Magyar Parasport Napja 2022. február 22.

2022.02.10.
Magyar Parasport Napja

Az ötödik Magyar Parasport Napja is méltó, érdekes és emlékezetes lesz 2022. február 22-én Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szervezésében. Korábbi hagyományoknak megfelelően, koszorúzással emlékezik meg az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervez a Parasport Fejlesztésének Lehetőségei címmel. 

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) szakmai támogatásával hirdeti meg Lélekmozgató programját, mellyel együttműködésre, megemlékezésre hívja az ország összes óvodáját, iskoláját és önkormányzatát. Újdonságként idén a felsőoktatási intézmények hallgatóit is megszólítjuk és aktivitásra biztatjuk.

„Fogyatékosnak lenni, nem jelenti azt, vesztesnek lenni.”

A Lélekmozgató Program

Az MPB Felhívást intézett minden magyar közoktatási és felsőoktatási intézményhez, hogy csatlakozzanak a „Lélekmozgató” szlogennel összefoglalt programsorozathoz. A programsorozat lényege, hogy a pedagógusok ezen a napon, a testnevelés órák keretében, a különböző életkorú diákokkal kipróbálják a fogyatékos sportok csapatsportágait. 

Az iskolai foglalkozásokat segítő szakmai kiadványunk elérhető és letölthető az MPB és a FODISZ weboldaláról. A kiadványt a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ), a Magyar Szervátültetettek Sportszövetsége (MSZSZ) és Magyar Hallássérültek Sportszövetsége (MHSSZ) közösen állította össze. A kiadványban bemutatjuk a fogyatékossággal élők egyes sportágait, útmutatást adunk egy izgalmas testnevelés órához, vagy a szabadidő eltöltéséhez.

Az óvodás és kisiskolás korosztály számára idén is Bartos Erika érzékenyítő meséi és rajzai segítik a Lélekmozgató program megvalósítását. Újdonság, hogy idén két mese narrált, digitális diafilm formájában is bekerült a palettába.

Együttműködésre biztatjuk az oktatási, nevelési intézményeket az önkormányzatokkal, ahol csak lehetséges, dolgozzanak össze és valósítsák meg közösen a Lélekmozgató programokat.

Ebben az évben várjuk az egyetemek csatlakozását is a programunkhoz. A Magyar Egyetemi és Főiskola Sportszövetség segítségével megszólítjuk a felsőoktatási intézmények hallgatóit is, kérjük, hogy minél többen regisztráljanak és vegyenek részt a Magyar Parasport Napja programjaiban.

Többféle pályázattal készültünk a regisztrált intézmények számára, díjazzuk majd a megvalósított legkiválóbb programokat, valamint rajz- és videópályázatot is meghirdettünk.

Regisztráció oktatási intézményeknek – www.fodisz.hu/mpn2022reg

Regisztráció önkormányzatok számára – www.fodisz.hu/MPN2022-onkormanyzat

Letölthető kiadványok, előadások – www.hparalimpia.hu/letoltheto-kiadvanyok-es-film

A Magyar Parasport Napja

A Magyar Parasport Napjának nagykövet párosa Ekler Luca paralimpiai bajnok távolugró és Dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó.

Az MPB minden évben kiválasztja a parasport napjának nagykövet párosát, így ez idén se alakulhatott másképp. A felkerésünket Ekler Luca, valamint Dr. Baji Balázs gondolkodás nélkül fogadta el. Megbízottjaink feladata képviselni a hazai parasport mozgalom kiemelendő eseményét, minél több emberhez eljuttatni a fogyatékkosággal élők fontos szerepét társadalmunkban.

Parasport Fejlesztésének Lehetőségei

Nemzetközi konferenciát szervezünk a Parasport Fejlesztésének Lehetőségei címmel. Számos hazai és külföldi szakember, a parasport világában jártas szakértő szólal meg tematikus előadásokban. Kerekasztal beszélgetés formájában tartanak beszámolót paralimpikonok, valamint gondolataikat fejezik ki nemzetközi vendégeink. A járványügyi helyeztre való tekintettel a konferenciát a Magyar Paralimpiai Bizottság youtube csatornáján is lehet majd követni, de szeretettel várjuk az érdeklődőket a Magyar Sport Házába is.

A konferenciára a regisztráció itt lehetséges.

Az idén öt éves Magyar Parasport Napját még különlegesebbé teszi az, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság 25 esztendős fennállását is ünnepeljük. Az MPB-t 1997. szeptember 13-án alapították meg a hazai fogyatékos sporttal foglalkozó sportszövetségek, a mozgáskorlátozott, a látássérült és az értelmi fogyatékos paralimpiai sportolók érdekében.

A FODISZ sporttal is ünnepli a Magyar Parasport Napját, hiszen február 22-én tartja meg Asztalitenisz Országos Diákolimpia Döntőjét, tanulásban és értelmükben akadályozott diákok számára Gödöllőn. Az eseményen a sportág kiváló parasportolói is részt vesznek, ahol a bemutatók és a beszélgetések mellett, a fogyatékossággal élő diákoknak közös ping-pongozásra is lehetősége nyílik. A sportági aktivitásokba pedig országszerte a parasportolók mellé csatlakoznak hallássérültek, szervátültetettek, speciális olimpikonok is.

Úgy gondoljuk, a Magyar Paralimpiai Bizottság hashtagje: #akadalyoknelkul – remekül szimbolizálja a fogyatékossággal élő sportolók elszántságát, motiváltságát, eredményeit. Hiszen hiába ütköztek akadályokba, azokat leküzdve haladtak céljaik eléréséért.  A parasportolók kitartása, helytállása pedig még inkább követendő példát jelenthet a fiatalok számára, akiknek élete, a FODISZ szlogenjét idézve, valóban: „Több, mint sport!”

 

Fotó: hparalimpia.hu

További cikkek

Magyar versenyző is lesz a téli paralimpiai játékokon 2022.02.16
A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) tájékoztatása alapján Dumity Richárd, alpesi síző indulhat Pekingben a Téli Paralimpiai Játékokon, miután a szervezet elfogadta a magyar sportoló kvótájáért beadott szabadkártya kérelmet.
Urr Anitát beválasztottak az Európai Paralimpiai Bizottság Elnökségébe 2021.11.11
Az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) a ciprusi Limasszolban tartott közgyűlésén – holtversenyben a legtöbb szavazattal a szervezet elnökségének tagjává választották Urr Anitát, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkárát.
Véget ért a XVI. Paralimpiai Játékok 2021.09.05
Nagyon sikeres szerepléssel zárt a magyar csapat a paralimpián – korábban csak az 1984-es paralimpián szerzett több érmet, mint Tokióban: Magyarország hét arannyat, öt ezüstöt és négy bronzot nyert.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.