betöltés folyamatban...

2022. évi Európai Egyetemi Játékok

2022.08.08.
Európai Egyetemi Játékok

Idén júliusban a lengyelországi Lodz városában zajlott le a 2022. évi Európai Egyetemi Játékok, ahova az egész kontinensről érkeztek hallgatók. Rengeteg izgalmat és több tucat magyar érmet hozott a kétévente megrendezésre kerülő multisport esemény. Harmincnyolc ország több mint 400 egyetemének 4000 sportolója mérte össze tudását. Magyarországot 17 egyetem 313 diákja képviselte.

Az Európai Egyetemi Játékok

Az EEJ esemény  különlegessége, hogy nem nemzeti válogatottak, hanem felsőoktatási intézmények színeiben induló csapatok vesznek részt rajta. Ez a verseny egy fantasztikus lehetőség azoknak, akik szeretnek sportolni a tanulmányaik mellett, és szívesen megmérettetik magukat másokkal szemben. Az esemény évről évre próbál megújulni, ezért az inkluzivitás érdekében a sportágak közé bekerült például a para-asztalitenisz is.

Július 17-30. között összesen 14 helyszínen zajlottak az események, magyar induló a lehetséges 20-ból 18 sportágban szerepelt. És ha már ott voltak történelmi éremesővel tértek haza, összesen 49 érmet szereztek, amiből 15 arany, 12 ezüst és 22 bronzként csillogott. A kiváló szereplést az is hűen tükrözi, hogy a kiutazó 17 felsőoktatási intézményből 14 érmet szerzett.

Európai Egyetemi Játékok
Az idei magyar delegáció mindent megtett a sikerért szereplésért

Büszkeségeink

A legeredményesebb magyar résztvevő egyetem, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem csapata 12 érmet szerzett (5 arany, 7 bronz) – ezzel a negyedik helyen zárt az összesített ponttáblázat alapján. Ezt a bámulatos eredményt sajnos elhomályosítja a tudat, hogy egészen az utolsó előtti napig még vezetett a TF. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem diákjai sem búslakodhatnak, ők a 19. helyen zárták a játékokat.

Európai Egyetemi Játékok

Ollé Mónika 4 éremmel tért haza

A legeredményesebb sportolónk a Testnevelési Egyetem hallgatója, Ollé Mónika volt, aki 50 és 100 méter pillangóúszásban is a leggyorsabban ért a célba, míg 50m gyorsban és a 4x100m váltó csapat tagjaként harmadik lett. A szintén a TF-re járó Terbe Julianna és Terbe Zsuzsanna testvérpár nyerte a női páros sakkversenyt, míg a blitz, vagy magyarosabb nevén villámsakk párosában bronzérmet szereztek.

Természetesen a vizes sportágakban jól szerepeltünk, a férfi vízilabdában nem csak az aranyat (BGE), de a bronzot (BCE) is magyar egyetemek zsebelték be. Idén igazán domináltuk Európát, azok a harcművészetek voltak. Összesen 31 érmet hoztak versenyzőink, amiből 10 arany volt, ezek közül a judo-ban kilencszer, taekwondo-ban hétszer, míg kick-boksz-ban 15-ször állhattak dobogóra hazánk egyetemeinek diákjai.

A jövő

Egyetemistáinknak nincs sok idejük pihenni, hiszen hamarosan kezdődik a tanév. Két év múlva máris itt az újabb EEJ, méghozzá Miskolcon és Debrecenben. 2024-ben ugyanis Magyarország ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak, mely az 1965-ös Universiade óta a legnagyobb egyetemi multisport esemény lesz hazánkban.

Fotó: MEFS

Ajánló

Hiperbár oxigénterápia 2024.03.27
A búvároknak ismerősen cseng, de sokaknak talán Cousteau kapitány és hajója; a Calypso jut eszébe. Ám ennél jóval korábbra kell visszautaznunk az időben. ...
Pliometrikus gyakorlatok futáshoz 2024.03.26
A gyerekkorunkban anélkül, hogy tudatában lettünk volna, ösztönösen végeztünk erő-, sebesség- és mozgáskoordináció-fejlesztő gyakorlatokat. Ugráltunk, ...
Kondiztunk egy ékszerdobozban > a V.30 Sportközpont 2024.03.24
2021-ben nyílt meg a V.30 Sportközpont. A többszintes multifunkcionális létesítményben a fitneszedzéseinket a konditeremben, a nyújtóteraszon és a skyteraszon is ... (X)
FELKÉSZÜLÉSI TIPPEK - EGYNAPOS BALATON-KÖR 2024.03.22
A Balaton-kör bizony 200 kilométer. Nem túl extrém edzésekkel földi halandók számára is teljesíthető egy nap alatt, de van néhány szabály, amelyet nem árt ...
Mi fán terem a cyclocross? 2024.03.20
Az országúti szezon végén a figyelem a kerékpározás téli alternatívájára, a cyclocross szakágra terelődik. A nagy sztárok miatt egyre nagyobb érdeklődés övezi a ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.