betöltés folyamatban...

Mányoki Attila a Stillwater 8 sorozat következő állomását teljesíti

2023.08.11.
Mányoki Attila
Mányoki Attila számára az idei év jelenti a 33. nyíltvizi szezonját és nem volt olyan év, amikor legalább egy nagy marathoni úszás kimaradt volna. Első magyarként sikerült a világon tizenyolcadikként teljesíteni az Ocean’s 7 sorozatot, jelenleg az összetett legjobb idő Attila nevéhez fűződik. Az új kihívás immár 2019 óta a Stillwater 8 sorozat, a mostani úszása az Egyesült Államokban, a Tahoe-tóban volt.

Stillwater 8 sorozatot nem rendelkezik még olyan múlttal mint az Ocean’s 7, bár annak mintájára kelt életre, itt minden helyszín egy-egy tó, természesen extrém különlegeségekkel. Mind az öt földrészen van állomása, változó és szélsőséges körülményekkel kell itt is megküzdenie az úszóknak – vannak magaslati helyszínek, a legmagasabban fekvő 3812 méteren, és persze igen hideg kb. 10-12 C átlaghőmérsékletű tavak is vannak a sorozatban. 

A sorozat állomásai:

Loch Ness, Skócia

  • Távolság: 37 km
  • Vízhőmérséklet: átlagosan 10°C

Zürichi-tó, Svájc

  • Távolság: 26.4 km
  • Vízhőmérséklet: 19-24°C

Tahoe-tó, Egyesült Államok

  • Távolság: 40.2 km
  • Vízhőmérséklet: 10–14°C

Taupo-tó, Új-Zéland

  • Távolság: 40 km
  • Vízhőmérséklet: 11–23°C

Ontario-tó, Kanada

  • Távolság: 51 – 65 km
  • Vízhőmérséklet: gyorsan változik a széltől függően (10-22°C)

Titicaca-tó, Bolívia

  • Távolság: 16 km
  • Vízhőmérséklet: 12-14°C

Malawai-tó, Malawi

  • Távolság: 23.5 km
  • Vízhőmérséklet: 28°C

Kineret-tó, Izrael

  • Távolság: 20.5 km
  • Vízhőmérséklet: 29°C
Attila már pár napja a helyszínen aklimatizálódott, majd megkapta a zöld jelzést az úszásra!
Helyi idő szerint augusztus 9-én este kellett jelentkeznie Camp Richardson kikötőjében. A szokásos eligazítás után (szabályok, felszerelés, adategyeztetést) este 20.00 körül kezdte az úszást Tahoe-tóban.
Az áramlatoktól és a széltől függően az úszott táv is változhat, 35-40 km között lesz, a cél a tó északi pontján található Incline Village partjai. Partközelben a tó víze 19 fok, ami kimondottan kedvezőnek ígérkezett.
Tahoe-tó, Egyesült Államok
Az Egyesült Államok második legmélyebb tava (501 méter) és közel 2000 méter magasan fekszik, a Sierra Nevada-hegység 3000-4000 méteres csúcsai veszik körül. Ezért az éjszakák elég hűvösek. A tóban napközben a forgalom miatt nem lehet úszni, így minden esetben csak éjszaka lehet az átúszással próbálkozni. 
Ezt is olvasd el!
Beszámoló: The Last Desert - Antarctica 2022.12.05
Bizonyára mindenki rémálma, amikor lefagyott ujjakkal próbál bekötni egy cipőfűzőt a jeges szélben, főleg egy többnapos ultramaratoni extrém futóverseny rajtjában. Lubics Szilvinek ezt 6 napon át minden reggel át kellett élnie a The Last Desert – Antarctica verseny során. Meg kellett küzdenie a fagypont alatti hőmérséklettel, a viharos erejű széllel, a mély hóval és jelentős szintemelkedéssel is. Mindeközben a hátán lévő zsákban 5-8 kilós kötelező felszerelést cipelt 23 ország 42 versenyzőjével együtt (köztük 17 női versenytárssal).
 
A tó viszonylag hideg vize és az éjszakai lehűlés miatt folyamatos a test hővesztesége, csak az izmok termelnek hőt egy darabig. A szabályok szertin a teljesítők nem használhatnak neoprém ruhát, csak a hagyományos úszónadrágot. A starttól számítva az időjárástól függően kb. 10-12 óráig tarthat az átúszás. 
 
Attila úszása sikeres volt, erről Facebook posztjában számolt be röviden:
“Ma délelőtt sikerült teljesíteni a Tahoe-tó átúszást Camp Richardson és Incline Village között. Sokkal nehezebb volt, mint amit előzetesen gondoltam. Az erős áramlat megnehezítette az úszásom, de boldog vagyok, hogy 13 óra 5 perc alatt sikerült elérnem a partot. Hamarosan egy bővebb beszámolóval is jelentkezem. Köszönöm a sok biztatást, szurkolást és támogatást!”
Mányoki Attila
 
Attila a mostani úszásával adományokat gyűjtött a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány számára, melynek nagyköveteként ez nemesebb cél is segíti az az úszásban. Akinek lehetősége van, járuljon hozzá az Alapítvány működéséhez!
 
Forrás és képek:
 

További cikkek

Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs világbajnokság. De mi is ez?
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, hogy milyen szinten sportol az illető.
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így mindezt hosszában, a keleti oldal felé haladva teszik majd meg az 1hosszBalaton kihívás keretében.

Ajánló

Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs ...
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, ...
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így ...
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.