Paraúszó Eb esélyeink

2021.05.04.
Dr. Sóos Csaba

Dr. Sós Csabával, az úszók szövetségi kapitányával beszélgetttünk a május 15-én kezdődő paraúszó Eb-re készülő  magyar csapat felkészüléséről, esélyeiről, a paraúszás helyzetéről.

SM: Az utolsó finomhangolások zajlanak a paraúszok Eb csapatában, hogy látja a szövetségi kapitány?

Dr. Sós Csaba: Az utóbbi időben a paraúszás és a parúszók is szerencsére jobban szem előtt vannak, az integrálódás folyamata zajlik, hozzáteszem nagyon helyesen. Ugyan a versenyszerűen úszó parasportolók száma csökken, az eredményesség viszont fejlődik, köszönhetően az ép úszóktól átvett edzésmódszereknek, edzőtáborozási metódusnak, stb.

Összességében elmondhatom, mindenkinek jól sikerült a felkészülése, 4-5 éremre számítok az Eb-én, egyesével is sorolhatom a neveket a 10 fős csapatból:

Tóth Tamás:

Paralimpiai bajnok, az Eb-én több számban is indul, fő száma a 200 vegyes.

Pap Bianka:

Folyamatosan fejlődik és kiszámíthatóan versenyzik, hozza eredmlnyeket.

Tar Réka:

Nagyon tehetséges, szép jövő áll előtte, hosszú még az út, rutinszerzésre is jó lesz az Eb.

Szabady Ádám:

Fiatal úszó, de készen áll a paralimpiára, döntőket várok tőle.

Illés Fanni:

Világ-, és Európa-bajnok, a nehézségek ellenére jól sikerült a felkészülése, a fő cél, hogy Tokióban felérjen a csúcsra.

Iván Bence:

Éremesélyes és mivel fiatal még sok eredményes év várhat rá!

Száraz Evelin:

Titkon nagy eredményeket várok tőle, holott még rutintalan. Remek eredményei ellenére még tanuló fázisban van, bár titkos favoritom látván a formáját,

Konkoly Zsófia:

Ha minden jól megy érmes, sőt aranyérmes lehet az Eb-én.

Payer Kata:

Most a tapasztalatszerzés a legfontosabb nála, még nagyon fiatal, de nagyon tehetséges.

Adami-Zsanett-uszo-1

kép 1 / 29

Úszó-Európa-bajnokság 2021

Budapest

  1. május 10. – május 23.

Fő helyszín: Duna Aréna; Lupa-tó

www.len-budapest2020.com

SM: Kit emelne ki a csapatból, nem feltétlenül az eredménye, hanem mert nagyot küzdött, mélyről jött vissza, stb.

Dr. Sós Csaba: Nehéz így kiemelni bárkit is, eleve a parasportolók mindegyike nagy küzdő.

Talán Illés Fannit megemlíthetjük, hiszen súlyos sérülésen van túl, műtéten is átesett, sok éven keresztül nem a megfelelő kategóriában versenyzett – így is eredményesen. Szóval megérdemelné, hogy feltegye az I-re a pontot egy szép éremmel, érmekkel.

SM: Az úszóversenyek látványos versenyszámai a váltók. Úgy hallottuk van most esély arra, hogy a magyar csapat is ki tudjon állítani váltókat Tokióban.

Dr. Sós Csaba: Szeretnénk váltókat kiállítani, de ehhez az egyéni kvótákat is meg kell szerezni, és bizony nehezek a kvalifikációs szintek.

A női 34 pontos váltónk szerencsés összetételű és lenne esély a jó helyezésre női gyors és vegyes váltókban, azonban hangsúlyozom az egyéni a fontosabb.

SM: Az Eb után következik a paralimpia jön, ott mire számíthatunk?

Dr. Sós Csaba: A mezőny koncentrált, tehát az EB eredmények, megszerzett helyezések az paralimpián is elérhetők lesznek 

SM: Mi a tapasztalata az integrált úszóversenyekről?

Dr. Sós Csaba: Abszolút jók a tapasztalataim. Egyrészt fontosnak tartom az úszótársadalom összetartozását és egységét, másrészt a mindennapokban is helyesen erre halad a Világ. Az ép úszók csodálattal nézik paratársaikat, az eredményeik objektíven tudják értkelni, és ha hozzá gondoljuk, hogy ők valamilyen fogyatékossággal érik el, még inkább felértékelődik.

SM: Létezik-e sportágfejlesztés a paraúszásban?

A decentralizációs tendenciának hátulütője is van a sportág fejlesztése szempontjából, hiszen korábban egy helyen központosítottan zajlott a fogyatékkal élők úszásoktatása, sőt a versenysport is, így könnyebb volt a tehetségesebb, ambíciózusabb úszókat felfedezni a paraúszás számára. Manapság sok helyen folyik már fogyatékkal élők számára úszótanfolyam, ahol elsősorban a mozgás javítás, mozgáskoordináció fejlesztésre figyelnek, a versenyzés csak másodlagos.

Mindazonáltal az Úszónemzet programban a fogyatékkal élők úszása is kiemelt szerepet kap, ami a para versenysportra is hatással lesz. A cél az, hogy minél nagyobb létszámban vonzzunk be gyereket az uszodákba, közülük minél többen váljanak versenyúszókká, paraúszókká, vagy maradjanak meg más vizes sportokban!

SM: Lehet-e relatív eredményt kalkulálni a paraúszók esetében? Szabad-e?

Nincs értelme, mert bár kategóriákban versenyeznek a parasportolók, mégis mindegyikük helyzete más és más. A jelenlegi besorolások kellően objektívek, de itt is fontos a fair play és a teljes körű szabályozás, mert sajnos a múltban előfordultak olyan más országbeli parasportolók, akik visszaéltek a kategória besorolásukkal.

Az Eb részléetes programját itt olvashatjátok!

https://hparalimpia.hu/

Nyitó kép: MTI/Illyés Tibor

További cikkek

Itt vannak az év sportolói 2022.01.07
Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála alkalmával díjazták az év legkiemelkedőbb sportolóit,  a koronavírus miatt egy év szünet után ismét élő gálával, ...
Urr Anitát beválasztottak az Európai Paralimpiai Bizottság Elnökségébe 2021.11.11
Az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) a ciprusi Limasszolban tartott közgyűlésén – holtversenyben a legtöbb szavazattal a szervezet elnökségének tagjává ...
Véget ért a XVI. Paralimpiai Játékok 2021.09.05
Nagyon sikeres szerepléssel zárt a magyar csapat a paralimpián – korábban csak az 1984-es paralimpián szerzett több érmet, mint Tokióban: Magyarország hét arannyat, ...

Ajánló

Djokovic vesztett a bíróságon 2022.01.16
Visszavonják Novak Djokovic vizumát az ausztrál szövetségi bíróság döntése alapján, így a világelső és címvédő szerb klasszis nem indulhat az Australian Openen, ...
TÍZEZER LÉPÉS - SINGAPORE-I MINTA 2022.01.15
Szingapúrban megszámlálhatatlan mennyiségű közösségi sporteseményt szerveznek kisebb-nagyobb csoportoknak, ingyenesen vagy fizetés fejében, a jókedvért vagy a verseny ...
CALISTHENIC - TESTSÚLYRA SZABOTTAN 2022.01.13
Izmos testet szeretnél, fogyni akarsz és fittebbé válni,de nem tudod elképzelni magad az edzőteremben? A saját testsúlyos edzés a megoldás! Íme a calisthenic alapjai.
SÍFUTÁS - MÁSHOL TÖBB… 2022.01.12
A kevés fektetett nyom és az ad hoc hóviszonyok miatt Magyarországon egyelőre nem tömegsport a sífutás, ezért többnyire a környező országokba járunk e sport ...
Djokovic maradhat Ausztráliában, egyelőre 2022.01.10
A bíróság döntése alapján Novak Djokovic elhagyhatja a kijelölt melburne-i karantén szállodát és az útlevelét is visszakapja UPDATE: A BBC szerint az ausztrál ...