betöltés folyamatban...

Masszáshenger – SMR-henger kisokos

2024.04.01.
SMR-henger

Manapság egyre népszerűbb a masszáshenger vagy hivatalos nevén SMR-henger, illetve ezeknek a különböző formájú variációi. Mint például a labda és a dupla labda. Használatukat és fajtájukat tekintve itt is figyelembe kell venni az egyéni sajátosságokat. Ám ezek az infók a legtöbbször sajnos nem jutnak el a végfelhasználókhoz. Ezért jelen írásban igyekszünk alaposabban körüljárni a témát. 

Az SMR-henger legfőbb funkciója az önmasszázs biztosítása, amelynek segítségével tudjuk fokozni a vérkeringést az adott izmokban, izomcsoportokban. A fokozott keringés aztán pozitív hatásokat gyakorol az izomzatunkra, gyorsul a regeneráció, és a sérülések megelőzésben is hangsúlyos szerepet kap. 

Hogyan működik az SMR-henger?

A henger működésének megértéséhez első körben ismernünk kell az izmok felépítését. Izmainkat izompólya veszi körül, amely a húst beborító fehér hártyához hasonlítható, és ez maga az izompólya, azaz a fascia. Ezen belül pedig az aktin és miozin, melyek az izom legkisebb egységét, a szarkomert alkotják. Normál esetben ezek húzódnak össze és ernyednek el. Azonban ha a fascia túlságosan kötött, akkor nem tud megfelelően megvalósulni az érintkezés, azaz az izompólya rugalmassága az, ami hatással van a hajlékonyságra és az ízületi mozgásterjedelemre. 

Több kutatás is megerősítette már, hogy az SMR-henger használatával az izompólya jóval rugalmasabbá válik, anélkül hogy rontaná az izmok teljesítményét. 

Edzés előtt – csak röviden!

A hatásából kifolyólag nagyon hasznos társ a bemelegítésnél, legyen szó futásról, bringázásról vagy erősítésről. Fontos viszont tisztázni, hogy ekkor nem a teljes lazaság, hanem a vérkeringés fokozása a cél, azaz nem kell hosszan időzni egy-egy izmon. Elég éppen csak annyit használni, hogy a fasciák fellazuljanak, amivel kitolódik a mozgástartomány, és csökken a sérülés veszélye is.

Edzés után – lassan, nyugodtan!

Az edzés utáni hengerezés a levezetés részeként nagyon jól beépíthető. A megfeszült izmoknak segít ellazulni, visszanyerni eredeti hosszukat. Ebben az esetben érdemes több időt a megdolgoztatott, jobban igénybe vett izmokon eltölteni.

Fájdalomküszöb

Az első benyomás sosem kellemes, pláne, ha kötöttebb az izomzat. Kulcselem, hogy a fájdalomküszöb elérése vagy megközelítése itt kifejezetten kerülendő, mivel ilyenkor kontraproduktív hatást érsz el, azaz még inkább megfeszül az adott izom, tovább tetézve ezzel a bajt. 

A fájdalom – kvázi – adagolásában a testsúlyáthelyezéssel lehet machinálni, pontosabban azzal, hogy mennyit engedsz a hengerre. Karral, illetve lábbal, esetleg a falnak támaszkodva tudunk dolgozni! De mindenképp szem előtt kell tartani, hogy az izom, amelyen átgördülünk, legyen ellazítva. 

Kezdetben érdemes az izom teljes hosszán végiggördülni. Majd, ha megvannak a fájdalmas területek, akkor ezeken és a környező részeken óvatosan, hosszabban elidőzni. 

Sérülések megelőzése, a mellőzés esetei

A henger kiváló kiegészítése az edzésnek, de érdemes észben tartani, hogy a nyújtást nem helyettesíti! 

Az SMR-henger használata nem ajánlott csontritkulás, cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség és véralvadásgátló szedése esetén sem. Visszérproblémák és terhesség esetén sem javasolják a használatát. Idős korban fokozott óvatossággal érdemes alkalmazni az eszközt!

Ezt is olvasd el!
Nyújtás és a tévhitek 2024.03.14
A nyújtás körül is sok ellentétes állítás kering, így a következőkben megpróbáltam kutatásokat alapul venni, megmutatni, hogy mit állítanak a mérések alapján a szakemberek erről a területről, és milyen nyújtási tévhitek keringenek!

Típusok

Mint ahogy minden forgalomba került használati cikknél, úgy jelen esetben is tetten érhetőek a gyártói sajátosságok, mint ahogy megtalálhatóak a nevetségesen olcsótól kezdve az arcpirítóan drága hengerek is. Így egy általános tipológia szerint rendszereztük a rendelkezésre álló SMR-hengereket. 

  • Vannak a puhább, alig barázdált vagy a teljesen sima felületű hengerek, amelyek tökéletes választásként szolgálnak a kezdők számára, de a gyakorlottabbak is használhatják a lágy részek lazítására. 
  • Természetesen ott vannak a keményebb, nagyobb és agresszívebb barázdákkal ellátott hengerek, amelyeket a profi sportolók is használnak, de hogy az átmenetről is beszéljünk, ismét leszögeznénk, hogy az egyes cégek teljesen más profilokkal dolgoznak. Az alaptétel: minél keményebb a henger, annál inkább gyakorlott felhasználóknak ajánljuk, emellett a barázdáknak van még fontos szerepe, amelyek leginkább a bizsergető érzéssel járó vérbőségért felelősek. 
  • Ott vannak aztán az ún. „twin” hengerek is, amelyek a masszázslabdát és a klasszikus hengert ötvözik. Ez a kialakítás különösen alkalmas a gerinc vonalának hengerezésére, továbbá a közbülső rész speciális hozzáférési felületet adhat a végtagok számára. 
  • Végül a legegyszerűbb, de annál hasznosabb masszázslabda, amely elsősorban a mérete miatt praktikus, hiszen simán befér bárhova, és akár utazás közben vagy éppen az irodában is diszkréten használhatjuk. Kifejezetten ajánlatos azok számára, akik sokat dolgoznak számítógép előtt. A nyak, a talp, a lábak és a karok kiválóan masszírozhatóak vele, tökéletes választás az izomfeszültség gyors és hatékony oldására.

 

További cikkek

Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, hogy milyen szinten sportol az illető.
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így mindezt hosszában, a keleti oldal felé haladva teszik majd meg az 1hosszBalaton kihívás keretében.
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új kifejezésmódjait mutatja be. Miután az 1980-as években megalkotta kiemelkedő futócipőit, a New Balance világszerte is népszerűvé tette a Szürke színt. Éppoly gondosan választott ki, mint az összes többi teljesítménnyel kapcsolatos tulajdonságot. (X)

Ajánló

Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, ...
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így ...
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában ...
Női Vuelta Espana: Demi Vollering győzőtt 2024.05.10
Az U23-as világbajnok és Giro d’ Italia szakaszgyőztes Vas Kata Blankával a mezőnyben vágtak neki a kerekesek a 10. női spanyol körversenynek. A női Vuelta Espana ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.