinte lokálisak maradtak a szavazatok. Az első perctől komolyan vettük ezt a versenyt, mint általában mindent, amivel foglalkozunk. Tudatosan dolgoztunk a mozgósításon, azon, hogy akik jártak már nálunk, vagy honfitársaik nyertek valamelyik versenyünkön, azokat szavazásra bírjuk.

Szakmai díjnak tekinthető?

Ez egy közönségdíj, ami erősebb a szakmai díjnál, hiszen azok szavaztak akik vagy voltak már nálunk, vagy a bajnokaik által hallottak a Fitparádéról. Ami most már globálisan ismert magyar brand, tudják róla, hogy az Budapesten kerül megrendezésre, méghozzá nagyon magas színvonalon. Ha figyelembe vesszük, hogy nem szakszövetségként, ráadásul állami támogatás nélkül szervezzük Európa most már papíron is a legjobb 2 napos multisport fesztiválját, akkor az elmúlt két évtized munkája látszik-  legalábbis – presztízs szempontból megtérülni. Magyarország a rendezvényeink sikerével előkelő helyen áll a legrangosabb fitneszesemények világtérképén.

Hány szavazatot kaptál?

A Mr Olympia előtti péntekig tartott a szavazás, amelyben több ezren vettek részt. A voksok eloszlása:  Fitparade -Magyarország 53%, Spanyolország 19%, Románia 16%, Olaszország 12%, vagyis többen szavaztak ránk mint a 3 másik ország versenyeire és promóteire összesen.

Hány jelöltre lehetett szavazni?

4 ország és 6 promóter

Közösen kaptad a promótertársaddal vagy téged illet inkább a díj?

Közösen kaptuk, Sebestyén Péterrel. Mindkettőnknek más a feladata a csapatban, de a stratégiai döntéseket együtt hozzuk és együtt is finanszírozzuk a versenyek szervezését több mint két évtizede.

Világszinten milyen presztizse van a díjnak?

Ez az első díj ami az IFBB Pro League promótereinek tevékenységét tette mérlegre, odakapta rá mindenki a fejét. Eddig is csodabogárnak tartottak minket, de most már reméljük azt mondják, hogy azok a magyarok tudnak valamit, ha ilyen sokan szavaztak rájuk.

Melyik általad szervezett versenyre vagy a legbüszkébb? Nyilván a Fitparádé, de melyik év vagy helyszín?

Miután 2001-ben kinőttük a BKK-t a Debreceni Főnix Csarnokban voltunk 5 évig, azután a Fitparádé a XII. Csörsz utcai sportközpont nyitóeseménye lett. 12 évig ott növekedett a 2 napos multisport fesztivál, annak az utolsó 7 évében magam vezettem ezt a sportközpontot. A létesítmény újraindítására és a koncepció megújítására kaptam felkérést, s azalatt kerületi közös eseményként bevontuk a hegyvidéken élőket is a programjainkba. Mondhatnám azt, hogy ott már becsukott szemmel is megrendezhettük volna a két napos eseményt, ami másfelől már egy megszokott rutinban tartotta a csapatot és a sportfesztivált.

Tavaly a Covid mindenkit újragondolásra kényszerített, s ránk szervezőkre nagyon sok extra feladatot rótt. Meghívóval jöhettek csak a külföldi versenyzők, számos biztonsági előírás betartása és maga a felelősség, hogy tényleg mindenki egészségesen térjen haza a versenyeinkről óriási nyomás alatt tartotta a csapatot. Helyszínt váltottunk és az pedig a vírus miatt 2 héttel az esemény előtt egy másikra változott. Mellette a csapatunk is megújult. Az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy nézőmentes esemény lesz-e a Fitparádé vagy bejöhetnek a szurkolók. Végül a biztonsági szabályok betartása mellett, többször is teltházunk volt. A versenyzők közül az arabországokból érkezők nem, vagy csak nehezen kaptak vízumot, és néhány regisztrált sajnos nem tudott beutazni az országba, de ennek ellenére a Fitparádé mindkét napja óriási sikert aratott. Magyar versenyző nyerte a Profi kártyát a Bikini és a Figure kategóriában, és a versenyeket az óriási érdeklődés ellenére is precízen és pontosan tudtuk lebonyolítani. Sokváltozós éven vagyunk túl, és ebben az időszakban is tudtunk fejlődni. Büszkén nézek vissza az elmúlt 19 évre. A félvilág lemondta a versenyeket mi pedig bevállaltuk, és új helyszínen, új csapattal is sikerrel zártuk, ez nagy örömmel tölt el.

A kezdetek óta sporttörténelmet írunk..

ami a magyar versenyzők és a magyar fitneszközösség fejlődését és sikereit támogatja. A munkánk elismerése a magyar versenyzők nyakába akasztott érmek számában és a magyar versenyzők által elnyert IFBB Profi kártyák számában manifesztálódik. 1999-2004-ig mi szerveztük itthon az IFBB Pro versenyeket, ami a fitneszsportok F1 versenye. Utána olyan személyi változások voltak az akkori nemzetközi szervezet amatőr vezetésében. Ezzel mi nem értettünk egyet, ezért 2017-ig nem szerveztünk profi versenyt. Addig is komoly sikereket értünk el egy másik fitnesz világszövetség nemzetközi felépítésében. Teljesen tudatosan azt soha sem kapcsoltuk a Fitparádéhoz, ami független eseményként is gigantikussá növekedett. Mindvégig kiváló kapcsolatot ápoltunk a Mr Olympia akkori igazgatójával Robin Chang úrral, így mindenki tudta, hogy ha a személyi kérdések változnak biztosan együtt fogunk működni. Ez következett be 2017 őszén, s azóta ismét dübörög az élet az IFBB Pro League Hungary történetében. Mi vagyunk a kezdőlépés és az út azoknak a versenyzőknek akik arról álmodoznak, hogy a Mr Olympia színpadára álljanak. 14 év után ismét a Fitparádén rendeztünk IFBB Pro Bodybuilding és Pro Bikini versenyt. Eddig is a Fitparádé abszolút bajnokai közül került ki a profi kártyát szerzett versenyzők 95%-a. Most már a „koronát” is mi tehetjük a bajnokok fejére, Oczella Eszter, Hupczik Vivien, Molnár Zsófi, Harangi Adrienn, Majlinger Nóra, Csonka Eszter, Dr Jánvári Anita, Opre Alida, Németh Bálint, Vörös Máté profivá avatása is itt történt. Az IFBB Pro versenyek szervezése nem lehetséges támogatók nélkül, lévén nagyon komoly jogdíjakat kell fizetni.

Buranits Ildikó

Gratulálunk a 2020 valóban kiemelkedő év volt számotokra. Mit emelnél ki az elmút két évtized eseményeiből, mi volt a legnagyobb eredmény a Fitparádék történetében?

Sokáig kellene számolgatnom, hogy pontosan hány magyar versenyzőt segítettünk világbajnoki címhez és profi kártyához. Divatot teremtettünk a sportos, fitt külső lett a menő. Sorra nyílnak az edzőtermek, magyar táplálékkiegészítő gyártók váltak világhírűvé. Sikerszakma lett a személyiedzés amiből a versenyzők megélhetnek akkor ha a járványidőszakot magunk mögött tudjuk. A környező országok az ilyen jellegű fitnesz fesztiválesemények szervezésében messze mögöttünk járnak. Negyed évszázad után a versenyzők között is elindult végre valami. Arnold Schwarzenegger szerint folyamatosan vissza kell adni másoknak abból amit kapunk, ez a fejlődés és a körforgás lényege. Elindítottuk az IFBB Pro League Hungary hivatalos csapatprogramot. Akiknek ilyen szerződést biztosítunk azok óriási növekedésnek indultak. 60-80 sőt az egyik klubnál több mint 300 versenyzőt készítenek. Hárman szereztek profi bírói licencet, ami nagyon fontos a sportdiplomácia szempontjából. A legnagyobb klub a Kökény Team tulajdonosai Váradi Judit és Kökény Béla támogatása által pedig idén először rendezhetünk Wellness Pro versenyt, ami a 2022-es évi Wellness Olympia első kvalifikációs versenye lesz. 25 éve magunk finanszírozzuk Péterrel ezeknek a sportágaknak a fejlődését. Most pedig azok is fontosnak tartják, hogy bekapcsolódjanak a sportágfejlesztésbe, akik versenyzőként, edzőként és hivatalos csapatként üzletileg is profitálni tudtak belőle. Valami elindult, s együtt még erősebbek leszünk.

#ajövőmárelkezdődött

További cikkek

Fitparade 2022. október 15-16. 2022.10.14
Izmos lesz a hétvége Csepelen, hiszen a KIMBA sportcsarnokban kerül megrendezésre az edzőtermi sportok csúcseseménye a FITPARADE. Versenyzői létszámrekord és óriási izgalmak várhatók, hiszen 9 IFBB Pro Card a tét. 20 éves a Fitparádén – 3 IFBB Pro verseny is szerepel a programban.
RIP Shawn Rhoden - elhunyt a 2018-as Mr. Olympia 2021.11.10
46 éves korában váratlanul elhunyt a 2018-as Mr. Olympia, az amerikai Shawn Rhoden
MEGÚJUL A 2 NAPOS FITPARADE® GYM SPORTS FESTIVAL! 2021.10.13
2021. évben negyedik alkalommal megrendezett IFBB Pro Qualifier mellett már a második NPC Regional is a Fitparádé részévé válik.

Ajánló

Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor ...
Hidegben vagy melegben jobb edzeni? 2023.01.26
A nagyon hideg vagy rendkívül meleg hőmérsékleten végzett edzés biztonsági kockázatot jelent a sportolók számára. Míg az edzési hőmérséklet preferenciája ...
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. ...
A futás élvezet is lehet! 2023.01.23
A maratoni futásnak nincs tíz olyan törvénye, amelyet ha betartasz, biztosan beérsz, sérülés nélkül és a kívánt idővel. Viszont olyan szabályai akadnak, amelyeket ...
Törölköző diéta?? 2023.01.22
Tíz évvel ezelőtt egy japán orvos, Fukutsudzi rájött, hogy az elhízás hátterében sok esetben a rossz testtartás áll. Fukutsudzi szerint, a medence és a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.