betöltés folyamatban...

A capoeira mára bejárta a világot

2023.11.22.
capoeira

Az elmúlt időszakban egyre több harcművészet vált népszerűvé. A legtöbb ezek közül  nem mostanában alakult ki, hanem több évszázados múlttal rendelkezik. Brazíliából indult világhódító útjára a capoeira.

Földrészeken át

Egy sportág kialakulásának mindig több fázisa van. Kell hozzá a körülmények megváltozása, ami új helyzetek vagy lehetőségek kialakulását segíti elő. A capoeira kezdete a 15. századtól számítható, amikor az európai hódítók felfedezték Amerikát, s hamar rájöttek, mennyi hasznot húzhatnak a rengeteg érintetlen kincsből. Az addig elzártan élő őslakosok viszont védelmezték a saját világukat, ám hatalmas technikai hátrányukat esélyük sem volt ledolgozni. Kevesebb mint száz év alatt sikerült is leigázni az őslakosok többségét. 

A harcokban elesett munkaerő pótlására a gyarmatosítók Közép-Afrikából hoztak rabszolgákat Brazília területére, akiket rossz körülmények között tartottak. Az új környezetben nehéz volt legtöbbjüknek, hiszen Afrikában rengeteg törzsi hagyományuk volt, ehhez Dél-Amerikában is ragaszkodni akartak. Talán azt is mondhatjuk, hogy ez egy apró reménysugár lehetett arra, hogy idővel szabadok lesznek, és visszatérhetnek szülőföldjükre. A különböző szokások találkozása és keveredése új dolgokat eredményezett. A mindennapi verés, kínzás és fenyegetés miatt saját védelmi mechanizmusokat alakítottak ki. Mivel fegyvert nem szerezhettek, egyedi megoldást kellett kitalálniuk. A zenével és táncokkal tarkított afrikai kultúra tökéletesen ötvözhető volt dinamikus harcmozdulatokkal. A leggyakoribb mozdulatok a lábsöprések és a rúgások, amelyek hasznosak voltak, ha a rabszolgák szökni akartak, vagy megunták a rabszolgatartók fenyegetéseit.

A 1718. században a helyzet kezdett tarthatatlanná válni, Dél-Amerikába egyre több gyarmatosító érkezett, akik legtöbbször háborúba keveredtek egymással. A zűrzavaros időben a lankadó figyelemnek köszönhetően sok rabszolga meg tudott szökni, ők a dzsungelbe menekültek, s ott táborokba verődve tökéletesítették harci tudásukat.

A két szakág 

capoeira

Ezen a ponton vált külön a capoeira két ma ismert szakágra. A közös jellemzőjük, hogy mindkettő rodában (magyarul kört jelent) zajlik, ahol két ember küzd egymással, míg a többiek hangszerekkel adják az ütemet. Ez a ritmus adja meg a harc dinamikáját is. A capoeira angola a lassabb zenékből álló szakág, ahol a földközeli mozgásoknak kiemelt szerepük van. A capoeira regional az elmúlt évtizedekben alakult ki a sport elterjedésével, mert világszerte egyre népszerűbb. A szakág ihletet merít több küzdősportból is, például a ju-jitsuból. Sokkal pörgősebb a zene, több ugrás, akrobatikus mozdulat, forgó rúgások jellemzik.

Ezt is olvasd el!
Krav Maga 2022.11.14
„Jobb adni, mint kapni.” Mindenkinek előnyére válik, ha képes megvédeni magát, és esetleg másokat is a veszélyes helyzetekben. Napjainkban talán még fontosabb, hogy időt és energiát szánjunk egy önvédelmi sport elsajátítására, erre pedig a legalkalmasabb a Krav Maga

A capoeira egy időben tiltott sportnak számított Brazíliában, művelőit üldözni kezdték. Ez a döntés is segített a gyors terjedésében, hiszen így titokban még több helyre, az ország különböző pontjaira eljutott. Egy idő után olyan népszerűvé vált, hogy megszüntették a tilalmat. A két világháború között a sportág leghíresebb alakja, Mestre Bimba elindította első iskoláját Salvadorban, ami az első lépcső volt a nemzetközi terjeszkedés felé. A következő évtizedekben a világ minden tájára eljutott a capoeira, sőt, már más sportok alap-építőelemévé vált, például egyes breaktáncmozdulatok alapjául is szolgál. Európában nagyjából a hidegháború végén, 1990 körül bukkant fel, majd az elmúlt évtizedekben lett egyre népszerűbb, Magyarországon is egyre többen keresik fel a hazai egyesületeket.

A tendencia valószínűleg folytatódni fog, és az is szinte biztos, hogy a világhódítás új szakágak kialakulásához fog vezetni, hiszen egyre több kultúra építi be a capoeriába saját mozgásformáit. 

Írta: Kreisz Bálint

További cikkek

Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs világbajnokság. De mi is ez?
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, hogy milyen szinten sportol az illető.
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így mindezt hosszában, a keleti oldal felé haladva teszik majd meg az 1hosszBalaton kihívás keretében.

Ajánló

Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs ...
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, ...
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így ...
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.