betöltés folyamatban...

Kedvenc tavaszi kirándulóhelyeink

2023.05.19.

Virágszőnyeg, „magyar gejzír”, növényritkaságok, medvehagymamezők – négy olyan kirándulóhelyre invitáljuk olvasóinkat, amelyek tavasszal a leglátványosabbak.

Hóvirág mindenütt!

(Alcsútdobozi arborétum)

Ki ne szeretné a hóvirágot, ha tízezrével virít, és egy hatalmas angolpark is végigjárható közben? Na, ugye! A népszerűségre bizonyíték az alcsútdobozi arborétum látogatottsága, különösen tavaszi hétvégéken. A szórakoztatásunkról József nádor egykori angolparkja, a több mint 40 hektáros arborétum gondoskodik három-négy órán át. A növényvilág káprázatos – Magyarország legidősebb libanoni cédrusa, az óriás tuja vagy a talajból kiálló légzőgyökerű mocsárciprus csak három „koronája” a parknak –, a hóvirágszőnyeg lélegzetelállító. Az egykori főúri kastélyból csak a portikusz maradt, de a babaház, a gloriett, a kápolna segítségével elképzelhetjük, milyen volt egykor az élet a klasszicista rezidencián.

  • Megközelítés: mivel a parkolókapacitás korlátozott, érdemes tömegközlekedéssel érkezni. Ezt vagy Felcsútról (Vál-völgyi-kisvasút), vagy Bicskéről (busz az Alcsútdoboz, kastély megállóig) tegyük meg.

Magyar gejzír

(Bükki időszakos források)

Sok természetjáró tavaszi célpontja a Bükk három „gejzírje”, azaz időszakos karsztforrása. A Vöröskő-forrás, az Imókő-forrás és a Fekete-leni-forrás meglátogatásához kell szerencse is, a működésük ugyanis az időjáráson is múlik. Ha az olvadás vagy a tavaszi esők bőségesen gondoskodnak a vízutánpótlásról, a gejzírszerűen föltörő vízoszlopok szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. A három forrást fel is fűzhetjük egy nagyjából kilenc kilométeres útvonalra: induljunk a tamáskúti megállótól, elsőként a Fekete-leni-forrást, másodikként az Imókő-forrást, harmadikként a Vöröskő-forrásokat érintsük, a végpont a Stimecz-házi kisvasúti megállóhely.

  • Megközelítés: a források kizárólag gyalogtúrával elérhetők. A Vöröskő-forrást – illetve forrásokat, mert van alsó és felső is – a felsőtárkányi erdei vasút végállomásától (Stimecz-ház) közelíthetjük meg a legkönnyebben másfél órás, négy kilométeres túrával a kék kereszt jelzésen, majd tanösvényen és jelzetlen úton. Az Imókő-forrás és a Fekete-leni-forrás távolabb (ám egymás közelében) van, ezeket a Felsőtárkány, Tamás kútja buszmegállótól indulva érdemes felkeresni.
  • Tipp: tájékozódjunk a menetrendről (a túrát hétvégi, leginkább vasárnapi útvonalnak javasoljuk), és arról, működnek-e az időszakos források.

Lilában a domboldal

(Strázsa-hegyi tanösvény)

Ha valaki Dorog irányából tart Esztergom felé, szemet szúrhat neki a (Kis-)Strázsa-hegy füves dombja és a rajta magasodó torony. A magaslat a Pilis vonulatainak utolsó „őrszeme”.

Távolról persze nem látszik az, ami kora tavasszal turisták és fotósok sorát vonzza ide: a domb lila leánykökörcsin-virágszőnyege március–áprilisban a legvarázslatosabb. Gyakori a sárgán virító tavaszi hérics, áprilistól pedig az apró nőszirom veszi át a „lilavirág-stafétát”. Az állatvilág kedvelői is találnak érdekességeket (gyíkok, siklók, lepkefajok), a késő tavasszal érkező szerencsések gyurgyalaggal is találkozhatnak. Az 1,2 kilométeres tanösvény és szomszédsága könnyű kirándulásra teremt lehetőséget, a Strázsa-hegy alatti „Gyilkos-tó” meglátogatásával két órát lehet itt eltölteni. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Kökörcsin háza tematikus túrákat is vezet csoportoknak. 

  • Megközelítés: az autóval érkezők a háznál parkolhatnak, a tanösvény a 117-es főút és a „Suzuki út” kereszteződése mellől indul. A busszal kilátogatóknak az Esztergom, Szalézi lakópark megállónál érdemes leszállni, a vonattal érkezők bő két kilométeres sétával találnak el a házhoz az Esztergom-Kertváros megállótól.
  • Tipp: a tanösvény látogatása ingyenes, a dombtető kilátója előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Kilométereken át a medvehagymában

(Középső-Gerecse)

Hogy a medvehagyma mennyire „divatba jött”, mindennél jobban bizonyítják a pusztamaróti bekötőút áprilisi torlódásai. Ez persze ne tántorítson el bennünket: sem Pusztamarót, sem a Középső-Gerecse nem lesz rosszabb hely attól, hogy népszerűbb. Ha „besüllyedünk” az erdőbe, a tömeget is magunk mögött hagyjuk – a medvehagymát nem, hisz kilométereken keresztül kísér minket. (A medvehagyma állami erdőből szabadon gyűjthető, a vonatkozó szabályok – személyenként maximum 2 kg szedhető naponta – betartásával. Próbáljuk meg nem összekeverni a mérgező gyöngyvirággal.)

A pusztamaróti történelmi emlékhelytől érdemes körtúrát tenni az erdőben a Vízválasztón át a Nagy-Gerecse 633 méteres csúcsára, elhaladva az egykori hercegprímási üdülő (Serédi-kastély) előtt – az utat mintegy háromórás, szűk tíz kilométeres sétával járhatjuk meg oda-vissza. 

  • Megközelítés: Pusztamarót autóval a Bajót és Bajna közötti útról nyíló földes bekötőúton közelíthető meg – óvatosan! Ha valaki nem vevő a tavaszi nyüzsgésre, akkor a Gerecse központi részét Tardosról indulva éri el a legkönnyebben, a tömegközlekedéssel érkezőknek is ezt ajánljuk – innen a Gerecse-tető 4,5, Pusztamarót hét kilométer, a visszaúttal persze duplázódik a táv. 

Szöveg: Marosi Gergely

További cikkek

Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott helyszín vár felfedezésre, miközben a lenyűgöző táj és a változatos látnivalók megnyugtatják a lelket és feltöltik a testet. Tekintsük át ezeket a kihagyhatatlan célpontokat a Balatonfelvidéken!
Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges túra célpontok felkeresését ajánljuk, melyek beépíthetők egy nagyobb kirándulás programjába is!

Ajánló

Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. ...
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25