betöltés folyamatban...

Vízalatti hoki

2023.12.21.
Vízalatti hoki

A fiatalok érdeklődését egyre gyakrabban keltik fel az új, extrém sportágak. Kevésbé ismert, de már hazánkban is megtalálható a vízalatti hoki, amely legalább annyira izgalmas, mint amennyire bizarrnak hangzik.

 A nyolckarú polip játéka

A sportágnak két eredettörténete is van: a Víz Alatti Tevékenységek Világszövetségének (CMAS) honlapja szerint a Brit Királyi Haditengerészetnél találták fel a víz alatti hokit, hogy a tengerészgyalogságot fitten tartsák ezzel a játékkal a téli időszakban is. E változat szerint többek között arra is használták, hogy a víz alatt könnyebben mozogjanak és hatékonyabban dolgozzanak a búvárok. A víz alatti hoki innen terjedt tovább Ausztráliába, majd a Brit Nemzetközösség többi országába, s azóta is dinamikusan fejlődik.

Vízalatti hoki

A brit szövetség korábbi elnöke, Ken Kirby is foglalkozott a témával, s némileg más hátteret tárt fel, amelyet a víz alatti hoki Wikipédia-oldala is irányadónak tekint. Az ő verziója alapján 1954-ben találta fel a sportágat Alan Blake, a Southsea British Sub Aqua Club főtitkára. A téli időszakban Nagy-Britanniában búvárkodni nem túl izgalmas tevékenység, és több könnyűbúvár is a helyi uszoda felé veszi az irányt a hidegebb hónapokban. Barátai konyhájában, egy forró tea mellett vázolta fel sporttársainak az alapötletet. Abban reménykedett: ez majd feldobja a szürke hétköznapokat, amíg ismét merülhetnek az óceánban.

Eredetileg két nyolcfős csapat játszott egymás ellen, innen jön az eredeti elnevezés: octopush – az „octo” (nyolc, latinul) és a push (tolni, lökni) szavakból –, amely egyben szójáték is, hiszen angolul az octopus szó annyit tesz: polip. A sportágért felelős szervezet az Egyesült Királyságban máig a British Octopush Association (Brit Octopush Szövetség) nevet viseli, s több klub logója, elnevezése is reflektál a frappáns névre.

Két verzió

Abban mindkét verzió egyezik, hogy a nemzetközösség országaiban terjedt el először a víz alatti hoki: míg szülőhazájában is különvált már a férfi- és női bajnokság, és hat divízióból áll a liga, addig Ausztráliában is szinte nemzeti sport már, Új-Zélandon pedig átfogó általános iskolai program keretei között évente több ezer gyermek ismerkedik meg az alapokkal. A húzónemzetek közé tartozik Dél-Afrika és Kolumbia, Európában pedig a britek mellett kiemelkedő a franciák teljesítménye is.

Vízalatti hoki

Délkelet-Ázsiában a Fülöp-szigetek nemzeti szövetségének diplomáciai tevékenysége révén a regionális miniolimpia, a Délkelet-ázsiai Játékok programjára is felkerült, míg a dél-afrikaiaknak 2019 májusában az Arnold Schwarzenegger nevével fémjelzett fitneszrendezvény, az extrém sportokat is felvonultató Arnold Classic johannesburgi állomásán sikerült népszerűsítő bemutató tornát szervezni, amelyen háromfős csapatok küzdöttek egymással.

A vízalatti hoki szabályai

A kezdetleges octopush óta persze rengeteget változtak a sportág szabályai. Az egyik legfontosabb, hogy mivel a 25 × 15 méteres medence túl zsúfolt volt a kétszer nyolc fővel, ezért már csak hatan lehetnek a medencében mindkét oldalon. Így egyszerre tizenketten vannak a minimum két, maximum négy méter mély játékterületen. Mindkét csapatnak tizenkét játékosa lehet. Ebből egy mérkőzésen tízen csobbanhatnak a vízbe, négyen az edzőkkel a vízben felállított cserepadon állva figyelik a víz alatt zajló csatát. Cserélni pedig a meccs közben bármikor lehet.

Vízalatti hoki

A csapatban vannak támadók, szélsők, egy center és egy „fullback”. Ez utóbbi annyiban különbözik a klasszikus hátvédtől, hogy általában a támadásokban is aktívan, húzóemberként vesz részt. Többnyire ő a leggyorsabb, legjobb állóképességgel és stratégiai érzékkel rendelkező játékos. Hiszen a mezőnyt megkerülve előre kell úsznia, segíteni a gólszerzést, majd a leggyorsabban hátra is kell érnie, mivel fix kapus nincs ebben a sportágban. Nem csoda, hogy a legtöbb esetben a kapitányi karszalag is nála landol, bár az sem ritka, hogy a center a csapat karmestere.

A vízalatti hoki eszközei

A másfél kilós, ólombetétes, műanyaggal bevont korongot a medence alján egy kampós végű, 35 cm hosszú műanyag ütővel mozgatják a hokisok, akik uszonnyal a lábukon, búvárszemüvegben és a vízilabdázókéval megegyező típusú úszósapkában merülnek a medencébe. Búvárpalackjuk nincs, csak sznorkelt, vagyis búvárpipát használnak, az ütőt fogó kézfejüket pedig latexkesztyűvel védik. Alapvetően no kontakt sport, ám a vízilabdához hasonlóan kemény ütközetek zajlanak a víz alatt, így nem éppen sérülésmentesek a jelentősebb tornák, a felszakadt, vérző szemöldök egészen kicsi és veszélytelen sebnek számít egy Európa- vagy világbajnokságon.

Vízalatti hoki

A korongot egyébként úgy is tudják pöccinteni a játékosok, hogy az elemelkedik a csempétől. Így például átemelhetik egy-egy ellenfél keze és ütője fölött. Gólt pedig úgy lehet szerezni, ha az ellenfél térfelén, a falnál található hosszúkás, rézsútos elejű fémdoboz – „kapu” – hátulján található ficakba kotorják azt. Érvényes a találat, ha a korong bármilyen módon teljes terjedelmével a ficakba kerül – akkor is, ha kipattan onnan.

A CMAS égisze alatt rendezett világversenyeken három bíró úszik együtt a játékosokkal. A döntnök a medence széléről figyeli az eseményeket. Kézjelekkel kommunikálnak egymással, és amikor a vízi bírók szabálytalanságot vagy gólt jeleznek, a döntnök hangos, víz alatt is hallható dudaszóval állítja meg a játékot.

Vízalatti hoki

A parton két időmérő is segíti a munkát, akik a kiállítások letöltését felügyelik. Két-három fő adminisztrációt végez, ők állítják meg az órát, és kezelik a gólszámlálót, jegyzik a faultokat. Egy mérkőzés kétszer tizenöt percből áll. A két félidő között pedig három perc szünet van. Bár kívülről leginkább úgy néz ki a játék, mint amikor a piranhák beetetéskor rávetik magukat a prédára. Ahol tömörülnek a játékosok, akik újra meg újra alámerülnek, hogy „lecsapjanak”, ott jár éppen a medence alján a korong. Néhány jó minőségű víz alatti kamerával izgalmas, dinamikus, háromdimenziós játék tárul az érdeklődők szeme elé.

Ezt is olvasd el!
SZABADTÜDŐS BÚVÁRKODÁS 2022.03.09
Luc Besson a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején ontotta magából a szuper filmes meséket. „A nagy kékség” (1988) című alkotásának témája a szabadtüdős búvárkodás. Nagy levegő? – ez önmagában ebben a sportágban csak arra elég, hogy óvatosan belevágjunk…

A minyonoktól és görög istenektől a borosüvegekig

Nem csak maga a különleges, extrém képességeket igénylő és fejlesztő sportág lehet vonzó a víz alatti hoki esetében. Ugyanis egy rendkívül nyitott és elfogadó közösségről van szó, amely a fergeteges, jelmezes tornazáró bulikon túl a „te barátod az én barátom is” alapelvre épül. Minden nemzetközi verseny végén – legyen szó klub- vagy válogatott eseményről – beöltözős partyt rendeznek a szervezők. A csapatok egységes téma szerint választanak maguknak jelmezeket. S aki egyszer összebarátkozik néhány játékossal, azt utána a világ bármely pontján tárt karokkal fogadják. Sőt, még bármelyik közelebbi ismerősét is nyitott ajtók várják, ha utazni szeretne.

Hogy csatlakozhatsz ehhez a különleges közösséghez?

  • Budapesten a Vízihoki és Tömegsport Egyesület keretein belül működő Egyszusz Vízihoki Klub (Duna Aréna)
  • Szigetváron a Szigetvári Buborék Alapítvány égisze alatt a Kék Marlin Vízihoki Sport Club
  • Pécsen pedig a Piranha Vízihoki SE (Hullámfürdő) várja az érdeklődőket.

Egyelőre főként szabadidősport-jelleggel működik hazánkban a sportág, amelyet az alapvetően kis tömegbázis miatt különösen megviselt Magyarországon a koronavírus. A pandémia előtt Szigetváron egy olyan U16-os csapat jött össze, amely gyakorlatilag fél Európát végigverte a klubtornákon.

Ezt is olvasd el!
A világ legelismertebb vízivilág-kutatója - Cousteau kapitány 2023.10.18
Rengeteget köszönhetünk Jacques-Yves Cousteau kapitány elhivatottságának a vízi világ megismerése kapcsán: nélküle a természettudomány ezen szegletét jóval több homály fedné. Az innovatív megoldásokat alkalmazó, három Oscar-díjat is nyerő polihisztor pilótának készült a hadseregnél, egy szerencsétlen véletlennek köszönhető, hogy végül a tengereknek szentelte az életét – s maradandót alkotott.

További cikkek

Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs világbajnokság. De mi is ez?
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, hogy milyen szinten sportol az illető.
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így mindezt hosszában, a keleti oldal felé haladva teszik majd meg az 1hosszBalaton kihívás keretében.

Ajánló

Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs ...
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, ...
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így ...
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.