betöltés folyamatban...

Suhajda Szilárd elérte a Mount Everest alaptáborát

2023.04.18.

2023 április 18-án, kedden Suhajda Szilárd hegymászó az előzetes terveknek megfelelően megérkezett a Mount Everest alaptáborába. Ezzel egyidőben sikeresen lezárult a Kyocera Everest Expedíció első fázisa, az úgynevezett előakklimatizációs időszak, mely során a mászó két héten keresztül 4400 és 5800 méter között készült a folytatásra.

A vállalkozás következő fejezetét a tényleges hegymászó-tevékenység kezdete, illetve a hegyen történő további akklimatizáció jelenti: ezalatt – várhatóan az előttünk álló 3-4 hét során – a hegymászó hozzászoktatja szervezetét a 7-8000 méteres magasságban jellemző légnyomásváltozáshoz, így a ritka levegőhöz, valamint a további mászáshoz és táborozáshoz szükséges felszerelést szállít fel a hegyre – mindezt önállóan, csakis saját erejére támaszkodva.

Suhajda Szilárd hegymászó, Mount Everest. Fotó: Kyocera Everest Expedíció

Szilárd a Föld legmagasabb hegycsúcsára indul

Suhajda Szilárd március 23-án indult Magyarországról Nepálba, hogy a Himalája hegységrendszerének – egyben Földünk – legmagasabb hegycsúcsára tiszta módszerekkel, mesterséges oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül kíséreljen meg feljutni.

Ezt is olvasd el!
Suhajda Szilárd a Föld legmagasabb hegycsúcsára indul 2023.03.21
Március 23-án veszi kezdetét a Kyocera Everest Expedíció 2023, melynek keretében Suhajda Szilárd mesterséges oxigén használata nélkül szeretné elérni bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Magyar állampolgárnak ez máig nem sikerült.

Az Everest 8848 méteres csúcsát magyar állampolgár így még soha nem érte el.

Az legelső palack nélküli megmászás a világhírű páros, Reinhold Messner és Peter Habeler nevéhez fűződik. 1978-ig a szakma és a tudomány úgy vélte, hogy ez egy lehetetlen feladat. Azóta 45 év telt el: az Everest csúcsát elérők alig 2%-a jutott fel palack nélkül a legmagasabb pontra. Ez világszinten alig több, mint 200 megmászást jelent, de jellemzően ezen mászókat is serpa teherhordók vagy komoly háttércsapat segítették. Suhajda Szilárd önálló, független mászóként mozog majd a hegyen, minden felszerelését saját maga szállítja, magaslati táborait egyedül építi ki, és az alaptábor fölött semmilyen egyéb erőforrást, más expedíciók táborait, vagy az előretolt alaptábor szolgáltatásait nem veszi igénybe. A kritikus szakaszokon kihelyezett ún. fix köteleket használja – így tudja magát biztosítani s ezáltal tud egyedül mozogni az útvonalon. 

A Kyocera Everest Expedíció 2023 csúcsmászására az akklimatizációs időszakot követően, várhatóan május második felében kerülhet sor.

Ha érdekel a hegymászás világa, a természet és a sportos életmód kövesd Szilárd oldalát itt.

További cikkek

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális mozgásokat, a guggolást, a kitörést, az ugrást, a kardiót és a húzómozdulatokat egészíti ki olimpiai rúd emelésével, erőemeléssel és robbanékonyságot fejlesztő mozdulatokkal – nem véletlen, hogy az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb. Innen a senior crossfitter kifejezés is.
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok sokfélesége meglepő lehet. A középkorban az emberek különböző fizikai tevékenységeket űztek, legyen az hagyományos sport, lovagi gyakorlat vagy egyszerű szabadidős testmozgás.
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ultrafutás és az egészség összefüggéseiről a szakértők.

Ajánló

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.