betöltés folyamatban...

Együtt minden sikerül!

2022.11.20.
Együtt minden sikerül!

2022. november 12-én második alkalommal került sor az Esély Sportnap sportprogram megrendezésére Budapest II. kerületében, amely a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő sportrendezvény. A szlogen magáért beszél: Egyenlő Játék – Együtt minden sikerül! (X)

Az egyedülálló rendezvény célja, hogy a résztvevők megismerjék egymás különbözőségeit és erősödjön bennük az elfogadó hozzáállás.

Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Gimnázium (1024 Budapest, Keleti Károly utca 37.) 

Főszervező: II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft.

Részt vevő iskolák:

Hét II. kerületi iskola 50 diákja, valamint kísérőik és további érdeklődők vettek részt az eseményen – Addetur Baptista Gimnázium, Technikum és Szakiskola, Móricz Zsigmond Gimnázium, Gyermekek Háza, II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola és Gimnázium, Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – közösen csapatot alkotva a  MEREK-ből (Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja) érkezett résztvevőkkel.  

6 vegyes csapat került kialakításra, kiegészülve egy-egy Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemről érkező hallgatóval, akik a csapatok vezetői, koordinátorai voltak. A résztvevők 7 fix állomáson, különböző adaptív sportágakat kipróbálva vetélkedtek közösen, csapatban. A helyszíneken a csapatok pontokat gyűjthettek. 

A legtöbb pontot összegyűjtő csapatot a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium diákjai alkották, akik az élményeken kívül serleget, és a Gyarmati Dezső Uszodába nyertek belépőjegyet. Minden résztvevő aranyérmet, emléklapot, valamint a Civilút Alapítvány ajándékcsomagját kapta, amelyben egy tornazsák és benne a társadalmi felelősséget szem előtt tartó, autizmussal élők által készített csokoládé, a Kockacsoki volt. GRATULÁLUNK!

Sportágak és érzékenyítő állomások

A rendezvényen olyan ép és sérült emberek által közösen játszható sportágakban mérték össze ügyességüket a csapatok, mint az ülőröplabda vagy a boccia – a nemrég megalakult MEREK SE koordinálásával, akik versenyszerűen kezdtek foglalkozni a boccia sportággal-, de a feladatok között nagy sikere volt a sötétlabirintusnak és a szellemi vetélkedőnek is. A FODISZ által a csapatok felmérték ügyességüket a kerekesszékes akadálypályán, amely igazán népszerű volt a gyerekek között, – ahogyan a csörgőlabda is, hiszen bekötött szemmel kellett elkapni és továbbgurítani a labdát. Új sportágként megjelent a pingpong látássérülteknek, ahol ugyancsak egy kisméretű csörgőlabdát kellett érzékelni és továbbítani egy ütővel, lefedett szemmel; egy kis hálós kapuba kellett célozni egy speciális asztalon játszva. A látássérülteknek készült sakkot a FODISZ jóvoltából próbálhatták ki a résztvevők. A résztvevők együtt sportolhattak a MÁI SE para-asztaliteniszezőivel, Ekler Lucával és Kiss Péter paralimpiai bajnokokkal is. 

A BFKH II. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztályának egészségnevelő munkatársa, dr. Füzi Andrea Rita a pandémia után is rendkívül fontos helyes kézmosás elméleti ismereteit bővítő beszélgetést követően megmutatta a versenyzőknek, hogy ki-ki milyen eredményességgel végezte el a kézmosás mozdulatsorát.

Felhívta a figyelmet a rendszeresen kimaradó kézterületekre, végül megtanította a kéz megfelelő tisztaságát garantáló mozdulatsort. Átbeszélték, mikor, milyen szappant célszerű használni, illetve, hogy a különböző kézszárítási módoknak mik az előnyei és hátrányai. A versenyzők szakmai dokumentumok segítségével informálódhattak arról, hogy az őket folyamatosan érő környezeti zajok miként befolyásolhatják az egészségi állapotot. Az érdeklődők a zaj és egészség összefüggéseivel és a kézhigiénével kapcsolatos totókat tölthettek ki.

A 2002 óta működő MÁI SE a megnyitó után páros bemutatót tartott: Szentendrei Tibor és Tóth Attila „álló” játékosok, valamint Kovács Ika Ilona és Szamosi Csaba kerekesszékes versenyzők játszottak. Egyetlen eltérés van az épek szabályaitól: az „ülők” bármelyik labdát fogadhatják. A MÁI SE-ben jelentős számban pingpongoznak kerekesszékes emberek.

Civilút Alapítvány és a Hangzoona Kft. segítségével megtudhattuk: Hogyan hall a nagyothalló ember? Az audiológiai érzékenyítő állomáson Várszegi Zoltán audiológus végzett szűrővizsgálatot.

A Civilút Alapítvány kiemelt célja a fogyatékossággal élő emberek inklúziójának elősegítése. Az Alapítvány híd szerepet tölt be a civil  és érdekvédelmi szervezetek, az állami és önkormányzati intézmények, valamint az érintettek között, támogatva azok munkáját, célkitűzéseit.  

Szemléletformáló Kapocs Komplex Mintaprogramjával – ahogyan azt a név is mutatja – kapocs szerepet tölt be a fogyatékossággal élő emberek és környezetük életében, támogatva az inklúziót. Filozófiája szerint a fogyatékossággal élő emberek hasznos és értékteremtő tagjai a társadalomnak, hiszen mindenki másképpen tehetséges!

ParaDance Company kerekesszékes tánccsoport – elfogadva a Civilút Alapítvány meghívását – bemutatta, hogy az emberi álmok és célok megvalósításához a kerekesszék korántsem akadály, sokkal inkább eszköz! Létük célja többek között a társadalmi tudatformálás, melyhez előszeretettel hívják a tánc közérthető nyelvezetét segítségül.

NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület bemutatója mindenkit elragadott,  a gyerekek tátott szájjal nézték, hogyan segédkeznek a kutyusok a gazdáiknak.

Az Egyesület egyik fő célja a fogyatékossággal élő emberek érdekképviselete és társadalmi beilleszkedésének elősegítése speciálisan képzett segítőkutyákkal. Többféle segítőkutya-típus tartozik a profiljukba: hallássérült-segítő (hangjelző) kutya, mozgássérült-segítő kutya, rohamjelző kutya (pl. diabéteszben érintett vagy epilepsziás személyek számára),  személyi segítő (pl. látássérült-segítő, autistasegítő) kutya, terápiás kutya.

Másik küldetésük: a széleskörű társadalmi szemléletformálás segítőkutyák bevonásával. Az interaktív programok célja nemcsak a fogyatékos személyek mindennapjainak megismertetésével az integráció és esélyegyenlőség előmozdítása, hanem a nem fogyatékos gyermekek és felnőttek szociális készségének fejlesztése, valamint a felelős állattartás megtanítása.

Vendégeink:

Ekler Luca: Tokió paralimpiai bajnoka, 563 centis új világcsúccsal. 3x Európa-bajnok és 4x világbajnok, Év paraatlétája: 2018, 2019, 2020.

Kiss Péter:  Paralimpiai bajnok kajakozó (KL1 200 m, 2021), 3x para-kajak világbajnok (KL1 200 m, 2019, 2021, 2022), 3x para-kajak Európa-bajnok (KL1 200 m, 2019, 2021, 2022), 3x világkupa-győztes (KL1 200 m, KL1 500 m, 2020, KL1 200 m, 2021), 2x Az év fogyatékos férfi sportolója (2019, 2021), A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Örökös bajnoka (2021).

Hadzsy Anna: A II. Rákóczi Ferenc Gimnázium igazgatója

Őrsi Gergely: Budapest II. kerület Önkormányzat polgármestere 

A Gimnázium előcsarnokában a II. Kerületi Sport és Szabadidősport NKft. II. Kerületi Sporthistóriák című sporttörténeti kiállítás is megtekinthető volt.

Ezt is olvasd el!
A II. kerület napja programjai 2022.06.17
Kétnapos programsorozattal várja a Budapest II. kerület Önkormányzata az érdeklődőket és a kerület lakosait a II. kerület napja alkalmából!

A rendezvény együttműködő szervezetei:

Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK)

Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ)

Magyar Röplabda Szövetség (ülőröplabda válogatott)

Mozgássérültek Állami Intézete Sport Egyesület (MÁI SE)

BFKH II. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály

II. Kerületi Városfejlesztő Zrt.

Közép-Budai Tankerületi Központ

NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Civilút Alapítvány,  jószolgálati partner

Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A rendezvény támogatói:

II. Kerületi Önkormányzat

Lovas Cukrászda

Eisberg Magyarország

Cégem360

Bortársaság 

Sajtó:

Esély Magazin-Médiaklikk

KARC FM

Szerencsejáték Zrt. tartsvelunk.hu

Budai Polgár

Varga Péter-MRSZ-Kossuth rádió

kulonoram.hu

Fotók: Nagy Béla / Budai Polgár

További cikkek

Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor gyorsan kijelentik, hogy ők biztos nem képesek arra, hogy saját testsúlyos edzést végezzenek. Ez az első számú tévhit. Eloszlatjuk – és a többit is. Közben húzódzkodunk. 
Hidegben vagy melegben jobb edzeni? 2023.01.26
A nagyon hideg vagy rendkívül meleg hőmérsékleten végzett edzés biztonsági kockázatot jelent a sportolók számára. Míg az edzési hőmérséklet preferenciája személyenként változhat, a legtöbb sportoló akkor teljesít és érzi magát a legjobban, ha mérsékelt, 21 °C körüli levegőhőmérsékleten mozog.
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. De mit érdemes még szem előtt tartani, ha az erdőbe indulunk kirándulni négylábú társunkkal? Túrakutya tippek.

Ajánló

Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor ...
Hidegben vagy melegben jobb edzeni? 2023.01.26
A nagyon hideg vagy rendkívül meleg hőmérsékleten végzett edzés biztonsági kockázatot jelent a sportolók számára. Míg az edzési hőmérséklet preferenciája ...
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. ...
A futás élvezet is lehet! 2023.01.23
A maratoni futásnak nincs tíz olyan törvénye, amelyet ha betartasz, biztosan beérsz, sérülés nélkül és a kívánt idővel. Viszont olyan szabályai akadnak, amelyeket ...
Törölköző diéta?? 2023.01.22
Tíz évvel ezelőtt egy japán orvos, Fukutsudzi rájött, hogy az elhízás hátterében sok esetben a rossz testtartás áll. Fukutsudzi szerint, a medence és a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.