betöltés folyamatban...

Fabio Jakobsen nyerte a Tour de Hongrie 2. szakaszát!

2023.05.12.

A második, Zalaegerszeg és Keszthely közti etappal folytatódott a 44. Tour de Hongrie, melynek első napját a holland sztársprinter Dylan Groenewegen nyerte egy igencsak parádés sprintben, így ő vehette fel a sárga trikót. A Tour de Hongrie 2. szakaszán a látványos befutó mellett sajnos egy komoly bukás miatt marad emlékezetes a nyitány. Ebben a korábbi Tour és Giro győztes Egan Bernal is földre került, de szerencsére tudta folytatni a viadalt.

 

Egan Bernal horzsolásokkal megúszta a hatalmas bukást, így tudta folytatni a versenyzést! Forrás: TDH Facebook
Egan Bernal horzsolásokkal megúszta a hatalmas bukást, így tudta folytatni a versenyzést! Forrás: TDH Facebook

Előzetes

A 2.szakasz is a sprinterek versengését ígérte, köztük a szerdai dobogósok újbóli összecsapását. E hármason túl ott van a regnáló Európa-bajnok Fabio Jakobsen és Elia Viviani, akik valószínűleg csalódottak a szentgotthárdi finis kapcsán. Előbbi ugyan 7. helyezett lett, utóbbi viszont teljesen kimaradt a sprintből, bár az utolsó kilométeren történt bukás így is alaposan megkavarta a lapokat. A kérdés tehát az volt, hogy össze tud-e jönni egy „tiszta” sprint Keszthelyen.

 Ami az első szakasz közvetítéséből kimaradt:

 

Start

A lassú rajt után – ezúttal is – egyből elkezdődtek a próbálkozások a szökésbe való bekerüléséért. Az ATT Investments, a Novo Nordisk és magyar válogatott ismét delegált embereket a nap elmenésébe, akik név szerint: Daniel Turek, Hrenkó Norbert és Filippo Rodolfo. Őket egészítette ki a Savini Due versenyzője Emil Dima, illetve a hegyi pontverseny második helyezettje Charles Planet és a válogatott színeit erősítő Árvai Kristóf próbált még felugrani az élen tekerő ötöshöz, de kísérletük későinek bizonyult. 

A Tour de Hongrie 2.szakaszának “szökése”, előttük pedig Sümeg vára! Forrás: TDH Facebook

Így zajlott a szakasz:

Már az első versenynap után tudni lehetett, hogy a hét hátralevő részén komoly szerephez juthat az időjárás, nevezetesen az eső vagy a szél, különösen az oldalszél. A zalaegerszegi indulásnál már felhős ég várta a mezőnyt. Nagy esély volt az esőre is, de inkább az erős szél nehezítette a kerekesek dolgát.

A mezőnyben a már megszokott csapatok diktálták a tempót! Forrás: TDH Facebook
A mezőnyben a már megszokott csapatok diktálták a tempót! Forrás: TDH Facebook

A nap első nagyobb izgalmait a sümegi gyorsasági részhajrá szolgálta és komoly küzdelem is volt a pontokért, illetve a jóváírás-másodpercekért. A sorrend a következőképpen alakult aztán: Ridolfo, Hrenkó, Turek.  A szökevények előnye jócskán 4 perc fölött tetőzött, azonban a 77-es útra kanyarodva (Tapolca-Vigántpetend) erős szembeszél fogadta őket. Így a főmezőny a vártnál hamarabb elkezdte faragni a hátrányát, miközben közeledtek a nap első hegyihajrájához, amire Vigántpetenden került sor. 

Nyúlik a mezőny! Forrás: TDH Facebook
Nyúlik a mezőny! Forrás: TDH Facebook

Az élcsoport

Az élen menő négyes nagy tempóval vágott neki a hajtűkanyarokkal tarkított dombnak. A menés első áldozata Hrenkó Norbert volt, aki az emelkedő hátralevő részében sem tudott visszazárkózni. Az utolsó 100 méterre érkezve nagy sprint alakult ki Turek és Ridolfo között, melyből Turek került ki győztesen, bezsebelve ezzel az elsőségért járó öt pontot.  Az utolsó 40 kilométerre fordulva megjelentek az esőcseppek a versenyt közvetítő kamerákon és a célból is hasonló hírek érkeztek. A mezőny rohamos sebességgel közelített a – lesenctomaji emelkedőn – megfogyatkozott élcsoporthoz. Az áthaladásnál most Ridolfo bizonyult gyorsabbnak, hátul pedig a hegyi pontverseny éllovasa, Stocek kaparintotta meg a maradék egy pontot, így a holnapi királyszakaszon is rajta fog feszülni a piros trikó.  A hegyi hajrá után úgy tűnt befogják az élen tekerőket, sőt Turek és Ridolfo „meg is köszönték” egymásnak az elvégzett munkát, de aztán mégse adták meg magukat. Eközben – szerdához hasonlóan – egy nagy bukás volt a peloton hátsó felében, ahol több nagyobb név is földre került. 

Nagy bukás, benne: Matthew Walls (BORA), Emil Dima (Sofer), Damien Howson (Q36,5), Andrea Peron (Novo Nordisk), Pavel Kelemen (ATT), Márton Dina (ATT), Filutás Viktor (Magyarország). 

 

A balszerencsés történésekből nem ez volt az utolsó. A csúszós út és némi figyelmetlenség miatt megint többen elestek, de mindannyian tudták folytatni. A mezőny érthető módon nagyon ideges volt, ezért jóval több sor igyekezett elől helyezkedni. Némileg szokatlan módon, szűk 10 kilométerrel a befutó előtt várta a versenyzőket a nap utolsó gyorsasági részhajrája, amit Jonathan Narvaez (Ineos) vitt el.  A véghajrához érkezve a DSM felvezetése sikerült a legjobban, Caleb Ewan is jó helyen volt, de aztán Fabio Jakobsen robbant be – szó szerint – az utolsó 100 méterre és végül meggyőző fölénnyel nyerte meg a második etapot. Mögötte Phil Bauhaus és Vito Braet zárt, Groenewegent viszont nagyon bezárták. Ennek következtében gazdát cserélt a sárga trikó, ugyanis jobb helyezésszámai miatt Jakobsen vette át a vezetést összetettben!

A befutó! 

 

Pénteken a királyszakasszal folytatódik a Tour de Hongrie, mely Kaposvárról indul és Pécsre érkezik, érintve a méltán híres és rendkívül meredek bárány utcát, ahol minden bizonnyal újra gazdát cserél a sárga trikó!

Ezt is olvasd el!
Groenewegené a szakasz, Bernal bukott – kezdetét vette a 44. Tour de Hongrie! 2023.05.10
A keddi csapatbemutató után a mai nap során vette kezdetét a 44. Tour de Hongrie. A viadal az idei évre szintet lépett, hiszen a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) besorolása szerinti Pro Series kategóriába került a magyar kör. Ennek megfelelően a mezőny erőssége is bombaerős, ugyanis 9 World Tour alakulat mellett szintén 9 Pro Team állt rajthoz Szentgotthárdon, ahol a gyorslábúak meccselhettek a győzelemért.

További cikkek

Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs Sorozat eseményein. Az esemény a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új, két fordulós kezdeményezése. A hazai állomás rendezésének jogát a NOB végrehajtó bizottsága ítélte oda Budapestnek. A versenyzők az eseményen megválthatják jegyüket a párizsi olimpiára. A budapesti esemény ingyenesen látogatható!
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon fogalmait.
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. Bár első hallásra kellemetlennek tűnhet, számos egészségügyi előnnyel jár.

Ajánló

Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. ...
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.