betöltés folyamatban...

Kis pálya, nagy foci. Ez a minifoci.

2023.12.10.
minifoci

Egyre népszerűbb a minifoci, az elmúlt években gyorsan fejlődő szervezett szakága lett a labdarúgásnak az egész világon. A minifutballt különféle változatokban játsszák a játékosok létszámától függően. Elsősorban füves és műfüves pályákon, de előfordul, hogy teremben, ritkán akár betonon is. Manapság talán a legelterjedtebb szabadidős sportág, sok millió amatőr játszik rendszeresen. Ez a minifoci.

A sportág eredete

Alapvetően a nagypályás labdarúgás versenyrendszerében működő bajnokságok és kupák mérkőzésein százmilliók szurkolnak hétről hétre, de ha összevetjük, hogy egy meccsen 20-30 ezer szurkoló figyeli 22 játékos passzolgatását, akkor érzékelhetjük a „profi” (igazolt) játékosok és az amatőr labdarúgók tömegei közötti arányokat. Az amatőrök és az alkalmi játékosok, a sportolni vágyók körében is már a labdarúgás korábbi időszakaiban is megvolt az igény az egymás közti, akár tét nélküli, önfeledt focizásra, a közösségi sportélményre. A lehetőségek korlátozottak voltak, hiszen a nagypályákra nem jutottak fel, és valószínűleg sokuk kondíciója, játékoskvalitása sem tette lehető az élvezetes, könnyed nagypályás futballozást. A labdarúgás angol eredetű sport, hagyományos szabályrendszerrel, mégis hamar elengedték a szigorú szabályokat, hiszen egy parkban pár játékossal is élvezetes lehet a foci. Nem véletlen, hogy minden grundon, minden utcasarkon gyerekek, felnőttek rúgják a bőrt. 

Hazai minifoci

Magyarországon a 20. század második felében a politikai vezetés többek között a közösségi sportban látta a különféle társadalmi csoportok, munkahelyi közösségek összekovácsolását (és ideológiai nevelését is…), ezért különböző formákban, például sportpályák építésével és működtetésével segítette elő a szervezett kispályás labdarúgás lehetőségeit és a bajnokságok elindítását. 

A 80-as években a kispályás labdarúgás rendszere gyökeresen megváltozott, a belga alapokra épülő minifutballt leváltotta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által támogatott futsal (4 + 1)-rendszerű kispályás labdarúgás. A hazai szövetségben (MLSZ) is megalakult az országos kispályás bizottság, amely a futsallal és a strandlabdarúgás megszervezésével kezdett foglalkozni. 

minifoci
OKTÓBER 23-i KAMINOKUPA

A lelkes, nem igazolt amatőrök továbbra is a kispályás focit kedvelik, és százezrek játsszák rendszeresen a saját bajnoki rendszerükben. Hivatalos megfogalmazásban úgy is mondhatnánk, az 5 + 1-es kispályás labdarúgás a futsal kialakulása után is töretlenül fejlődött, népszerűsége cseppet sem esett vissza. 

Először 1990-ben alakult meg az országos hatáskörrel rendelkező Országos Mini-futball Szövetség (OMFSZ), majd 2015-ben alakult újjá és ekkor nyert tagfelvételt az Európai Minifutball Szövetségbe (EMF) is. Válogatottunk ebben az esztendőben már Európa-bajnokságon szerepelt. A horvátországi kontinenstornán egészen a negyeddöntőig jutottunk.

Hazai amatőr bajnokságok rendszere

A minifoci mint sport lényege, hogy nagyjából azonos szabályok között, de rugalmasan, a körülményekhez igazodva is lehessen meccseket játszani, és az ott elért eredmény és a teljesítmény is összemérhető legyen.

A leggyakoribb minifoci-mérkőzéssorozatok a városi vagy megyei szintű (lokálisan szervezhető) bajnokságok, természetesen a legfontosabb az országos bajnoki cím elnyerése. 

Magyarországon az év négy legfontosabb minifoci-eseménye:

  • Nyugat-magyarországi bajnokság
  • Kelet-magyarországi bajnokság
  • Budapest-bajnokság
  • Hungarian Open
minifoci
VÁLOGATOTT EDZÉS 2023.10.10.

FINAL4

A négy torna győztese vesz részt a Budapesten megrendezendő FINAL 4-en.

A döntő győztese nemcsak az adott év bajnokának mondhatja magát, hanem kvalifikációt is nyer az őszi EMF Bajnokok Ligájába is. 

A minifoci-BL 24 csapatát hat négycsapatos csoportba sorsolják, ahol az első és második helyezettek továbbjutnak a kieséses szakaszba, Magyarország két csapatot indíthat.

Ezt is olvasd el!
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb csapata vett részt, izgalmas és szemet gyönyörködtető mérkőzésekkel cáfoltak rá a régi mondásra, hogy „Kis pénz, kis foci, nagy pénz nagy foci”.

Minifociszabályok

A minifoci szabályai hasonlítanak a futsalhoz, néhány különbséggel; a legfontosabb, hogy a szervezők az adottságokhoz mérten határozhatják meg a végleges lebonyolítást az alábbiak figyelembevételével.

Játéktér: minimum 18 m × 38 m, maximum 26 m × 50 m 

Játékidő: minimum 2 × 10 perc

Csapatok: 5 + 1 játékos

Labda: 5-ös méretű

Cipők: terem- vagy ún. hernyótalpas (teremben csak az előbbi)

  • A bedobást a labdarúgáshoz hasonlóan itt is kézzel végzik. 
  • A minifociban sárga lapot adnak a durvább szabálytalanságnál, esetenként 2 perc kiállítást, illetve végleges kiállításnál piros lapot. A véglegesen kiállított játékost 5 perc után lehet cserejátékossal pótolni.
  • A játékosok cseréje a cserezónában történik, korlátlan alkalommal lehetséges, és ún. „repülőcsere” van!
  • A büntetőrúgást a kaputól 7 méterre lehet elvégezni.

Fotó: Kamionkupa 2023

További cikkek

Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, hogy milyen szinten sportol az illető.
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így mindezt hosszában, a keleti oldal felé haladva teszik majd meg az 1hosszBalaton kihívás keretében.
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új kifejezésmódjait mutatja be. Miután az 1980-as években megalkotta kiemelkedő futócipőit, a New Balance világszerte is népszerűvé tette a Szürke színt. Éppoly gondosan választott ki, mint az összes többi teljesítménnyel kapcsolatos tulajdonságot. (X)

Ajánló

Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, ...
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így ...
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában ...
Női Vuelta Espana: Demi Vollering győzőtt 2024.05.10
Az U23-as világbajnok és Giro d’ Italia szakaszgyőztes Vas Kata Blankával a mezőnyben vágtak neki a kerekesek a 10. női spanyol körversenynek. A női Vuelta Espana ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.